Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriminal

Zla pojava do sada neviđena u županiji - trgovanje ljudima

'09.03.2011., Bjelovar - Na podrucju Bjelovarsko-bilogorske zupanije biljezi se drastican porast kriminalnih djela, posebice u domeni organiziranog kriminala, a dio prekrsitelja zakona zavrsavaju iza
'Damir Spehar/PIXSELL'
10.03.2011.
u 12:00

Broj prijavljenih kaznenih djela u odnosu na 2009. manji je za 6,7 posto, što je nastavak trenda. Ukupna materijalna šteta zbog kriminala je 56.1 mil. kn

Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u prošloj 2010. godini prijavljeno je 1562 kaznenih djela, stoji u godišnjem izvješću o stanju sigurnosti u BBŽ-u, a o kojem bi danas trebali raspravljati i vijećnici Županijske skupštine. Prikazani podatak govori da je broj prijavljenih kaznenih djela u odnosu na prethodnu godinu manji za 113 ili za 6,7 posto, time je nastavljen trend smanjenja broja kaznenih djela započet još 2008. godine – kada je broj prijavljenih djela bio 1658.

Dvije žrtve

Premda Bjelovarsko-bilogorska županija prema općem stanju sigurnosti pripada među sigurnija područja u Hrvatskoj, u spomenutom izvješću posebno u oči upada podatak da je najveći porast prijavljenih kaznenih djela zabilježen na području organiziranog kriminaliteta. Nimalo ohrabrujuće ne zvuči podatak da je taj oblik kriminala u odnosu na godinu prije u porastu za čak 66,7 posto. Premda brojka od prijavljenih 25 kaznenih djela organiziranog kriminala čini tek 1,6 posto ukupnih kaznenih djela, povećanje od gotovo 70 posto mora se shvatiti krajnje ozbiljno. Za ta djela ukupno je prijavljena 21 osoba, među kojima najviše onih koji se terete za krivotvorenje novca i nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari. Prvi put na ovom području među kaznenim djelima organiziranog kriminala evidentirana su djela trgovanja ljudima i ropstvo. Policija je otkrila dvije žrtve trgovanja ljudima i za ta kaznena djela prijavila četiri osobe. Među kaznenim djelima organiziranog kriminala već tradicionalno su se našla djela vezana za organizirane krađe motornih vozila i šverca cigareta. Osim porasta organiziranog kriminala u prošloj godini treba izdvojiti i podatak o značajnom porastu materijalne štete nastale počinjenjem kaznenih djela. Naime, u prošloj godini ukupna šteta bila je 56,1 milijun kuna, što je gotovo dvostruko više u odnosu na godinu prije kada je iznosila 32,5 milijuna. U zabrinjavajuće podatke pripadaju i oni koji govore da je u prošlog godini zabilježen porast kaznenih djela koja su počinili maloljetnici. U odnosu na godinu prije broj prijavljenih djela je s 25 porastao na 41, što je povećanje od 64 posto.

Manje prometnih

U ukupnoj statistici ohrabruju podaci koji govore da je u prošloj godini bilo 8,6 posto manje kaznenih djela protiv života i tijela, te da je nastavljen pad broja kaznenih djela vezan za zloporabu opojnih droga. Jednako tako raduje podatak da je broj prometnih nesreća s 1063 smanjen na 861.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije