Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad okreće ploču

Gradi se tvornica solarnih fotonaponskih ćelija

solarna energija, solarni kolektori, solarne ćelije
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Autor
Marko Biočina
10.12.2012.
u 12:00

U prvoj fazi projekta planira se zapošljavanje 50-ak radnika, a s rastom proizvodnje i do 120 ljudi, najavljuju sisački gradski čelnici

Ostvari li se plan sisačkih gradskih čelnika, već za nekoliko mjeseci u tom gradu trebala bi biti otvorena tvornica solarnih fotonaponskih ćelija. Riječ je o zajedničkom projektu Grada Siska, Instituta Ruđer Bošković i privatne tvrtke Solarne ćelije Split na temelju kojeg bi Sisak mogao izrasti u nacionalni centar razvoja fotonaponskih ćelija, a u prvoj fazi biti otvorena radna mjesta za 50-ak Siščana. Prvi korak u realizaciji projekta već je završen potpisivanjem memoranduma kojim su sva tri partnera izrazila interes za sudjelovanje u projektu, a trenutačno se izrađuje studija isplativosti. Bude li ona pozitivna, pristupit će se osnivanju zajedničke tvrtke, koja bi gradila i rukovodila tvornicom.

Grad suvlasnik

Kao ulog u osnivanje te tvrtke Grad Sisak trebao bi omogućiti zemljište, sve potrebne komunalne priključke te možda i dio financijskih sredstava potrebnih za rad.

Splitska tvrtka u Sisak bi premjestila svoju postojeću liniju za proizvodnju solarnih ćelija. Ipak, kako je riječ o dosta zastarjeloj tehnologiji, ona bi trebala biti unaprijeđena koristeći znanje i tehnologiju koju već nekoliko godina razvijaju stručnjaci s instituta. To su ponajprije tehnologije koje se odnose na proizvodnju tankoslojnih solarnih ćelija na bazi nanokristaliničnog silicija.

Kako ističe predsjednik sisačkog gradskog vijeća Veljko Novak, riječ je o prvom rezultatu nove strategije da Grad aktivno sudjeluje u razvoju novih gospodarskih inicijativa.

– Mi smo zbog sloma crne metalurgije u jednom danu ostali bez tisuću radnih mjesta. I veći gradovi od Siska taj bi gubitak teško nadoknadili. Ovo je novi pristup, grad će biti u vlasničkoj strukturi nove tvornice. Dat ćemo zemljište, priključke, no spremni smo i sudjelovati novcem. Smatram da 2 ili 3 milijuna kuna nisu velik trošak da 50-ak Siščana dobije posao, a nadamo se da bi s vremenom taj broj mogao narasti na 120 – kaže Novak. U Sisku svoj optimizam oko isplativosti posla s proizvodnjom fotonaponskih ćelija vide u činjenici da Hrvatska na temelju obveza preuzetih u procesu pristupanja EU do 2020. godine 20 posto svoje proizvedene energije mora zadovoljavati iz obnovljivih izvora.

Bude li samo 1 posto energije proizveden putem solarnih panela, računaju sisački gradski čelnici, bit će to milijardu eura vrijedno tržište za solarne ćelije. Kako država posebno subvencionira ugradnju opreme proizvedene u Hrvatskoj, partneri se nadaju da će paneli sastavljeni od ćelija proizvedenih u Sisku biti tržišno konkurentni.

Velika korist za Sisak

Ipak, dok splitska tvrtka partnerstvo vidi ponajprije kao komercijalni pothvat, a Institut Ruđer Bošković kao način da kroz industrijsku primjenu unaprijedi svoja znanstvena dostignuća, Veljko Novak kaže da bi koristi za sam grad mogle biti i znatno šire od toga.

– Mi već imamo strategiju razvoja Siska kao zelenog, energetski efikasnog grada. Taj plan u znatnoj mjeri uključuje i proizvodnju energije iz solarnih ćelija. Sad taj proces možemo zaokružiti i organizirajući proizvodnju tih ćelija. Dakako, ako taj posao bude rastao onako kako očekujemo, u cijelu suradnju trebala bi se uključiti i naša srednja Tehnička škola, gdje bi mladi dobili priliku biti u kontaktu s novim znanjima i tehnologijama. Na kraju, ovaj projekt trebao bi poslužiti i kao dokaz svim potencijalnim investitorima o pozitivnoj ulagačkoj klimi koja postoji u gradu – rekao je Novak.

>> \"Hrvatska ima fantastične uvjete za razvoj solarne energije\"

Komentara 14

IB
istina_boli
12:12 10.12.2012.

Previse je tu ako. Sve mi to mirise da neki dugoprstici paravanom pokusvaju da prikriju svoje lijeva ruka-desni dzep aktivnosti.

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:15 10.12.2012.

HE HE HE HE HE HE, NADAM SE DA NIJE BAJKA ISKRENO SE NADAM! Iskreno bih htio ovakvu investiciju u svom gradu, istinski!

DU
Deleted user
17:54 10.12.2012.

koji su pa to... kakve su to gluposti primit se obrade zemlje pusta vam je u sisku i posavini tu leži lova, jesti se mora a solar nitko kinezima ne može ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije