Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAJAN za MAX!

Dugo vremena nismo bili tako dobri, možemo osvojiti Davis Cup

Željko Krajan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
12.10.2015.
u 11:15

'Sljedeće godine uz puni sastav imamo veliku šansu napraviti dobar rezultat. Ždrijeb nam ide na ruku jer 1. kolo igramo s Belgijom koja nema jakog pojedinca.'

Dugo nam Davis cup reprezentacija nije imala ovakav potencijal. Sljedeće tri do četiri godine nikome neće biti lako s nama. Naravno, budemo li u najjačem sastavu. Posljednjih godina nismo bili kompletni, uvijek bi nam falili ili Čilić ili Dodig zbog ozljeda, Karlović standardno. Zato smo se i našli u situaciji da se borimo za opstanak i ulazak u svjetsku skupinu – kaže Željko Krajan (36), izbornik hrvatske Davis cup reprezentacije u razgovoru za novi tjednik Max. Nakon sjajnog meča protiv Brazila čekamo Belgiju.

Polufinalist Umaga

Krajan, rodom Varaždinac, postao je 2012. godine najmlađi izbornik Davis cup reprezentacije, naslijedivši Gorana Prpića. Kao igrač, karijeru je zbog ozljeda, prvo ramena, a onda i puknuća mišića na nozi, okončao sa samo 24 godine.

– Tu ozljedu na nozi nisam kako treba zaliječio i nakon toga više ništa nije bilo isto.

Najbolji mu je rezultat bilo 88. mjesto na ATP listi i polufinale Umaga 2002., na koje se plasirao pobijedivši Ivana Ljubičića. Upravo je Ljubičić bio taj koji ga je 2007., kad je još tražio prvi trenerski angažman nakon naglo prekinute igračke karijere, povezao s Dinarom Safinom, tada 18. igračicom svijeta, koju je u vrlo kratkom roku, u godinu i pol dana, doveo do prvog mjesta WTA liste. Bila je to uspješna preobrazba igrača u trenera.

– Sve je išlo instinktivno. Učiti na pogreškama i ići težim putem, kaliti se na manjim turnirima, to je iskustvo koje se ne može platiti putem licenci ili seminara. Pomoglo mi je to što sam na vlastitoj koži osjetio sve moguće probleme na koje možeš naići kao igrač. Zahvalan sam Ivanu, s kojim sam se družio i trenirao od juniorskih dana, od 13. godine. Pokazalo se da je njegova prognoza o mom trenerskom talentu bila točna.

Prisjeća se početaka na terenima TK Varteksa, putovanja na treninge u Slovačku, na koje ga je vozio otac, privatni poduzetnik, vlasnik transportne tvrtke. Krajan ističe da je imao sreću što su ga roditelji mogli financijski pratiti.

Ćorić će biti velikan

I kad je preuzeo reprezentaciju, nastavio je raditi s pojedincima. Nakratko i s Bornom Ćorićem.

– Nisam se osjećao dobro ako mu ne mogu dati maksimum pa sam se maknuo. U njemu smo u svakom slučaju dobili igrača koji će imati puno toga reći u tenisu sljedećih deset godina. Najmlađi je igrač među prvih 50 i sa 18 godina je 33. na svijetu, što je strašan rezultat. Za dvije godine ne gine mu mjesto među deset najboljih na svijetu. Ima tu energija jako sličnu Nadalu. Nezahvalno je prognozirati hoće li biti prvi, treći ili osmi, ali sigurno će osvojiti koji Grand Slam. Zato nam je i bilo važno u Brazilu ući u svjetsku skupinu jer imamo takvog igrača – kaže Krajan.

Za Čilića smatra da će u sljedeće dvije godine biti na vrhuncu i da može osvojiti još koji Grand Slam.

– Možda se malo podcjenjuje njegovo osvajanje US Opena, jer zadnjih 5-6 godina samo su dvojica uspjela osvojiti Grand Slam izvan prva četiri igrača svijeta, pa je to za skinuti kapu.

Ivan Dodig je pak, kaže, ove godine napokon doživio vrhunac karijere osvajanjem Grand Slam turnira u parovima, dok se u Davis Cupu Franko Škugor pokazao kao najbolja opcija za Dodigova partnera. Tu je i Mate Pavić, pa Marin Draganja, no Škugor se nametnuo.

– Sljedeće godine uz puni sastav imamo veliku šansu napraviti dobar rezultat. Ždrijeb nam ide na ruku jer 1. kolo igramo s Belgijom koja nema jakog pojedinca. U slučaju da prođemo 1. kolo, idemo u Australiju ili SAD, a tek bi eventualno polufinale donijelo igru na domaćem terenu. Kvalitetu imamo, ako se stvari poklope i uz malo sreće, može se možda ponoviti uspjeh iz 2005. Te 2005. Hrvatska je, podsjetimo, osvojila Davisov kup, pobijedivši u finalu Slovačku. Za Hrvatsku su igrali Ivanišević, Ančić, Karlović i Ljubičić, a izbornik je bio iskusni Nikola Pilić.

>> Ovo je naša najveća pobjeda posljednjih godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije