Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povratak u prošlost

Kako se živjelo u zlatno doba razmjene dobara

'25.05.2013., Karlovac - Sajam vlastelinstva pored Starog Grada Dubovca.  Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
Foto: 'Dominik Grguric/PIXSELL'
1/3
28.05.2013.
u 14:24

Jedinstvena manifestacija sve nas vraća u vrijeme Plemenite općine Dubovac kada se trgovalo žitom iz Slavonije i soli s mora

Želite li zaplesati s dubovačkom vlastelom, pisati glagoljicom, izraditi keramički ćup ili staviti glavu pod krvnikovu sjekiru? To i još mnogo više doživjet ćete ukoliko posjetite 9. Sajam vlastelinstva na Starom gradu Dubovcu. Jedinstvena manifestacija, koja se ove godine održava do 7. lipnja na poučan, zabavan i zanimljiv način vraća nas u vrijeme Plemenite općine Dubovac.

U atriju srednjovjekovne gradine, okolnom šetalištu i parku na brijegu povrh rijeke Kupe možete na orginalan način doživjeti nekadašnja vremena i povratak u šesnaesto stoljeće, koje krije mnoge svoje čari.

 Zabava u srednjem vijeku

 Možete se okušati u keramičarskoj, pekarskoj, bubnjarskoj, ekološkoj, radionica mačevanja ili povijesnih plesova. Doživite srednjovjekovne zabave, a mališanima omogućite jahanje na ponijima i zabavu na vrtuljku u starinskom štihu. Za posjetitelje se organizira i razgledavanje izložbe viteške opreme. Sve koji dođu animiraju streličari, vitezovi, bubnjari, krvnici, sokolari, žongleri, glumci, zabavljači...

 – Zadovoljni smo odazivom. Svake godine sve je više djece. Sajam vlastelinstva ima svoju specifičnu priču. Rekonstruira šesnaesto stoljeće i zlatno doba razmjene različitih dobara, žita iz Slavonije i soli s mora – napomenula je Nela Zovko, predsjednica Bratstva Svetog Mihovila.

Riječ je o udruzi građana osnovanoj s ciljem istraživanja, proučavanja, oživljavanja, podučavanja, te prezentacije starih zanata, vještina, umijeća i znanja vezanih uz lokalnu i nacionalnu baštinu.

 Tko su gatare i krvnici?

 Tako su se prihvatili i organizacije sajma na kojem se može naučiti i tko su bile gatare i krvnici, ali i kakva je bila moda 16. stoljeća. Zainteresirane grupe učenike trebaju se samo javiti, a oni će za njih pripremiti jedinstveni doživljaj o kojem će još dugo pričati.

Trotjedni sajam se održava svake godine u proljeće. Tijekom tjedna se održavaju radionice za predškolce, učenike osnovnih i srednjih škola. Vikend je pak rezerviran za Karlovčane, ali i turiste. Proteklih godina ova manifestacija privukla je desetke tisuća posjetitelja iz čitave Hrvatske, ali i šire.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije