Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kampanja za spas

Lončar Matej nudi i radionicu i tržište, ali zainteresiranih - nema

\'28.09.2010., Sisak - Petrinjski loncar Mato Stanesic jedini je u Sisacko-moslavackoj zupaniji. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
01.11.2010.
u 14:10

Dok Petrinjci strahuju za svoj suvenir stucku, dotle Obrtnička komora sa 42 stipendije nastoji sačuvati zidare, tesare, dimnjačare i krovopokrivače

Matej Stanišić jedini je petrinjski preostali lončar. Pred mirovinom je i namjerava svom nasljedniku ostaviti i radionicu i tržište, no zainteresiranih mladih za zanimanje lončara - nema. Budući da je Stanišić i jedini izrađivao tradicionalne petrinjske stucke, koji su originalni suvenir, za sudbinu lončarstva zanima se i gradska petrinjska vlast.

Bolje informirati učenike

– U Petrinji je nekoć bilo desetak lončara, a sada je ostao samo jedan. Ako on ne bude imao nasljednika, Petrinja više neće moći raditi svoju stucku. Taj bi se problem trebao rješavati boljim informiranjem i stimuliranjem učenika – smatra petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić. Da je osiguranje stručnih kadrova za županijsko gospodarstvo sve veći problem potvrdio je i nedavni sastanak stipenditora, koji se pretvorio u raspravu o kadrovskoj politici. Zbog neatraktivnosti pojedinih zanimanja za mlade već su nestala 34 stara i tradicijska zanimanja i obrta, a i mnogim drugim obrtima prijeti ista sudbina. Stipendiranjem 42 učenika u Sisačko-moslavačkoj županiji žele se sačuvati barem neki deficitarni obrti, poput zidara, krovopokrivača, tesara, dimnjačara i još nekih. Ovih su dana potpisani i ugovori sa 13 novih stipendista za deficitarna obrtnička zanimanja, dok Sisačko-moslavačka županija priprema i kampanju popularizacije deficitarnih i drugih obrtničkih zanimanja.

Veliki trošak za majstore

– Kampanja će se provoditi u osnovnim školama, ali namijenjena je više roditeljima nego učenicima. Osim toga, Županija će nastaviti samostalno stipendirati učenike za deficitarna zanimanja – rekao je županijski pročelnik za gospodarstvo Marijan Belošević. No, postoje i drugi problemi obrtništva, koji destimulativno utječu na opstanak i razvoj te gospodarske grane.

– Veliki je problem i organiziranje praktične nastave za učenike. Obrtnici koji ih prime na naukovanje ničim nisu zaštićeni i stimulirani. A naukovanje za majstora veliki je trošak, pa je sve manje onih koji žele učenike primiti na naukovanje. Osim toga, obrazovanjem učenika obrtnik si stvara konkurenciju, jer mnogi učenici odmah nakon završetka škole rade na crno – kaže kutinski automehaničar Ivan Ružička, inače predsjednik gradskog Udruženja obrtnika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije