Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Rukomet

Žaga, Baško i Ivano obilježili su epohe

19. siječnja 2009. u 11:50 67 prikaza

U 70 godina povijesti svjetskih prvenstava hrvatski su rukometaši ostavili dubok trag. Domaćinstvo 21. svjetskog rukometnog prvenstva najveća je zasluga najuspješnije generacije hrvatskog rukometa koja je u zadnjih šest godina osvojila sve tri velike medalje, svjetsku, europsku i olimpijsku. No, zasluge dijelom pripadaju i svim bivšim generacijama koje su Hrvatsku ucrtale na rukometnu kartu svijeta.

Igrajući za Jugoslaviju četiri su Hrvata prvi put osvojili medalju na SP-u 1970. u Francuskoj. Bilo je to vrijeme Zlatka Žagmeštra, Medveščakove legende, koji je uz Rumunja Gheorghea Gruiu smatran najboljim rukometašem Europe. Zanimljivo je da ga tadašnji izbornik Vlado Stenzel nije htio ubaciti u utakmicu za broncu protiv Danske bojeći se da će previše šutirati. Najbolji je bio glasoviti Bjelovarac Hrvoje Horvat koji je na toj utakmici iz sedmeraca imao šut 9-9. U sastavu su još bili i briljantni Josip Milković te Miroslav Pribanić, legendarno bjelovarsko krilo, prvo u povijesti na kojem su igrali flastera.

Četiri godine kasnije izbornik je u tadašnjem DDR-u bio Milković, a nakon osvajanja bronce morao je u zatvor zbog prometne nesreće u Sesvetama. Odlično je tada na desnom vanjskom igrao medveščakovac Zdravko Miljak, a sjajno je branio Željko Nimš. U sastavu su još bili Zvonimir Serdarušić i Zdenko Zorko. Nijemci su 1978. postali svjetski prvaci nakon 40 godina, a vodio ih je naš Vlado Stenzel.

Početkom osamdesetih pojavio se Mirko Bašić, jedan od najvećih svjetskih vratara svih vremena, a na prvenstvu 1982. u SR Njemačkoj jedino mu je sovjetski vratar Mihail Iščenko mogao parirati. U finalu je Jugoslavija izgubila od SSSR-a, a odličan je tada na krilu bio Zdravko Zovko koji se 1995. ponovo domogao srebra, ali kao hrvatski izbornik. Bašić je bio najbolji i 1986. kad se Jugoslavija jedini put popela na najviše postolje u Švicarskoj, a u sastavu je tada bio i Zlatan Saračević.

Island 1995. pamtit ćemo po prvoj hrvatskoj medalji na SP-ima. Ćavar, Smajlagić, Saračević i Puc bili su tada nezaustavljivi za sve osim Francuze predvođene Jacksonom Richardsonom. No, Ivano Balić i društvo zasjenili su ih sve zlatom u Portugalu 2003. i srebrom u Tunisu 2005.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'