Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Situacija pod kontrolom

Vrh vodenog vala Save prošao kroz Sisak, a kupski se očekuje pred kraj dana

Sisak visok vodostaj
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
1/4
16.09.2014.
u 14:40

Zbog mogućnosti poplave muzejska građa Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac sklonjena je na sigurno

Vrh vodenog vala Save prošao je kroz Sisak, a kupski se očekuje pred kraj dana. Situacija je zasad pod kontrolom.

– Nadam se da će Sava malo pasti da može primiti Kupu kada dođe. Noć je prošla i iznad očekivanja – kazao je načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Siska Marko Krička. Što se tiče Starog Pračna i Stare Drenčine, prostora još ima, a do problema može doći ako dođe do propuštanja. U Školskoj ulici u Selima voda polako dolazi, no još niti jedna kuća nije okružena. 

Nemirna noć za mještane naselja uz Kupu

Podsjetimo, i prošla je noć za mještane naselja uz Kupu na području Sisačko-moslavačke županije bila nemirna. Stanovnici Žažine i Letovanića i nadalje su podizali nasipe kako bi najviši vodni val Kupe prošao bez većih posljedica.

Kupa je prestala rasti, a Sava u Sisku stagnira, ali se visoki vodni val sada očekuje na jasenovačkom području. Na sreću, Una kod Hrvatske Kostajnice osjetno opada, pa je pritisak na Savu sve manji. Najugroženije posavsko mjesto je Košutarica, gdje je na podizanju nasipa angažirano i 130 pripadnika Hrvatske vojske.

Još je uvijek u prekidu promet na državnoj cesti Sisak – Popovača jer se u šumi Brezovica, na toku prema retenciji Lonjsko polje savska voda prelijeva preko kolnika.

Povijesna građa spremljena na sigurno

Zbog mogućnosti poplave muzejska građa Javne ustanove Spomen područja Jasenovac sklonjena je na sigurno. Ravnateljica Nataša Jovičić još je u nedjelju ujutro proglasila izvanredno stanje za muzej.

Građa je smještena u depoe Klovićevih dvora u Zagrebu i prostorima Pučkog otvorenog učilišta u Novskoj.  Kako je rekao Ivo Pejaković, kustos, dio građe još je u nedjelju evakuiran u Zagreb, a u utorak u Novsku. Premješten je i glavni server s velikom bazom podataka. Zbog nastale situacije i vodene opasnosti, Memorijalni muzej do daljnjega neće raditi.

– Ovo je već treći put da nam prijeti poplava, a evakuaciju smo već imali. Situacija nije dobra, ali nadamo se da će ipak sve dobro proći – istaknula je Nataša Jovičić.

>> Nasip u Žažini probijen na više mjesta 

>> Opća opasnost u mjestima uz Dravu! Kasne vreće s pijeskom za obranu Drnja

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije