Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bivši hokejaš upozorava

Zajec: Bojim se da će u JAR-u biti mrtvih

Bruno Zajec
Sanjin Strukić/PIXSELL
13.01.2010.
u 08:06

- Nikako ne smijete imati sat ili nakit, a u džepu tek 20-30 randa, zbog prosjaka koji se brzo pretvore u nasilnike - upozorava Bruno Zajec koji je dobro upoznao JAR.

Je li baš katastrofa što se hrvatska nogometna reprezentacija nije plasirala na Svjetsko prvenstvo u JAR-u? Gledamo li kroz prizmu navijača, onda je možda i bolje da ne idemo u JAR.

– Iako je to po prirodnim ljepotama predivna zemlja, nije mi jasno da se Fifa odlučila JAR-u dati SP. Pa to je najnesigurnija zemlja na svijetu, proveo sam ondje nekoliko mjeseci i zaista je opasno – pričao nam je Bruno Zajec, čiji je pokojni sin Igor nekoliko godina radio kao trener mlade reprezentacije JAR-a u hokeju na ledu.

Zaboravite na seks

Kakva su vaša iskustva?

– Posljednji put bio sam u JAR-u prije tri godine, a čujem se s nekim ljudima i znam da je kriminala sve više. Svuda je opasno, a u neke dijelove bijelci ne smiju ići. Moja dva prijatelja izišla su iz jedne robne kuće na desnu stranu umjesto na lijevu i odmah su opljačkani, a trčanjem su se morali spašavati i od težih ozljeda. Primjerice, nikako vam na pamet ne smije pasti da nosite nakit, sat, a u džepu ne smijete imati više od 20-30 randa (vrijednost ekvivalentna kuni, nap. a.), jer čim izađete na ulicu, znajte da će vam sve to uzeti prosjaci – govori Zajec.

Dakle, Fifa je ušla u veliki rizik?

– Vidjeli ste tragediju u Angoli. To je Afrika, nešto potpuno drukčije od Europe i ostalih kontinenata. To je džungla, ondje treba preživjeti. Bojim se da će biti mnogo opljačkanih, pa i mrtvih. Jednostavno, ondje će biti previše navijača, teško je to osiguravati. Čujem da će biti mnogo policajaca iz Europe. Pa ni oni neće biti u JAR-u sigurni, a kamoli obični gledatelji i navijači.

Velika je opasnost od spolnih bolesti, a prostitucije ima na svakom koraku.

– Zbog toga navijači moraju zaboraviti na takve izlete, to je previše riskantno.

Hrana jako jeftina

No, bez obzira na sve rizike, brojni navijači doći će u JAR. Što mogu vidjeti?

– To je prekrasna zemlja. Ima najveći akvarij na svijetu, Kruger park, u kojem žive brojne vrste životinja, velik je površinom kao Hrvatska. Ima divnih mjesta i s tog aspekta može biti privlačno.

Zajec kaže da u ovo vrijeme recesije turistima neće biti skupo.

– Ručak u kineskom restoranu stoji 25 kuna (kod nas oko 100), riblja večera za dvoje s finom buteljom vina 100, a voće i hrana u trgovinama tri su puta jeftiniji nego kod nas i u Europi.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
08:43 13.01.2010.

Evo sta sam ja neki dan pisao. Covjek potvrdjuje svaku moju rjec. Gdje onaj profesor iz Svicarske da nam razjasni?

FC
fcod
10:13 13.01.2010.

Janez, gađao bih te kamenom iz svojeg kreveteu ZG, samo me strah da ne pogodim Austriju

OB
-obrisani-
08:25 13.01.2010.

Hrvatska sa predsjednikom Josipovićem na čelu kolone mora stalno isticati da neče dati ni mm mora i da na World cupu 2010 u Južnoj Africi neče dati nijedan gol, napraviti nijedan prekršaj i postiči nijedan udarac iz kuta..Hrvatska mora težiti stvaranja zapadno balkanskoga ugleda, odlasku prema Marsu zajedno sa SAD a Marko Perković Thomson mora pobijediti na Evroviziji sa nacionalnim hitom \"Arbitraža je fasada, a More je kopno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije