Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUKOMETNA REVOLUCIJA Nijemci od IHF-a traže više novca i manje velikih natjecanja

Za nastup 50 tisuća eura, za naslov 100!

31.01.2009.
u 09:53

Ritam vrhunskog rukometa gori je nego u bilo kojem drugom kolektivnom sportu. Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj našim je rukometašima deveto veliko natjecanje u posljednjih sedam godina. Svake godine u siječnju je ili svjetsko ili europsko prvenstvo, a svake četvrte su i olimpijske igre. I normalno je da takav ritam uzima žrtve, da igrači sve češće nestaju zbog ozljeda. Nijemci su prvi odlučili podići glas.

Tko će platiti osiguranje
Volkera Zerbea pamtimo iz čuvenog finala SP-a u Portugalu, 40-godišnji Nijemac danas je rukometni menadžer, a na SP-u u Hrvatskoj bilo je pet njegovih rukometaša.

- Igrači su više od stotinu dana godišnje s reprezentacijom. Ali klubovi sami snose njihovu plaću. To nije u redu - kaže Zerbe, kojeg podržava i menadžer prvaka Kiela Uwe Schwenker:

- IHF godinama zarađuje velik novac na svjetskim prvenstvima kroz reklame i TV prava, a troškove i rizik i dalje snose isključivo klubovi. Tako više neće ići!

Da bi se zarada trebala pravednije podijeliti smatra i predsjednik Njemačkog rukometnog saveza Ulrich Strombach koji je u Varaždinu s Hassanom Moustafom, predsjednikom IHF-a, raspravljao o mogućim promjenama. Još prošle godine Moustafa je dobio pismo u kojem se pod broj jedan traži da u godini olimpijskih igara nema više ni SP-a ni EP-a. Nijemci su sastavili i pet točaka vezanih uz podjelu novca. Traže da IHF svakoj reprezentaciji plati za sudjelovanje 50 tisuća eura, da prvak zaradi 100 tisuća eura te da bude nagrađena i četvrta momčad, da IHF nacionalnim savezima plaća 500 eura po igraču i danu SP-a, da IHF plati osiguranje svim igračima na SP-u... Strombach kaže da ih podržavaju zemlje poput Španjolske, Norveške, Danske i Francuske, dok manje zemlje drugačije razmišljaju.

Zarada pet milijuna eura
“U Njemačkoj 2007. IHF je zaradio pet milijuna eura, a Njemački rukometni savez 780 tisuća eura, nakon što je podijelio premije, a klubovi još i manje. To se mora promijeniti”, piše njemački Sport Bild analizirajući problem.

Promjene su moguće samo na kongresu IHF-a, koji broji 140 članica, a Nijemci će trebati potporu dvotrećinske većine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije