Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNATOČ KRIZI

Umjesto otkaza, Tvornica turbina radnike dodatno školovala

ttk
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
01.07.2010.
u 13:59

Iako u posljednjih godinu i pol nije ugovorena nijedna isporuka opreme za brodove, karlovačka tvrtka nije otpuštala radnike.

Bravari, strojobravari, zavarivači, inženjeri i tehnolozi neki su od stručnjaka potrebnih Tvornici turbina d.o.o. Karlovac. Kako se do takvog kadra teško dolazi, u toj su proizvodnoj tvrtki odlučili dodatno usavršiti svoje autolimare, limare, montere grijanja, vozače, keramičare, poljoprivredne tehničare...

"Prošli" 75 sati nastave

Umjesto otkaza, menadžment TTK-a s direktorom i vlasnikom Ivanom Mikšićem na čelu odlučio je da se petnaest zaposlenika dodatno obrazuje na Velučilištu Karlovac. Prošli su 75 sati nastave i usvojili nova znanja iz tehničkog crtanja, elemenata strojeva i tehnologije. Prva su karlovačka tvrtka koja se odlučila na takvo rješenje.

– Proizvodna smo tvrtka i zapošljavamo 95 osoba različitih zanimanja. Radimo za domaću brodogradnju i posljednjih godinu i pol dana nije ugovoren niti jedan brod, što najbolje govori o trenutačnoj situaciji. Međutim, ne predajemo se. Borimo se za nova tržišta i poslove, a okrećemo se i inozemstvu. Bez obzira na to, nikoga nismo otpustili. S Veleučilištem smo napravili program za dodatno usavršavanje naših djelatnika, da nauče osnove tehničkog crtanja, znaju pročitati nacrt i slično – rekao je zamjenik direktora Damir Schiller. Kaže da se od svakog radnika traži da bude koristan dio zajednice.

Njih 15 jučer je na Veleučilištu primilo uvjerenje o završenom tečaju. Među njima je i obućar Dalibor Pustahija. Tri godine radi na ručnoj obradi i montaži.

– Iz potpuno sam druge "branše", tako da mi je školovanje puno pomoglo. Zahvalan sam što sam dobio priliku za dodatno usavršavanje – kazao je D. Pustahija. Njegov kolega Niko Čavrag dvije je godine u Tvornici turbina.

Znanja nikad dosta

Sada ga obučavaju za rad na stroju za balansiranje, pa je i njemu nova poduka itekako dobrodošla.

– Automehaničar sam i dobro sam upoznat s tehničkim crtanjem. No, bilo je korisno podsjetiti se na ono što smo učili, a mogli smo na satovima pitati sve što nas je zanimalo – kaže Niko Čavrag.

Tvornica ima 36 praktikanata iz srednje škole i četiri s Veleučilišta, a stipendiraju i 13 učenika i studenata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije