Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA Koordinacija hrvatskih navijačkih udruga kritizira zakone

Zakonom se udara na navijače, a ne huligane

26.01.2009.
u 17:16

Prijedlog Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima uperen je protiv 20 tisuća organiziranih navijača, a ne protiv nekoliko stotina huligana iz njihovih redova. Stav je to Koordinacije hrvatskih navijačkih udruga, koji je novinarima iznio njezin neformalni glasnogovornik i dugogodišnji navijački vođa Thomas Bauer.


Video: S. Michieli

Prijedlogu zamjeraju to što omogućava, kao i postojeći zakon, prekršajnim sudovima da izriču zabranu dolaska na utakmice osobama protiv kojih je tek pokrenut postupak, a krivnja još nije dokazana, čime se, kažu, krši ustavna odredba o pretpostavci nevinosti.

Kad je riječ o alkoholiziranosti, iz koordinacije naglašavaju kako pravi huligani uopće ne konzumiraju alkohol ili opijate. S druge strane, kažu, iako se zabrana točenja i ispijanja alkohola odnosi na cijeli sportski objekt, ona se ne provodi za osobe koje sjede u svečanoj loži.

Svoja rješenja su, kažu, poslali Povjerenstvu za sprečavanje nereda, kako je bilo dogovoreno, no na kraju ti prijedlozi nisu bili uvaženi, a zakon se donosi bez njih.

Unutar organiziranih navijačkih skupina postoje huligani koji krše zakone, kaže Bauer, ali prekršitelja zakona ima i među liječnicima, odvjetnicima ili novinarima.

Zakon bi, dodaje, trebao prepoznati razliku između pripadnika navijačkih skupina koji na stadion dolaze bodriti svoj klub i huligana koji se dolaze potući i raditi nerede.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije