Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Netko ne voli tenis

Zečić: Nitko ne plaća puni najam, zašto od nas to traže?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.10.2017.
u 13:30

Tužna situacija za zemlju čija je teniska reprezentacija lani igrala u finalu Davisova kupa a ima i petog tenisača svijeta

Ostali smo bez ATP turnira (Zagreb Indoors), bez ATP Challengera (Zagreb Open), bez Futuresa koji su se igrali početkom godine; Nacionalni teniski centar (NTC) na Zagrebačkom velesajmu ponovno je zatvoren i tko zna kada će ponovno biti u funkciji. Tužna situacija za zemlju čija je teniska reprezentacija lani igrala u finalu Davisova kupa a ima i petog tenisača svijeta. Netko u metropoli očito ne voli tenis, ali tko bi to bio?

Samo za vodu 200.000 kuna

- Ni ja ne znam tko je taj. Svi kažu da nas vole - kaže nam na početku razgovora direktor Hrvatskog teniskog saveza Miroslav Zečić od kojega smo potražili odgovore na neka pitanja.

Zbog čega je NTC ponovno zatvoren, iako nagađamo?

- Vidjeli ste i sami, voda je bila na 10 centimetara od razvodne kutije, a u isto vrijeme padali su komadi stakla po terenu. Mi smo zamolili vlasnika tog prostora, Zagrebački velesajam, da sanira stanje, prije svega vanjski dio dvorane, stakla, krov i sve ostalo, jer ipak je to njegova imovina. Tražimo da on jamči sigurnost korisnika, prije svega naših mlađih selekcija koje ondje treniraju. Dobili smo odgovor da će pozvati vještake koji će utvrditi je li dvorana sigurna ili nije.

No, razmimoilaženja sa ZV-om, a time i s Holdingom pa i s Gradom, mnogo su dublja. Kažu za vas iz HTS-a da niste idealni podstanar, iako bi problem trebalo gledati malo šire?

- Trenutačno, po papirima, nismo ZV-u dužni ništa. Posljednjih 10-12 godina plaćali smo po milijun i 200.000 kuna godišnje jer su nas najam i režije koštali 100.000 kuna mjesečno. No to je za nas previše jer ne možemo biti komercijalni, ne bavimo se prodajom termina, mi dajemo termine našim klincima iz raznih selekcija. Tražili smo smanjenje cijene najma s 50 na 20 tisuća kuna i to smo uredno plaćali. Kad su režije u pitanju, samo za vodu godišnje plaćamo između 150 i 200 tisuća kuna jer puno vode trošimo za zalijevanje vanjskih terena. Tražili smo nekakvu pomoć u tom dijelu, da nam se omogući jedna pumpa jer na dva metra ispod zemlje imamo vodu. NK Lokomotiva ima pumpu iz koje polijeva travu... Pri tome nam ZV ne priznaje nikakav trošak, ulaganja koja bi povećala vrijednost njegove imovine. Nema razumijevanja za naše specifičnosti, dapače po isteku ugovora trebali bismo sve vratiti u prvobitno stanje. Pa, kako ćemo zguliti podlogu koja nas može stajati 300-400 pa i 500 tisuća kuna?

1/6

Ima li nade da NTC ponovno profunkcionira?

- Razgovaramo, ne svađamo se, i pokušavamo pronaći rješenje. Pa i na način da javnost obavijestimo o čemu se radi. Svaki dan očekujemo veliki sastanak s predstavnicima Grada, Holdinga i ZV-a koji bi trebao uroditi trajnijim rješenjem. Pokušali smo i s terenima u Maksimiru, dobili smo neka obećanja u tom smislu, ali prijedlog nije prošao u Gradskoj skupštini. A ne tražimo vlasništvo, nego samo upravljanje objektom tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Bili bismo sigurno dobri voditelji tog centra. Doveli smo u Zagreb Skupštinu ITF-a u lipnju prošle godine, dobili podršku predsjednika Haggertyja, ali sad sve to stoji.

Na tepihu ili na zemlji?

Budžet Hrvatskog teniskog saveza je oko sedam milijuna kuna, od toga od države (HOO-a) dobijete oko dva. Nije li to premalo?

- Postoji intencija da će se budućim promjenama u Zakonu o sportu više vrednovati rezultati i razvijenost nekog sporta u Europi i svijetu. Napravit će se neka ljestvica sportova, pa ćemo valjda dobivati više.

No, zamjera vam se i na prilično brojnom izaslanstvu u Bogoti. Je li bilo prekobrojnih?

- Imali smo četiri igrača, tri trenera, mene kao vođu puta, liječnika, fizioterapeuta, španera i glasnogovornika. Pa recite je li to previše. Bio bih sretan da smo mogli povesti još kojeg igrača jer se tako njeguje timski duh. Ako imate odlične odnose, onda ni uspjeh neće izostati.

Je li određeno tko će biti domaćin dvoboja s Kanadom?

- Još nije, imamo ponude Varaždina, Osijeka, Zadra i Zagreba. Moramo odrediti i podlogu: na tepihu smo tu negdje, a na zemlji su oni slabiji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije