Naslovnica Sport Nogomet

World Wide Telescope za istraživanje svemira

13. svibnja 2008. u 18:27 4 prikaza
teleskop.jpg
Foto: import

Gdje se nalazi Saturn s obzirom na Mjesec, ima li Mliječna staza doista supermasivnu crnu rupu u središtu galaksije... samo su neka od pitanja na koja će sada svi znatiželjnici moći  potražiti odgovore uz pomoć novog Microsoftova programa World Wide Telescope. World Wide Telescope je snažan alat koji svima omogućuje da istražuju svemir. On otvara vrata novom načinu gledanja i istraživanja svemirskih čuda. 

- Nadamo se da će taj alat inspirirati mnoge, posebice mlade ljude, da se bave astronomijom te da će istraživačima i znanstvenicima omogućiti da što bolje spoznaju univerzum  kazao je Bill Gates, čelnik Microsofta, prilikom lansiranja novog programa najmoćnije svjetske softverske kompanije. WWTelescope oživotvorio je san koji su mnogi u Microsoftu sanjali i radili na njemu godinama, a započeo ga je istraživač Jim Gray.

Program je razvio Microsoftov istraživački tim koristeći se slikama koje su snimljene svemirskim teleskopima Hubble, Spitzer, Chandra i drugim izvorima.

U tome su im pomogli stručnjaci NASA-e i ostalih organizacija. Tim programom korisnici mogu sami pregledavati svemir, gledati lokacije planeta noću u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti, dijelove galaksije ili se koristiti turama koje nudi sam program, a koje su dizajnirali astronomi i svemirski stručnjaci.

Također, World Wide Telescope korisnicima nudi da sami izaberu kojim će se od ponuđenih teleskopa koristiti za pregledavanje svemira.
A najbolje od svega je da Microsoft nudi program besplatno kao otvoreni softver jer, tvrde u kompaniji, žele pridonijeti boljem razumijevanju svemira.

Financije
Vrhunska edukacija
OTKRIVAMO: Kako top menadžeri, unatoč manjku vremena, savladavaju MBA programe?

A1 izdvaja za Vas