Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Integracija

Završni turnir sezone Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ iz Velike Gorice

Završni turnir sezone Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ iz Velike Gorice
Foto: Igor Kolarec
1/9
13.06.2018.
u 15:21

Borbe koje se odvijaju na turniru modificirane su za svakog natjecatelja prema njegovim mogućnostima.

Djeca s teškoćama i djeca bez teškoća na jednom mjestu, zajedno, prizor je za pamćenje. 12.06. bio je rezerviran za Završni turnir sezone Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ iz Velike Gorice. Ova vrsta turnira jedinstvena je u svijetu. Na njemu sudjeluju članovi JK OSI Fuji koji imaju cerebralnu paralizu, Down sindrom, autizam, intelektualne teškoće, motoričke teškoće... a sa njima se bore mladi judaši Judo kluba Pinky Velika Gorica, koji pak nemaju nikakav invaliditet niti teškoće. Borbe koje se odvijaju na turniru modificirane su za svakog natjecatelja prema njegovim mogućnostima. Neki rade standardne judo borbe iz stojećeg stava, neki s koljena, a postoje i tzv. sumo borbe. Judo je sport koji koji još jednom dokazuje kako se njime mogu baviti gotovo svi. Judo je također odličan sustav edukacije koji razvija samodisciplinu, samopoštovanje te poštivanje drugih.

Foto: Igor Kolarec

Integracija koju su ova dva kluba ostvarila ključna je za pravovremeni utjecaj na djecu bez teškoća jer suzbija stvaranje potencijalnih predrasuda, razvija njihov senzibilitet i stvara želju za pomaganjem osobama s invaliditetom. Djeci s teškoćama pružena je šansa treniranja sa svojim vršnjacima bez teškoća čime ona slamaju psihičke barijere svojih teškoća, osjećaju se ravnopravnima, grade samopouzdanje i počinju se doživljavati kao sportaši. U konačnici, ovakva socijalna integracija ovim dvjema skupinama omogućuje stvaranje prijateljskih odnosa koji se temelje na međusobnom poticanju i motiviranju, a bez predrasuda.

Foto: Igor Kolarec

JK OSI Fuji je osnovan 2012. godine i prvi je takav klub u Hrvatskoj. Osnivanjem kluba stvoreno je mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve benefite koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom. U radu kluba sudjeluje preko 35 članova s teškoćama, a lista čekanja sve je duža.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije