Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islamsko bankarstvo koje ne poznaje kamate u svim je zemljama na koljenima

Za dobivanje kredita više neće pomoći ni plaća, ali ni molitva

muslimani
Reuters
18.10.2009.
u 17:40

Potpuno je svejedno nalaze li se te banke u Maleziji, V. Britaniji ili BiH. Vođenje banaka mora biti prepušteno stručnjacima, a ne vjerskim vođama, kaže bankarski stručnjak Al Shaik

Prvi put u trideset godina njihova postojanja, islamskim bankama prijeti potpuni bankrot. Prema predviđanju bankovnih stručnjaka, trenutačni kolaps koji sasvim izvjesno klizi prema bankrotu, posljedica je globalne financijske krize i nestručnog vođenja poslovne politike banaka, koju umjesto bankovnih i ekonomskih stručnjaka provode svećenici.

Bez propovijedanja
Islamske banke, naime, svoje poslovanje ne temelje na mikroekonomskom bankarskom sustavu kao ostale svjetske banke, nego rade isključivo po pravilima islamskih svećenika koji putem fetve (vjerske obveze) diktiraju njihovo poslovanje.

Unatoč tome što sve banke u svijetu preživljavaju isključivo na kamatama, jedno od najsvetijih pravila svećenika bankara jest upravo zabrana obračunavanja kamata. Iako je takva vjersko-humana logika uspjela poživjeti punih 30 godina, globalna je financijska kriza već u prvim danima potpuno dotukla stotinjak islamskih banaka, te njihovim poslovnim kreatorima poručila da u okrutnom svijetu financija nema mjesta za propovijedi.

Tako je Međunarodna zaljevska banka hitrom intervencijom vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata u zadnji tren spašena od propasti, a bankarski ekspert Said Al Shaik ne vidi svijetlu budućnost ni za ostale islamske banke. “Potpuno je svejedno da li se te banke nalaze u Maleziji, Velikoj Britaniji ili u BiH, jer sve rade na istom principu, i stoga im je i sudbina jednaka.

Ako nastave s istom poslovnom politikom i ako se ne otvore prema kapitalizmu koji će ih održavati na nogama, bankrot im je zajamčen. Vođenje banaka mora biti povjereno stručnjacima, a ne vjerskim vođama koji nemaju veze s ekonomijom, nego poslovanje banaka gledaju kroz prizmu vjere.”

Banke i u BiH
Islamske će banke – a neke od njih nalaze se i u BiH, npr. Bosna bank internacional – morati zaboraviti dosadašnju praksu i korisnicima, uz Božji blagoslov, darivati i obračun kamata. U suprotnom, za dobivanje kredita više neće pomoći ni obračun plaće, ni skupa nekretnina, ali ni molitva.

Komentara 19

OB
-obrisani-
18:15 18.10.2009.

clanak ne vazi samo za islamske banke...nego sve banke u svijetu.....slobodno trziste..!!!!

OB
-obrisani-
20:20 18.10.2009.

kamocemo: ovde se ne radi samo o silovanju stedisa vec i drzava koji zbog visokih kamata guraju u provaliju najveci parazita danasnjice.. Jedna ovaka beskamatna kamata ti trebala i Hrvatskoj jer vas ova trenutna potopi a sto se tice obicnihnih stedisa tu se zna jedan stan sebi,jedan banci...obicni smrtnici misle ok kamata samo 4-5%..a na kraju vise das banci nego svima ostalima u lancu,koji nesto i rade!! znaci pero opet silujes temu bez argumenata!!ako ima i mrvice demokracije u nekoj drzavi,ljudima bi tribalo omogucit da posluju ravnopravno s ostalim pravnim subjektima..to je pitanje osnovnih ljudskih prava!!i zar ne..

PO
pocrn
17:54 18.10.2009.

..o cemu danonocno vodimo polemiku ovdje na portalima VL.... ..\"vjera\" mora, te tako i treba biti osobna stvar pojedinca..,amen!!..te svakako da samo tim temeljnim nacelom Islam mozda moze biti spasen od potpunoga samounistenja.!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije