Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDILA ZIZOUA I LUKE

Zašto Zidane baš u Modriću vidi časnika za vezu

Zinedine Zidane
Foto: Reuters
1/2
15.01.2016.
u 19:35

– Jedan moj kolega okarakterizirao je Luku kao todo centrocampista. Prevedeno, igrač koji će, zato što poznaje zakonitosti ponašanja u veznom redu, na svakoj poziciji u sredini biti izvrstan

Teško se oteti dojmu kako u najsvježijim hvalospjevima Realovih kroničara na račun Luke Modrića, nakon ciriške parade, ima i ponešto licemjerja. Nisu li upravo Marcine i Asove perjanice cijelu prvu sezonu žestoko “uklizavali” hrvatskom majstoru otvoreno sumnjajući u njegove kvalitete? Je li Modrić uopće igrač za Real?, pitali su se tada Španjolci...

Dakako, preuveličan je sada i odnos Zidanea i Luke, u kojemu je naš igrač odjednom označen kao desna trenerova ruka, časnik za vezu s ostalim igračima. Naime, Zidaneova sklonost Modriću nije ništa umjerenija od Mourinhove, Ancelottijeve ili Benitezove, jer svaki je od njih znao da u Luki ima uvijek pouzdan oslonac.

Produžna ruka trenera

Prijateljstvo Modrića i Zidanea traje već neko vrijeme. Još dok je Zizou radio kao pomoćnik Ancelottiju njih su dvojica razvila prijateljski odnos. Često su ostajali poslije treninga i zajedno vježbali. Taj odnos sada se nastavlja, Luka će biti trenerova produžena ruka, bit će njegov “poručnik” i to je svima dao do znanja – piše Marca i dodaje:

– Lukina zrelost, nogometna vizija i pozicija vodili su ga do toga da postane trenerova desna ruka. Baš kao i Ancelotti, Zidane zna da je Modrić ključ i da o njemu ovisi kako će se razvijati sezona.

O Lukinu utjecaju na Realovu igru razgovarali smo sa Sergijem Krešićem, 69-godišnjim splitskim stručnjakom s prebivalištem u Marbelli. Primera mu je na dlanu, španjolski nogomet ima u malome prstu.

– Jedan moj kolega okarakterizirao je Luku kao todo centrocampista. Prevedeno, igrač koji će, zato što poznaje zakonitosti ponašanja u veznom redu, na svakoj poziciji u sredini biti izvrstan. Za mene je možda za nijansu kvalitetniji u poziciji isturenijega veznog, bliže suparničkom golu, jer ima odličan zadnji pas, sposobnost driblinga u malom prostoru i ubojit šut.

I uglednom Krešiću čini se da je Modrić Real Madridu ipak potrebniji na poziciji nešto bliže vlastitom golu.

– S obzirom na činjenicu da Bale, Benzema i Ronaldo manje sudjeluju u fazi obrane, Modrić je tip igrača koji svojom odgovornošću i pokretljivošću može osigurati sredinu igrališta. Sve što sam prije rekao o njemu te njegova fantastična fizička pripremljenost čine ga jednim od najboljih svjetskih veznih igrača – dodaje Krešić.

Ima li u Lukinoj igri sličnosti sa Zidaneom iz igračkih dana?

– Kao i svi veliki svjetski igrači, Pele, Cruyff, Messi... Zidane je bio jedinstvena pojava i nitko sličan njemu nikada se nije pojavio. Tražimo li sličnosti između njega i Modrića, onda je to sposobnost da uvijek primaju loptu tamo gdje nema nikoga, što je Zidaneu bilo teže s obzirom na njegovu visinu od 185 centimetara. Također, i Luka i Zidane svojemu suigraču uvijek će dati loptu u najboljoj poziciji, na njegovu pravu nogu, kao da mu kažu “učini to”.

Kako su vaše momčadi igrale protiv Zidanea?

– Moram se pohvaliti. S Valladolidom sam 2004. godine izbacio Real Madrid u osmini finala Kupa, Real Madrid s Hierrom, Zidaneom, Figom, Raulom, Ronaldom... Ne, Zidanea nismo striktno čuvali, nego smo ga duplirali u svakom trenutku kad prima loptu. Moj recept za Realove galacticose bio je ne dati im prostora za igru, natjerati ih da igraju sporo i da im, po mogućnosti, igru što više vode stoperi. Kod nas je bilo 0:0, u Madridu 1:1, i uspjeli smo – prisjeća se umirovljeni splitski trener.

Dva pogotka škaricama

Kad smo već kod Krešića, ovo je prilika da spomenemo i jednu njegovu bravuru kojom se ne mogu pohvaliti ni Zidane, još manje Modrić, pa ni Messi i Ronaldo. Krešić je, naime, kao igrač OFK Beograda davne 1973. godine u jednoj utakmici postigao dva pogotka – škaricama.

– Da, bilo je to protiv Zagreba na Karaburmi. Bilo je 6:1 za nas, za Zagreb je, čini mi se, branio Nježić.

Dva sam postigao škaricama, a iz trećeg pokušaja škarica pogodio sam vratnicu pa je moj suigrač Stojanović iz odbijanca postigao pogodak – s nostalgijom u glasu prisjetio se Sergije Krešić.

>>Zidane zvijezdama dao do znanja da je Modrić glavni!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije