Naslovnica Sport domaći nogomet

Zoran Mamić dokazao: Bio sam samo svjedok

- U Kuću nogometa u Nyonu bio sam pozvan u ulozi svjedoka - rekao je Zoran Mamić na konferenciji za novinare.
17. kolovoza 2010. u 13:50 57 komentara 104 prikaza
Zoran Mamić (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Nakon prvoga službenog druženja novog trenera Vahida Halilhodžića s predstavnicima medija, pred mikrofone je sjeo i Zoran Mamić. Tema kao i posljednjih nekoliko tjedana - iskaz sportskog direktora modrih u Nyonu oko možebitnih namještanja utakmica u Hrvatskoj.

- U Kući nogometa u Nyonu obavio sam razgovor s Uefinim istražiteljem Peterom Limacherom, a tamo sam bio isključivo u ulozi svjedoka. Zgražaju me napisi u medijima da sam lažov i gdje me se diskreditira.

Sportski direktor Dinama zatim je riječ predao svojoj odvjetnici Jadranki Sloković:

- Nesporno je utvrđeno da je Zoran Mamić davao iskaz kao svjedok i da se saslušanje odnosi na njegova saznanja o namještanju susreta. Status osumnjičenika nigdje nije upotrijebljen i navodi iz dopisa objavljenog u SN-u suprotni su onome što je Zoranu Mamiću rečeno. U kaznenom pravu ne možete biti saslušani i kao svjedok i kao osumnjičenik jer o poziciji ovise sva vaša prava i sve obveze. Svi moraju biti upozoreni je li pozvan u ulozi svjedoka ili osumnjičenika. Ako ste pozvani kao osumnjičenik, imate mogućnost drugačije davati iskaz, a kao svjedok nemate.

Tada je još jednom Zoran Mamić potvrdio:

- Ja sam bio u kući nogometa, ne u policiji.

Odvjetnica je objasnila i zašto je Zoran Mamić zanimljiv Uefi:

- Jedna je osoba u razgovoru, ne u iskazu policiji, spomenula i ime Zorana Mamića, koji nije bio, u Hrvatskoj ili inozemstvu, predmet obrade istražitelja. 

Zatim je i dala definicije obje "uloge":

- Osumnjičenik je osoba protiv koje se vodi kazneni postupak i istraga, a svjedok je osoba koja bi mogla imati saznanja o nekom događaju ili počinitelju.

- Ja sam 27 godina kazneni odvjetnik i nikad nisam čula za konstrukciju kao što je upotrijebljena u objavljenom dopisu. Ovo se pretvara u tjeralicu koja se temelji na jednom mizernom dopisu i sliči na javni linč u kojem se svaka činjenica nemilosrdno koristi za napade. Neprimjereno je da se takav dopis, pravno nerelevantan, koristi za tjeralicu i traženje suspenzije Zorana Mamića u kontekstu Dinama ili HNS-a, pa čak i za pozivanje USKOK-a. SN ima pravo objavljivati i takve dopise, ali nema pravo prozivati Zorana Mamića lažovom. To je kazneno djelo.

Zoran Mamić je objasnio i kako je izgledao sastanak:

- Razgovarali smo na njemačkom, a na njemačkom je i zapisnik koji ćete dobiti nakon konferencije, kao i hrvatski prijevod, koji je potpisao Peter Limacher.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • -obrisani-:

    Burgose, ti nisi normalan! Mamić sam sebe pokopao na konferenciji za novinare, a ti optužuješ srbočetničku ekipu!? http://www.vecernji.hr/sport/nogomet/zoran-mamic-dokazao-bio-sam-samo-svjedok-clanak-179779

  • -obrisani-:

    Za Burgosa i ćoravce! http://www.vecernji.hr/data/slika/44/219373.jpg

  • -obrisani-:

    A zakaj jaz nisam domoljubno hendikepiran? pa da bi bil domoljubno hendikepiran, prvo bi trebal imat domovinu - a mi smo stajerci vecinom bosanski srbi muslimanske vjeroispovjesti koji zive u stajerskoj ko kmetovi, dakle nemremo bit domoljubno hendikepirani - mi ... prikaži još! smo samo hendikepirani...