Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinamo

Zeko, Ilija, Tanac i Vaha nisu uspjeli, Bjelica je blizu ulasku u povijest

06.11.2018.
u 18:30

Nenad Bjelica je s plavima osvojio devet bodova u tri dosadašnje utakmice i u četvrtak ima meč-loptu protiv Spartaka

Možemo razumjeti skepsu kad je Dinamo izvukao ovogodišnje suparnike u skupini Europske lige. Fenerbahçe, Anderlecht i Spartak, pogotovu prva dva, iz skupine su klubova od kakvih je Dinamo nerijetko gubio.

Igrali su plavi i u slabijim skupinama od ove, a nikad nisu nalazili put za prolazak skupine, bilo u Ligi prvaka, bilo u Europskoj ligi ili kako se ona već kroz povijest zvala.

>> Pogledajte video: Navijači stoje u redu kako bi kupili ulaznice za utakmicu Dinamo - Spartak

Najbolji plasman u Europi ostvario je Dinamo u sezoni 1998./1999., i to u Ligi prvaka. Krenuo je slabo nakon što je Kranjčar izborio ulazak u Ligu prvaka, no nakon tri kola smijenjen je pa je plave preuzeo Velimir Zajec. I Zeko je napravio sjajne stvari, došao je do utakmice u kojoj se o svemu odlučivalo, utakmice s Olympiakosom u Zagrebu.

Grci su uvijek zapaprili

Plavima je trebala pobjeda, no u zaleđenom Maksimiru, na minus 12 Celzijevih stupnjeva, pogodak Joška Jeličića nije bio dovoljan, završilo je 1:1 i na kraju je Olympiakosu to bilo dovoljno, Duško Bajević slavio je prvo mjesto u skupini.

Dinamo je tada bio drugi, nažalost, tada je iz skupine Lige prvaka u europsko proljeće išao samo jedan klub. To je jedini put da je Dinamo u skupini Lige prvaka bio blizu prolasku, nakon toga nije mu mogao ni primirisati, a nerijetko je bio i kanta za napucavanje u tom natjecanju.

U Europskoj ligi imali su plavi još prilika, ali ni jednom nisu uspjeli u tim odlučujućim utakmicama naći put do proljeća i tako su u posljednjih 49 godina živjeli samo na jesen i zimu u Europi.

Jako blizu prolasku Dinamo je bio u novom formatu Uefine lige, 2004. godine. Imali su plavi u skupini Stuttgart i Benficu koji su objektivno daleko jači, ali imali su i Beveren i Heerenveen. I u zadnjem kolu Iliji Lončareviću i društvu trebala je pobjeda nad Heerenveenom, poveli su i s 2:0, zabili su Ivan Bošnjak i Danijel Pranjić, ali su u 84. minuti primili prvi, a u 89. minuti iz jedanaesterca i drugi pogodak.

Optuživali su tada u Maksimiru austrijskog suca Fritza Stuchlika za krađu.

1/12

Branko Ivanković, koji ovaj tjedan vodi u finalu azijske Lige prvaka iranski Persepolis, bio je s plavima blizu prolasku 2007. godine. U posljednjem kolu Dinamu je trebala pobjeda sa dva pogotka prednosti kod Rennesa. Ledeno je bilo u Francuskoj, a “zaleđeni” su bili i Francuzi kad je u 56. minuti Ognjen Vukojević zabio za vodstvo plavih.

Nedostajao je još samo jedan pogodak, ali nije išlo, plave je spašavao Georg Koch na vratima, ali u 88. minuti ni on nije zaustavio pogodak za konačnih 1:1 pa su plavi bili četvrti u skupini, a tri su kluba išla dalje.

Sad je došlo vrijeme

Sljedeći trener koji je doveo Dinamo na prag proljeća bio je Vahid Halilhodžić 2010. godine. Startao je sjajno, pobjedom nad Villarrealom, i imao meč-loptu protiv PAOK-a u Maksimiru.

Od Grka izgubio je u Solunu s 0:1, a bio je bolji, a onda, opet po velikoj hladnoći u Maksimiru, ponovno izgubio s 0:1. Iako je i u toj utakmici Dinamo bio bolji, na kraju je bio treći, iza Španjolaca i Grka, a ispred Club Bruggea.

I sad je na redu Nenad Bjelica, on je s plavima napravio najviše, devet bodova osvojio je u tri dosadašnje utakmice i u četvrtak ima meč-loptu protiv Spartaka. Bjelica je uvjeren u uspjeh, u proljeće, ali ni ondje ne misli stati.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Komentara 1

BI
binki
19:40 06.11.2018.

Kqd se sjetim kruneka,čačića,zokija padne mi mrak na oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije