Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mještani prosvjeduju

Stanovnici Posavine dva dana bili odsječeni od Siska

'11.01.2013., Tisina Erdetska - Mjestani ovog posavskog sela ljuti su zbog toga sto skela vec dva dana stoji usidrena na desnoj obali Save, zbog cega oni moraju prijeci dvostruko duzi put do Siska. Ph
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
13.01.2013.
u 13:39

Skelar je raskinuo ugovor s Općinom Martinska Ves odakle tvrde da ga nema tko zamijeniti

Dva dana zaredom, kod skelskog prijelaza u Tišini Erdetskoj, okupilo se stotinjak mještana, koji su na taj način prosvjedovali protiv ukidanja prijevoza skelom na desnu savsku obalu. Ogorčeni pitali su se kako će do  Siska, a njihova djeca do škole. A taj problem bio je još ozbiljniji, jer su prije dvije godine ukinute i autobusne linije.

Kasno sinoć prosvjedi su urodili plodom jer je Općina Martinska Ves priopćila kako skela od danas nastavlja prometovati temeljem ugovora kojim njeno upravljanje preuzima tvrtka Brodocentar Sisak.

Obaveze, bez prava

A skela je prestala voziti jer je, pritisnut brojnim problemima, skelar Stjepan Dinčir (55) raskinuo s Općinom Martinska Ves ugovor o djelu.
– Upozoravao sam na brojne probleme, ali me nitko nije htio saslušati. Rampe za pristup skeli se ne održavaju, a prilazi nemaju rasvjetu, što dovodi u opasnost korisnike. Osim toga, ugovorom nisam ostvarivao nikakva prava, ostao sam nezaposlen, bez radnog staža, godišnjeg odmora, bez prava na bolovanje, kaže ogorčeni Dinčir.
Osim stanovnika Tišine, prestanak prijevoza je postao problem i za mještane drugih sela na lijevoj obali, Palanjka, Setuša i Mahova.
– Bez obzira da li idemo preko Hrastelnice ili mosta u Martinskoj Vesi, sada do Siska, udaljenog tek 3,5 kilometra, trebamo mnogo više. Mi smo uvijek pripadali Sisku, tamo su sahranjivani naši najmiliji, to je bila naša župa - kaže Ivan Ivičinec.
Damir Gec smatra kako je nedopustivo da Općina nije mogla riješiti problem. Nedostatak prave informacije još ga je više ogorčio.
– Pokušao sam kao općinski vijećnik postaviti neka pitanja, ali odgovora nikad nije bilo. Mi na lijevoj obali postali smo građani drugog reda - kaže Nikola Gučak.
Među prosvjednicima je bio i Stjepan Ruševljan, koji je 9,5 godina vozio skelu. Kaže kako je skela uvijek bila na usluzi mještanima, a vozila je po potrebi. Za svoje smjene od 8 dana, na skeli je i spavao, da bi mogao u svako doba prevesti ljude.
– Možda je ovo prilika da se razmišlja i o novoj teritorijalnoj  organizaciji općine - zaključuje Ivan Alar.
Skele su oduvijek povezivale dvije obale u sisačkoj Gornjoj Posavini. Nakon izgradnje mosta u Martinskoj vesi, tamošnja je postala suvišna, sada je ukinuta ova između dvije Tišine, a preostala je jedino ona između dva Dubrovčaka.

Pazili na sigurnost

Kako, nakon raskida odnosa s Općinom,  skelara nitko nije mogao zamijeniti, jer u općini nema druge osposobljene osobe za voditelja skele, načelnik Općine Ivica Dadović i službeno je bio donio odluku o obustavi prijevoza.
“Nemamo zamjenu, a svakim drugim rješenjem Općina bi se izložila prekršajnoj i kaznenoj odgovornosti, jer bi se korisnike skelskog prijevoza dovelo u životnu opasnost uz materijalnu štetu.” - bio je svoju odluku objasnio načelnik Dadović. Tijekom jučerašnjeg dana, a nakon prosvjeda mještana, hitno se tražilo rješenje, koje je pronađeno u sporazumu između Općine Martinska Ves i Brodocentra Sisak. Od danas bi skela između Tišine Kaptolske i Tišine Erdetske opet trebala prometovati.

Ključne riječi

Komentara 1

DI
Dupin iz Kupe kod Siska
17:50 13.01.2013.

Ima li koja dobra vijest iz te općine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije