Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koranska nimfa

Grad: Dobili smo tek dio skulpture, tražimo istragu o ostatku

nimfa
Foto: Kafotka
03.12.2014.
u 15:50

Djelo Branka Vlahovića koje je do prije Domovinskog rata krasilo park ispred hotela uz rijeku Koranu, ukradeno je još sredinom rujna ove godine iz Bosanskog magazina u karlovačkoj Zvijezdi

Ne pamtim da je ikada ijedna skulptura koja je ukradena s karlovačkog područja pronađena, stoga smo bili ugodno iznenađeni kada nam je policija javila da je pronađena Koranska nimfa.

Zapravo, nađen je tek njen manji dio, koji nam je i vraćen, a za ostatkom se još traga - kazala je Andreja Navijalić, pročelnica za školstvo i kulturu u Gradu Karlovcu.

Obili čak četiri lokota

Grad, kao vlasnik Koranske nimfe, brončane skulpture koja prikazuje ženu, rad Branka Vlahovića koja je do prije Domovinskog rata krasila park ispred hotela uz rijeku Koranu,ukradena je još sredinom rujna ove godine iz Bosanskog magazina u karlovačkoj Zvijezdi.

Magazin je vojni objekt gdje Grad i Gradski muzej čuvaju umjetnine. Lopove, koji su obili četiri lokota i troja vrata da bi došli do plijena, karlovačka je policija pronašla sredinom studenog i kazneno ih prijavila.

Riječ je o dvojcu od 41 i 47 godina koji su osim vrijedne skulpture ukrali i - rashladnu vitrinu, reflektore, radijatore, antene i drugo. Iako je policija znala počinitelje, nimfu nisu našli. Nađena je slučajno, u sklopu međunarodne akcije u kojoj je policija tragala za umjetninama.

– Sretni smo što je pronađen barem dio i pokrenut postupak. Grad je uputio dopis DORH-u kako bismo vidjeli što dalje - dodala je A. Navijalić.

Naime, kradljivci metalnih sirovina do sada su ukrali niz javnih spomenika, od biste I.G.Kovačića ispred Gradske knjižnice, do skulptura sa spomenika antifašizmu, ali i zvonika sa crkava, no nikada do sada niti jedan dio nije pronađen.

Prodana kao sirovina

Stručnjaci smatraju stoga jer se skulpture odmah istope i prodaju kao sirovina pa im je teško ući u trag. Svojedobno je i Gradska knjižnica, zapravo, radila novi odljev biste I.G. Kovačića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije