Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I. Buljan

I. Buljan: Ravnatelj nije poduzeo ništa da zaštiti moga sina od zlostavljanja

nasilje
Damir Špehar/PIXSELL
18.01.2010.
u 18:25

Đ. Adlešič organizirala je sastanak mjerodavnih u upravi Bjelovara, stižu psiholozi, a dječak je premješten u drugi razred, no i dalje je uplašen.

Odgojni užas u bjelovarskoj Drugoj osnovnoj školi koji je eskalirao objavom dijela metoda zlostavljanja učenika VII. d razreda na internetu te šokantni detalji koje je u subotu objavio Večernji list podigli su mjerodavne institucije na noge.

Pomoć i zlostavljačima

Danas je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič u bjelovarskoj gradskoj upravi inicirala razgovor s državnom tajnicom Ministarstva prosvjete Dubravkom Vican na kojemu su bili gradonačelnik Antun Korušec, dosadašnji ravnatelj škole Mirko Zeman i nova ravnateljica Davorka Bačeković-Mitrović. Na sastanku je, doznajemo, zaključeno kako ipak nije učinjeno dovoljno da se spriječi zlostavljanje bespomoćnog 13-godišnjaka nad kojim su se njegovi vršnjaci iživljavali gotovo godinu dana. U školu je stigla i predstavnica stručnog tima za krizne situacije koja je učiteljima i stručnim suradnicima pružila savjetodavnu pomoć. Đ. Adlešič potvrdila je kako će doći i psihologinja Gordana Buljan-Flander, koja će pomoći u izradi programa prema kojemu će se raditi ne samo sa žrtvom već i sa zlostavljačima i djecom koja su tomu svjedočila.

Mali Ivan premješten je u razredni odjel VII. b, a u školu su ga dopratili majka Biljana i otac Ivan koji je potvrdio da su pozvani na razgovor.

– Ravnatelj Zeman ispričao nam se za sve što smo prošli, no ja sam mu postavio tri pitanja – je li znao za ovaj slučaj, je li mu poznato da se Ivan još oporavlja od lanjske prometne nesreće te što je poduzeo. Ravnatelj je odgovorio kako je za sve znao, da je škola poduzela sve, ali i da mu se Ivan nikada nije osobno požalio. Zaključio sam da zapravo nije poduzeo ništa, a moje je dijete više od godine dana bilo žrtva – kaže ogorčeni Ivan Buljan koji se s terenskog rada u Zadru vratio kući da bude uz obitelj. Dodaje kako mu je ravnatelj osobno rekao da je jedan od zlostavljača prošli tjedan u školu došao pijan, no ostaje nepoznato što je škola poduzela. Majka Biljana kaže kako ih je pred školom dočekala i majka učenika iz skupine zlostavljača koja je Ivanu pružila ruku i ispričala se. Ivan ne krije zadovoljstvo prvim dojmovima u novome razredu. Svi su ga, kaže, lijepo primili.

‘Siromašan si, glup...’

– Još sam ustrašen. Čuo sam da je u mom bivšem razredu jučer vladala grobna tišina pa se nadam da mi se neće osvećivati. Noću sam se budio, nisam mogao ni učiti. Stalno sam razmišljao zašto me ne vole. Kada sam lani došao u njihov razred, govorili su da sam siromašan, glup i retardiran. Zajedno s torbom objesili bi me na vrata školskog ormara, gurali me tako da padnem, podmetali mi nogu, boli šestarom ili trokutima – prisjeća se Ivan. Njegov otac kaže kako je Ivan toliko opterećen da je noću u snu vikao – tata, ne daj me, brani me.

Ključne riječi

Komentara 27

UD
udrimuski
06:12 19.01.2010.

djecu se od malena uci da mrze, a cudimo se kako se desavaju ovakve stvari...

AK
akil
10:50 19.01.2010.

Nije čuditi da se Ivanu to događa,jer ako se uzme da djeca uče od roditelja,vidimo što su naučili.Žalosno,ali Ivane nedaj se!

LU
lužnjak
22:53 18.01.2010.

Poštovani, \"čuperak plavi\" Ništa ne tumačite krivo, što ću Vas u isto vrijeme pohvaliti po dobronamjernoj uputi, ali neizdrživo je ne uzvratiti Vam poruku.Joooooj joooooj o j,koliko Vi i pretpostavljeni vam, imate ovakvog posla u svome dvorištu. Samo na jednomm kvadratnom kilometru, . . . ali dobro, sve u svemu, možda ova vam reakcija bude, DOBRA AKCIJA NA SVOME TERENU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije