Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu

Od 27. sisačke pukovnije do generala Svetozara Borojevića

Izložba Grad Sisak u prvom svjetskom ratu
Foto: Nikola Čutuk/ PIXSELL
1/2
03.07.2014.
u 10:57

U to vrijeme fotoaparati stižu na bojište, tako da su brojne fotografije najbolji dio izložbe

Izložba “Grad Sisak u Prvom svjetskom ratu”, koja se do listopada može pogledati u Starom gradu, donosi brojne povijesne detalje o ulozi Siska i Siščana tijekom velikog sukoba koji je obilježio povijest.

Pet bolnica za ranjenike

– U Sisku je bila smještena poznata 27. sisačka domobranska pukovnija koja je ubrzo nakon početka rata završila na bojišnici u Srbiji gdje ostaje do početka 1915. godine nakon čega odlazi na galicijsko bojište te , u konačnici, u travnju 1918. na Soču, u Italiju.Tijekom te svoje ratne turneje brojni će Siščani izgubiti živote u borbi, kazuje ravnatelj Gradskog muzeja Siska Vlatko Čakširan.No, nije jedino Sisačka pukovnija tema izložbe jer je Sisak, kao svi ostali gradovi Austro ugarske monarhije, tijekom rata bio pogođen i raznim restrikcijama zbog problema s opskrbom, tako da se rat itekako osjećao. Krajem rata na sisačkom području raste stopa kriminala, napadaju se vlakovi, pljačkaju trgovci, a sve zbog pojave tzv. zelenog kadra i povlačenja vojski s juga.Uz to u Sisku je djelovalo pet bolnica koje su prihvaćale brojne ranjenike s bojišnica.Poveznica sa sisačkim područjem je i jedan od najpoznatijih generala iz Velikog rata - Svetozara Borojevića, nazvan “Lav sa Soče”, koji je rođen nedaleko Kostajnice i koji je s 20-ak izložaka zastupljen na izložbi. Najveći dio izložaka su fotografije nastale u Sisku i na frontama.

– Fotografija na velika vrata stiže na bojišta. Bio je to vrlo popularan novitet tako da su događanja na svim bojišnicama dobro fotografski dokumentirana, kazuje Ivica Valent, kustos sisačkog Muzeja.

Orao sa spomenika

Uz fotografije, razglednice i dokumente među 190 izložaka je i oružje i oprema iz razdoblja 1. Svjetskog rata, ali i kameni orao sa spomenika koji je od 1916. do 1918. godine stajao na glavnom gradskom trgu, ispred Velikog Kaptola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije