Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš godine

Vujčić: Muka mi je gledati kako se Tomić muči u reprezentaciji

14.09.2013., Slovenija, Ljubljana, Arena Stozice - Europsko prvenstvo u kosarci Eurobasket Slovenia 2013. Drugi krug, grupa F. Hrvatska - Italija. Ante Tomic . Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.01.2015.
u 16:38

Impresivno je kako je Šarić s tako malo godina vukao Cibonu do naslova ABA lige. Zato mi je on najbolji u 2014. – kaže Vujčić

Nakon devet trenera našu potragu za najboljim košarkašem godine okončat će jedan sportski direktor. No nije Nikola Vujčić šlag na tortu samo zato što je sportski direktor aktualnog europskog prvaka Makabija nego i zato što je trostruki osvajač naše statue "Košarkaš" akademskog kipara Stipe Sikirice.

– Tih godina moj Makabi dominirao je europskom klupskom scenom. Bili smo prvaci Europe 2004. i 2005., a 2006. izgubili smo u finalu od CSKA. S obzirom na to da živim u Izraelu, za Večernjakove statue zadužena je moja punica, no kako smo sada uredili kuću, namjeravam ih preuzeti od nje, a ona mi kaže da će mi ih teška srca vratiti. Možda joj ostavim jednu – počeo je Nikola u ležernom tonu.

Prošlogodišnje individualne domete naš trostruki laureat ocijenio je ovako:

– Impresivno je kako je Dario Šarić s tako malo godina vukao Cibonu do naslova prvaka ABA lige, a momak je postao i najviše rangirani Hrvat na NBA draftu. Zbog svega toga dobio je minimalnu prednost pred Tomićem koji je nosio momčad Barcelone.

Ne kasnimo s izbornikom

Zašto Tomić ne uspijeva igrati jednako dobro u reprezentaciji kao u Barci?

– Reprezentacija igra turnir od deset dana i tu treba pogoditi formu, složiti kemiju i sustav igre, a naša reprezentacija nije igrala ni blizu sustavu igre Barcelone. Zato Ante u reprezentaciji izgleda poprilično drugačije nego u klupskoj sezoni.

Nikola je Bogdanovića stavio na treće mjesto, Simona na četvrto, a Ukića na peto mjesto i oni će sigurno biti predmet zanimanja budućeg izbornika, posebice Bogdanović. Ima li on još rezervi?

– Svatko tko se ne zadovolji s onim dokle je došao ima rezervi. Onog trenutka kada odustaneš, dosegnuo si svoj limit.

Kasnimo li mi, zapravo, s izborom novog šefa reprezentacije?

– Ne kasnimo ni s čim s obzirom na to da će to biti netko tko je već bio. Neće se iznenaditi ni on ni igrači. Ja favorita za izbornika nemam, samo bih volio nekoga tko će biti senzibiliziran prema igračima. Ja sam bio u reprezentaciji puno godina, a najbliži idealnom bili smo sa Spahijom zahvaljujući njegovu pristupu igračima i cijelom konceptu. On je omogućavao igračima da pokažu kvalitetu, da budu zvijezde i, da nam se 2005. u Beogradu u četvrtfinalu nije dogodila ona Španjolska, dosta bismo toga napravili.

Tu se opet vraćamo na Antu Tomića.

– Meni je bila muka gledati kako se Ante muči, znam koliko želi, no ako mu igra nije prilagođena, on ne može puno. A igra treba biti prilagođena Tomiću, Bogdanoviću i Šariću, oni moraju vući ovu reprezentaciju.

Njima bi se za koju godinu trebao priključiti igrač kojem je Nikola sportski direktor, a njega je slavni izraelski trener Pini Gershon usporedio s Tonijem Kukočem.

Radi s centrima

– Dragan Bender doista ima laganu konstituciju poput Tonija, brz je, ima pregled igre, može pogoditi šut, no Toni je bio izvanzemaljac i Dragan još nije za usporedbu s njim. Ne zaboravite da Dragan ima starijeg brata Ivana koji je imao problema s ozljedama, ali se oporavio i njime ćete se ugodno iznenaditi.

Nikola već i s Draganom radi centarsku tehniku, baš kao što to čini i s Makabijevim centarskim prvotimcima.

– Meni to nije u opisu posla, ali jest nešto što ja volim, pogotovo kada vidim da igrači napreduju kao što je to bio slučaj sa Schortsanitisom.

Vujčićevih Top 5

1. Dario Šarić (Cibona/Efes)10

2. Ante Tomić (Barcelona) 7

3. Bojan Bogdanović (Fener/Nets) 5

4. Kruno Simon (Lokomotiv)3

5.Roko Ukić (PAO/Cedevita) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije