Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme s Brazilom

Zlatku Daliću treba čestitati na odvažnosti zbog odabira suparnika

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je zasluženi plasman na Svjetsko prvenstvo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
29.12.2017.
u 13:13

Hrvatska u tri dosadašnja ogleda s Brazilcima ima jedan remi (1:1), u prijateljskoj utakmici u Splitu 2005. godine te dva poraza na svjetskim prvenstvima: 2006. u Berlinu 0:1 te 2014. u Sao Paulu 1:3.

Hrvatska nogometna reprezentacija trebala bi krajem svibnja ili početkom lipnja sljedeće godine odigrati prijateljsku utakmicu s Brazilom, što bi bio vrhunac priprema za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, ali i idealan test za vatrene uoči sraza s Argentincima, koji nas očekuje 21. lipnja u Nižnji Novgorodu.

Navodno je predsjednik HNS-a Davor Šuker načelno dogovorio sve uvjete s Brazilcima, osim mjesta odigravanja te utakmice. Trebalo bi se igrati na engleskom tlu, u Londonu ili Liverpoolu, što je u ovom trenutku najmanje važno.

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je zasluženi plasman na Svjetsko prvenstvo
1/15

Najvažnije je da izbornik Zlatko Dalić u najjačoj mogućoj provjeri dobije kristalno jasnu sliku snage naše reprezentacije uoči odlaska u Rusiju. Iz brazilskog kuta ova utakmica i te kako ispunjava svrhu jer traži se suparnik najsličnijeg stila Srbima, s kojima peterostruki svjetski prvak na SP-u igra treću utakmicu turnira 27. lipnja u Moskvi.

Uvjerljivo prvi u skupini

Brazil je u ovom trenutku drugoplasirana reprezentacija sa svjetske rang-liste, iza Njemačke. S klupe je vodi 56-godišnji izbornik Tite (bivši trener Corinthiansa i brojnih brazilskih klubova), a prema Transfermarktu vrijedi čak 705 milijuna eura.

Pogledajte tu listu megazvijezda koje bi trebale igrati protiv vatrenih: Ederson (Manchester City), Dani Alves (PSG), Marcelo (Real), Thiago Silva (PSG), Casemiro (Real), David Luiz (PSG), Coutinho (Liverpool), Neymar (PSG), Firmino (Liverpool), Douglas Costa (Juventus), Gabriel Jesus (Man. City)...

Brazil je u južnoameričkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo uvjerljivo osvojio prvo mjesto, s deset bodova više od drugoplasiranog Urugvaja, a u posljednjih 17 nastupa ima samo jedan poraz, od Argentine kod kuće (0:1) u prijateljskoj utakmici u lipnju prošle godine.

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je zasluženi plasman na Svjetsko prvenstvo
1/15

Hrvatska u tri dosadašnja ogleda s Brazilcima ima jedan remi (1:1), u prijateljskoj utakmici u Splitu 2005. godine te dva poraza na svjetskim prvenstvima: 2006. u Berlinu 0:1 te 2014. u Sao Paulu 1:3.

Izbornikova hrabrost

Dalićeva momčad tako će uoči SP-a odigrati ukupno četiri pripremna ogleda. Već su potvrđeni sudari s Peruom 23. ožujka u Miamiju te s Meksikom 27. ožujka u Dallasu, a još uvijek je u fazi pregovora susret s jednom afričkom selekcijom koja bi trebala glumiti Nigeriju.

Na popisu želja su Kamerun, Senegal, Gana i Burkina Faso, a ta utakmica, posljednja uoči polaska u Rusiju, trebala bi se igrati negdje na hrvatskom tlu 8. ili 9. lipnja, budući da selekcija 11. lipnja iz Zagreba polijeće za Sankt Peterburg. Bilo bi logično da se ta utakmica onda i igra u Zagrebu i stoga što prijateljska utakmica A reprezentacije u Maksimiru nije igrana još od veljače 2012. godine, kada je Hrvatska bila poražena od Švedske.

Na žalost, zna se kako svaka utakmica hrvatske reprezentacije na domaćem tlu sa sobom nosi i određenu dozu sigurnosnog rizika, s obzirom na popularnost vodstva HNS-a.

Ovakav odabir suparnika uoči velikog turnira potpuni je zaokret u izborničkoj politici i Zlatku Daliću treba čestitati na odvažnosti. Podsjetimo, bivši izbornik Ante Čačić za Euro u Francuskoj zagrijavao se protiv Moldavije i San Marina, dok je Niko Kovač uoči SP-a u Brazilu pokazao malo više hrabrosti suprotstavivši se Maliju i Australiji.

Hrvatska nogometna reprezentacija slavila je zasluženi plasman na Svjetsko prvenstvo
1/24

Komentara 1

DU
Deleted user
19:26 29.12.2017.

"Na žalost, zna se kako svaka utakmica hrvatske reprezentacije na domaćem tlu sa sobom nosi i određenu dozu sigurnosnog rizika, s obzirom na popularnost vodstva HNS-a." sigurnost ugrožava šačica plaćenika, jednih te istih. inače, problem države, ne HNS-a. Ali eto,, i to će šuker riješiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije