Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobra kob

Započeli ‘lov’ na novac za razvoj ribolovnog i lovnog turizma

lov
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
13.03.2014.
u 13:17

Karlovačka županija prva u Hrvatskoj pokrenula ambiciozni projek, a Strategija do 2020. će se odrediti način povlačenja novca iz državnih i fondova EU

Karlovačka županija prva u Hrvatskoj krenula je u ‘lov’ za milijunima eura koji stoje kao neiskorišten potencijal u lovnom i ribolovnom turizmu. Zaključak je to sa jučerašnjeg sastanka koji je održan uz početak izrade Strategije održivog lovnog i ribolovnog turizma u periodu do 2020. godine.

Veliki potencijali

Da su lovci i ribolovci izniman resurs potvrdio je i Domagoj Križaj pomoćnik ministra poljoprivrede. Naglasio je kako će ministarstvo za takve projekte na ovim prostorima moći pridonijeti nizom subvencija, ali i tehničkom pomoći.

Potpore se mogu očekivati i od drugih ministarstava, ali ponajviše iz fondova Europske unije.

–Prije svega, treba naglasiti kako je lovni i ribolovni turizam naša prioritetna strateška odrednica. Zato smo se odlučili za izradu strategije kao drugog koraka u tom pravcu. Riječ je o dokumentu bez kojeg nećemo moći povući ni centa s državnog, ni s EU nivoa, iako nam na tom polju stoje na raspolaganju milijuni eura.

O kako velikom potencijalu govorim dovoljno pokazuje podatak iz EU gdje je lani od lovnog turizma inkasirano 16 milijardi eura. Ribolovci troše čak i više, oko 19 milijardi – rekao je Viktor Šegrt, direktor Razvojne agencije Karla.

Podršku u projektu izrade strategije dao je i dožupan Josip Šafar naglasivši da se u Karlovačkoj županiji dosad dosta inertno odnosilo prema turističkim projektima. Stoga ovdašnje institucije moraju postati pokretačka snaga za te projekte.

Pomoć razminiranju

Da ovaj prostor ima iznimne lovne i ribolovne resurse govori i podatak kako je 1988. svaka lovačka udruga na području grada Karlovca inkasirala od turizma čak 54.000 tadašnjih njemačkih maraka.

Zanimljiv podatak iz EU je i što četvrtina gostiju u području lovnog i ribolovnog turizma dolazi iz drugih zemalja. Dokaz ribolovnih potencijala su gosti koji i sada čarterima dolaze čak i Rusije, kako bi uživali na ovdašnjim rijekama i jezerima. Projekti lovnog i ribolovnog turizma mogu pomoći i ubrzavanju razminiranja prostora koji će se kasnije koristiti za njihovo provođenje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije