Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKE ODBOJKAŠICE

Vrućine učinile svoje... 'Za vrijeme priprema pojele smo sve zadarske lubenice!'

Hrvatska otvorila Europsko odbojkaško prvenstvo utakmicom protiv Švicarske
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
21.08.2021.
u 11:00

- Kad su velike vrućine, onda je najbolje jesti voće.

Odbojkašice Hrvatske odradile su sjajnu utakmicu na otvaranju zadarske skupine na Europskom prvenstvu. Pobijeđena je Švicarska (3:0), a danas je novi izazov – Bjelorusija (17 sati, dvorana SC Višnjik). S Bjeloruskinjama smo do sada na europskim prvenstvima igrali triput i nemamo s njima pozitivan skor. Na Europskom prvenstvu 2013. u Dresdenu pobijedili smo s 3:0, a dvije godine kasnije smo s istim rezultatom izgubili u Rotterdamu.

Zanimljivo je da su tada, prije šest godina, iz današnje postave igrale Nikolina Božičević, Karla Klarić i Samanta Fabris. Posljednji susret s njima izgubili smo na EP-u u Tbilisiju 2017. Nakon pet setova bilo je 3:2 za Bjeloruskinje.

Pobjeda za rođendan

– Bez obzira na to što su na posljednjem EP-u bile 22. od 24. reprezentacije, bez ijedne pobjede, Bjeloruskinje će danas biti izuzetno težak suparnik. Mislim da su puno jače od Švicarki i trebat će nam maksimalna ozbiljnost od prve do zadnje minute utakmice. Igrale smo s njima prije dva mjeseca u Zlatnoj ligi. Pobijedile smo, ali smo se dobro namučile – rekla je Božana Butigan, srednji bloker hrvatske reprezentacije.

Pobjeda protiv Švicarske izgledala je bez problema?

– Rekla bih očekivana pobjeda. Nismo čak ni igrale punom snagom. Igrale smo taman toliko koliko nam je bilo dovoljno za pobjedu – istaknula je Božana.

Kako ste iskoristile vaše četiri ulaznice?

– Iz Čapljine su došli mama, tata, brat i sestra. Dakle, puna postava. Oni će ostati u Zadru sve do kraja skupine. Nije im bilo daleko doći, došli bi oni zbog mene i u Ameriku. Kad već nema gledatelja, puno mi znači što su mi najdraži na tribini. Poslije utakmice imala sam vremena da se s njima vidim, popijem piće...

Sigurno su donijele i neke poklone s obzirom na to da ste na dan utakmice proslavili 21. rođendan?

– Bilo je poklona, ha-ha. Ali najljepši poklon mi je 3:0 pobjeda protiv Švicarske na otvaranju Europskog prvenstva. Kasnije sam počastila suigračice tortom i pićem. Nema vremena za velika slavlja i opuštanja. Sad je počelo ozbiljno i moramo biti fokusirane na sljedeće utakmice – dodala je Božana.

19.08.2021., SC Visnjik, Dvorana Kresimir Cosic, Zadar - Europsko odbojkasko prvenstvo 2021 za zene - CEV EuroVolley Women 2021, skupina C, Hrvatska - Svicarska. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Luka Stanzl/PIXSELL

Na pripremama ste od početka svibnja. Navodno ste u Zadru do sada pojele oko 400 kilograma voća?

– Ha-ha. Istina. Kad su velike vrućine, onda je najbolje jesti voće. Mislim da smo pojele toliko lubenica da ih možda više ni nema u Zadru, ha-ha – našalila se Božana.

Dobro, bilo je i nekoliko slobodnih dana?

– Naravno. Nismo cijelo vrijeme bile u Zadru. Uspjela sam otići doma, u Čapljinu. Dobro sam se odmorila, kupala u moru, napunila baterije i sad sam spremna za sljedeće utakmice.

Dobro, i u Zadru ste na moru?

– Da, ali tu smo na pripremama, nije da smo svaki dan bile na plaži. Nema opuštanja. Znamo koji nam je cilj, znamo zašto smo se toliko dugo pripremale – rekla je Božana.

Prošlu sezonu proveli ste u Coneglianu, klubu koji je osvojio Ligu prvakinja i čiji je trener hrvatski izbornik Daniele Santarelli. Ostajete li u Italiji?

Bila je plesačica, mažoretkinja...

– Da, naravno, ostajem u klubu i vjerujem da ću u sljedećoj sezoni dobiti puno više minuta na parketu nego protekloj koja je bila debitantska u Italiji – istaknula je naša blokerica.

U hotelu ste se sigurno sreli sa Talijankama, suigračicama iz kluba?

– Naravno, nije to bilo samo puko pozdravljanje. S nekima sam razgovarala, prošetala. Vidim da su reprezentativke još uvijek pod dojmom Olimpijskih igara u Tokiju gdje su zaustavljene u četvrtfinalu. Koliko sam s njima pričala, jako su tužne zbog lošeg plasmana i napravit će sve da taj loš dojam poprave upravo na ovom Europskom prvenstvu – rekla je Božana.

Italija je dvaput bila europski prvak, 2007. i 2009. godine. A to zlato iz 2009. godine im je i posljednja medalja na Europskom prvenstvu.

– Ima još puno dana do našeg međusobnog susreta. Sada razmišljamo samo o Bjelorusiji i današnjoj utakmici. Bilo bi sjajno kada bismo krenuli s dvije pobjede. To bi nam još više diglo samopouzdanje – rekla je Božana.

Igrate na mjestu srednjaka s Betom Dumančić...

– Mislim da smo se sjajno nadopunjavale i samo moramo i dalje tako nastaviti – dodala je Božana.

Božana se odbojkom počela baviti u sedmome razredu osnovne škole. Prije odbojke išla je na ples i bila je članica mažoretkinja. Onda se htjela upisati na neki sport. Izbor nije bio težak jer je odbojka bila jedini ženski ekipni sport u Čapljini.

– U sedmom razredu naglo sam izrasla nekih 10-15 centimetara, pa u proteklih godinu i pol još 4-5, do sadašnjih 192, tako da je sve super ispalo. U početku nisam ni bila neki talent, a kad sam izrasla, stavili su me na poziciju srednje blokerice – rekla je Božana koju je iz Čapljine u zagrebačku Mladost dovela trenerica Marija Anzulović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije