Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPG Mihalić

U stočarstvo su ušli slučajno, pa postali najbolji uzgajivači

ovce
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
10.10.2014.
u 12:14

Na sajmu u Gudovcu obitelj Mihalić dobila je prvu nagradu za kolekciju ovaca, a drugu za ovna

Iako su se po prvi puta odlučili predstaviti na sajmu, Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Mihalić iz Ladvenjka iz Gudovca su se vratili s osvojenim prvim mjestom za svoju kolekciju ovaca.Osim toga dobili su i drugu nagradu za ovna, čime su se uvrstili među najbolje uzgajivače ovaca u Hrvatskoj.

Iako je za ovakve rezultate bilo potrebno uložiti puno truda i znanja, na gospodarstvu tvrde kako su se na ovaj segment stočarstva odlučili slučajno.

'Zaboravili' svinje

–Prije smo se bavili svinjama i imali smo po 12 ili 13 krmača. Imamo dosta zemlje i puno vremena trošili smo na košnju livada i pašnjaka, a nitko od susjeda nije bio zainteresiran za taj posao. Zato smo ogradili dvije parcele i odlučili se na kupovinu ovaca – rekao je Nenad Mihalić te dodao:

–Uzeli smo 60.000 kuna kredita kojim smo preuredili štale, nabavili nešto strojeva i kupili prvih 20 ovaca. Bilo je to 2008. godine. Sada smo stigli do brojke 100 i to isključivo od vlastitog podmlatka. U međuvremenu smo prestali s uzgojem svinja, a danas ih držimo samo za svoje potrebe.

Cijelo to vrijeme zaista smo imali podršku od svih poljoprivrednih službi, puno su nam pomogli i veterinari, ali i u Gradu. Tako smo iskoristili mogućnost subvencije kamata na kredit iz proračuna Grada Karlovca.

U našem slučaju nikad nismo nailazili na zatvorena vrata i svi ljudi koji u Karlovcu rade na poslovima vezanim uz selo i poljoprivredu niz puta su nam pomagali. Tako su me u selekcijskoj službi nagovorili na odlazak u Gudovac, gdje sam dobio nagrade – ispričao je Mihalić.

Tvrdi kako bez problema proda sve janjce koje uzgoji na imanju, a da je potražnja čak i veće od sadašnje proizvodnje.

Mnogo kupaca mu se vraća, jer su se uvjerili u kvalitetu. Iako je s tolikom brojem ovaca dosta posla, sve što je potrebno za njihov uzgoj obavljaju samo članovi obitelji.

Ekološki certifikat

–Trenutačno smo u procesu kojim bi gospodarstvo trebali u potpunosti bazirati na ekološkoj poljoprivredi. Krenuli smo s pašnjacima i livadama, a zatim ćemo uključiti i oranice.

Proces je to koji traje tri godine, no nadam se da ćemo uspjeti i nakon tog roka dobiti ekološki certifikat – zaključio je Mihalić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije