Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODIJELIO SLUŽBENI DOKUMENT UEFE

Zoran Mamić dokazao: Bio sam samo svjedok

Zoran Mamić (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/8
Autori: bb/VLM, av/VLM
17.08.2010.
u 13:50

- U Kuću nogometa u Nyonu bio sam pozvan u ulozi svjedoka - rekao je Zoran Mamić na konferenciji za novinare.

Nakon prvoga službenog druženja novog trenera Vahida Halilhodžića s predstavnicima medija, pred mikrofone je sjeo i Zoran Mamić. Tema kao i posljednjih nekoliko tjedana - iskaz sportskog direktora modrih u Nyonu oko možebitnih namještanja utakmica u Hrvatskoj.

- U Kući nogometa u Nyonu obavio sam razgovor s Uefinim istražiteljem Peterom Limacherom, a tamo sam bio isključivo u ulozi svjedoka. Zgražaju me napisi u medijima da sam lažov i gdje me se diskreditira.

Sportski direktor Dinama zatim je riječ predao svojoj odvjetnici Jadranki Sloković:

- Nesporno je utvrđeno da je Zoran Mamić davao iskaz kao svjedok i da se saslušanje odnosi na njegova saznanja o namještanju susreta. Status osumnjičenika nigdje nije upotrijebljen i navodi iz dopisa objavljenog u SN-u suprotni su onome što je Zoranu Mamiću rečeno. U kaznenom pravu ne možete biti saslušani i kao svjedok i kao osumnjičenik jer o poziciji ovise sva vaša prava i sve obveze. Svi moraju biti upozoreni je li pozvan u ulozi svjedoka ili osumnjičenika. Ako ste pozvani kao osumnjičenik, imate mogućnost drugačije davati iskaz, a kao svjedok nemate.

Tada je još jednom Zoran Mamić potvrdio:

- Ja sam bio u kući nogometa, ne u policiji.

Odvjetnica je objasnila i zašto je Zoran Mamić zanimljiv Uefi:

- Jedna je osoba u razgovoru, ne u iskazu policiji, spomenula i ime Zorana Mamića, koji nije bio, u Hrvatskoj ili inozemstvu, predmet obrade istražitelja. 

Zatim je i dala definicije obje "uloge":

- Osumnjičenik je osoba protiv koje se vodi kazneni postupak i istraga, a svjedok je osoba koja bi mogla imati saznanja o nekom događaju ili počinitelju.

- Ja sam 27 godina kazneni odvjetnik i nikad nisam čula za konstrukciju kao što je upotrijebljena u objavljenom dopisu. Ovo se pretvara u tjeralicu koja se temelji na jednom mizernom dopisu i sliči na javni linč u kojem se svaka činjenica nemilosrdno koristi za napade. Neprimjereno je da se takav dopis, pravno nerelevantan, koristi za tjeralicu i traženje suspenzije Zorana Mamića u kontekstu Dinama ili HNS-a, pa čak i za pozivanje USKOK-a. SN ima pravo objavljivati i takve dopise, ali nema pravo prozivati Zorana Mamića lažovom. To je kazneno djelo.

Zoran Mamić je objasnio i kako je izgledao sastanak:

- Razgovarali smo na njemačkom, a na njemačkom je i zapisnik koji ćete dobiti nakon konferencije, kao i hrvatski prijevod, koji je potpisao Peter Limacher.

Ključne riječi

Komentara 57

OB
-obrisani-
21:37 17.08.2010.

Burgose, ti nisi normalan! Mamić sam sebe pokopao na konferenciji za novinare, a ti optužuješ srbočetničku ekipu!? http://www.vecernji.hr/sport/nogomet/zoran-mamic-dokazao-bio-sam-samo-svjedok-clanak-179779

OB
-obrisani-
21:38 17.08.2010.

Za Burgosa i ćoravce! http://www.vecernji.hr/data/slika/44/219373.jpg

OB
-obrisani-
16:14 17.08.2010.

A zakaj jaz nisam domoljubno hendikepiran? pa da bi bil domoljubno hendikepiran, prvo bi trebal imat domovinu - a mi smo stajerci vecinom bosanski srbi muslimanske vjeroispovjesti koji zive u stajerskoj ko kmetovi, dakle nemremo bit domoljubno hendikepirani - mi smo samo hendikepirani...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije