Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Nogomet igraju samo zdravi"

Vlatko Marković: Za gaya nema mjesta u vatrenima

'04.11.2010., Zagreb - Vlatko Markovic, predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL'
'Davor Puklavec/PIXSELL'
07.11.2010.
u 23:03

Iako je Večernji list najviše kritizirao posljednje godine njegova trećeg mandata, 73-godišnji Bugojanac Vlatko Marković za vrijeme intervjua bio je dobro raspoložen, susretljiv, otvoren i bosanski neposredan.

Njegove odgovore donosimo upravo onako kako ih je on iznosio.

Hrvatski nogometni savez ne dobiva novac iz državne blagajne. Je li to minus ili plus za Savez?

- Mi nemamo nikakve nesporazume s odjelom koji dijeli novac sportskim savezima, niti problema, niti zahtjeva. HNS je prije 12 godina mojim dolaskom u najkraćem roku riješio sve financijske probleme. Te dobio status u Uefi kakav zaslužuje. Do tada je imao dva čovjeka u Uefinim komisijama, danas nas je više od 20. Dakle, preko Uefe i vrsnih sponzora u proteklom razdoblju otkad sam ja ovdje uspjeli smo riješiti financijsku situaciju. Danas u državi imate milijun problema, a HNS nema "nikih" problema.

Tražit ćete novac iz državnoga proračuna?

- Mi ga nismo nikada tražili. Tražimo samo da nam se vrati što nam je dužna Turistička zajednica, oko 65 milijuna kuna.

Hoćete li tužiti državu zbog toga?

- Ne pada mi na pamet. Ovu sam državu jedva dočekao, a da bih je sada tužio... Svi znaju tko je Vlatko Marković kad je hrvatska država u pitanju, da se odmah razumijemo!

Zašto nogomet ima slabiju infrastrukturu od manjih sportova?

- Praviti jedan stadion u Maksimiru i praviti jednu dvoranu, to je nebo i zemlja! Ili ovaj u Puli, to je najbolji primjer kako se treba napraviti, stadion koji je pri završetku. Mi nemamo velikih potreba: samo napraviti stadion Dinamu u Maksimiru, te u svim drugim gradovima stadione a la Istra Pula, i bit ćemo presretni.

Koliki je proračun HNS-a za 2011. godinu?

- Nismo još o proračunu razgovarali, ali mogu reći da živimo stabilno.

Koliki je bio za 2010.?

- Za ovu godinu je bio... To možete gore razgovarati sa šeficom računovodstva, a ne s Vlatkom Markovićem. Ona je jedna od brojnih žena koje u Savezu rade krvav posao, ne pitaju za slobodan dan... Ne znam kako njihovi muževi i djeca to sve izdržavaju. Onaj tko ima takvo žensko osoblje u kući kao što ima Vlatko Marković sretan je čovjek, jer ima stotine stvari riješenih koje muškarci traljavo ili nikako ne odrade.

Koliko zaposlenika imate?

- Ima nas negdje oko trid'setpet-šest.

Koliko je od toga profesionalnih trenera?

- To morate pitati dolje u... Ali, morate jednu stvar znati: mi smo uvršteni među pet najboljih saveza Europe po edukaciji trenera. A budući da odlično poznam i francusku i njemačku trenersku školu, mi za njima ne zaostajemo. Profesor Mihačić to tako radi organizirano i kvalitetno da mu ne mogu ime ne spomenuti. Divota je kako to kod nas funkcionira.

Kad će se hrvatska reprezentacija pripremati u Hrvatskoj?

- To je problem o kojem se uopće ne mora razgovarati. Sad ću vam ispričati nešto interesantno. Igramo u Ljubljani protiv Slovenije i pobjeđujemo golom Dade Prše u završnici utakmice. Idemo natrag busom, ide s nama i dosta auta sa zastavama, znate kako se hrvatska reprezentacija tretira, kao jedna od svetinja Hrvatske. A da je to točno, trebalo je biti u Beču na "Kertnerici" ili kod "Stepandoma", kod najveće katedrale u ovom dijelu svijeta i vidjeti sto tisuća dresova crveno-bijelih prije dvije godine...

Udaljili ste se od teme. Slovenija?

- E, da sad najtočnije i najistinitije. Dakle, u povratku iz Ljubljane svraćamo u Čatež, ulazimo u foaje hotela, a u njemu stol duljine četiri metra i na njemu golema torta u bojama hrvatske zastave, te ispisano: "Čestitamo, dragi naši!" I prema tome, kad nas tako stranci toliko cijene, onda je bespredmetno pitanje zašto se pripremamo u Sloveniji.

Ali zašto ste onda obećavali kamp u Tuhlju?


- Kamp će bit' gotov! Kamp će Marković napravit'! Ali, kamp nismo bili do sada u mogućnosti graditi jer je Tuhelj dijelom u vlasništvu Mariborske biskupije.

Ali to ste znali i prije dok ste obećavali?

- E pa nismo to znali! Ali, to sad i nije bitno. Samo hoću reći da nismo imali potrebe graditi kamp sve "donde" dok ne budemo imali sva sredstva. A jučer su se fakt'čki dogodile posljednje bitne stvari oko Tuhelja. Prema tome, kamp se počinje graditi, i to u najboljem stilu što se do sada moglo zamisliti! I počet će se graditi takoreći sutra, i unatoč recesiji, mi ćemo ga u rekordnom roku završiti! Mora se samo potpisati još jedan ugovor za desetak dana...

Pa postoji li projekt o kampu u Tuhlju?


- Dabome da postoji i dabome da su zagrebački i hrvatski arhitekti to radili.

Treba li HNS incirati gradnju stadiona po hrvatskim gradovima?

- Rekao sam vam da sam bio u Puli, i ostao fasciniran onim što sam vidio. Nisam dugo bio na tako lijepom objektu, nisam dugo vidio tako nogometno smješteni teren, gdje je to fakt'čki u centru grada, a izvan grada, gdje je NK Istra, očito preko Gradskog poglavarstva, napravio objekt koji bi morao biti primjer kako bi klubovi veličine Istre gradili svoje stadione. Ali, moraju gradski oci biti prisutni u tome i pomoći. Inače, Puli smo namijenili za otvorenje stadiona prijateljsku utakmicu između A selekcija Hrvatske i Češke u veljači ili ožujku.

Je li Mamić najmoćniji čovjek hrvatskog nogometa?

- Mamića je Bog poslao. Da nije bilo Mamića, ne znam kako bi se Dinamo mogao održati. Ja sam dinamovac, tko drukčije misli, to je njegov problem. Ja sam dinamovac koji vjerojatno pomaže svima drugima više nego Dinamu. Ali sam sretan da Dinamu ne treba pomagati jer ima jednoga Mamića, jednoga gospodina Barišića, jednoga profesora Gjurašina, jednoga Marčinka, jednoga Vrbanovića... Oni su kompletna škvadra koja je u stanju napraviti taj stadion, koji će se, ako Bog da, i početi graditi.

Vratimo se Mamićevoj moći i utjecaju...


- Po financijama Dinamo je bez diskusije najmoćniji.

Je li on gazda u Savezu?

- U Savezu je samo jedan šef, to se zna. Tko, ne pitajte mene, nego bilo koga na katovima ove Kuće. Da se razumijemo!

Postoji li korupcija u Fifi i Uefi?


- Ne. Ja sam previše vezan za Uefu i Fifu, evo i sad sam dobio brzojav kad se moram pojaviti na Tehničkoj komisiji. Zašto ne mislim da ima korupcije? Zato što sam sportaš, jedan od rijetkih na čelu saveza. Samo Savićević i Vlatko Marković u ovom trenutku su bivši nogometaši na čelu saveza u cijelome svijetu! Prema tome, logično je da nogometaški i razmišljam.

Visoko kotirate u Uefi?

- Trebali ste biti prisutni kada delegacija HNS-a, na čelu sa mnom, dođe na suočavanje u takozvanom slučaju Bokšić, koji su hrvatski novinari izmislili.

Ali, čekajte, Bokšić je ušao u Kuću nogometa s Uefinom iskaznicom?


- Da je Vlatko Marković slučajno bio tada ondje, on sigurno ne bi ušao. Ne treba mi puno za prepoznat' takvu bitangu! I kada smo otišli na razgovor, i otvorili priču o Bokšiću, čovjek koji ga je doveo istog trenutka je istjeran iz Uefe! I to Nijemac! Time je Platini pokazao tko je, što je i kakav je!

Čime vi "kupujete" naklonost delegata u županijskim savezima?

- Svojom prošlošću, stabilnošću Saveza, koji se nalazi već 12 godina među prvih 10 u svijetu. Sa savezom koji nema financijskih problema, savezom koji ima 25 reprezentacija, a prije 12 godina bile su dvije. Sve one imaju na raspolaganju fantast'čan bus da ih vozi i izvanredan hotel, i naravno, terene. Kad je tako, nemamo se mi potrebe nikome udvarati.

Potresli su vas gubici vaših utvrda u Dubrovačkoj i Istarskoj županiji?


- U Dubrovniku mislim da nismo izgubili potporu.

Pa oni su se izjasnili da podržavaju Štimca?

- Kada? To je nešto novo, nemam pojma.

A Istra?

- Njihova skupština bila je vrlo dobro organizirana, pripremljena i vođena, a kako će se izjasniti, o tom-potom.

Zašto nikada ne govorite o navodnoj ukrajinskoj kupnji Eura 2012.?


- Da bi se takvo što moglo tvrditi, pogotovo na takvoj razini, moraš imati apsolutno čvrste dokaze. Mi smo, iako smo bili dobro pripremljeni za organizaciju EP, stoički i pošteno podnijeli poraz. Drugi su bili tog trenutka bolji, spretniji od nas, ali ja se sjećam dobro napada i Vlade i premijera kad je to bilo u pitanju.

Samoinicijativno je Marković evocirao jedan, kako kaže, incident...

- Incident se zove kad se naše cure penju na Himalaje, mi, HNS, ih financiramo s dobrom sumom i one se trebaju gore pokazat' u hrvatskom dresu pa to ne učine. To je njihov životni feler!

Zašto se to nije dogodilo?

- Pitajte gradonačelnika Rijeke, što ja znam koga...!

Zašto Boban i Šuker ne žele u HNS?

- Oni smatraju da poslije jednoga ropskoga sistema dok su bili igrači, među ostalim bio im je i Marković pe'-šest godina trener, nije još njihovo vrijeme. O tome morate s njima razgovarati, a ne s Markovićem.

Od čega živite?

- Ja sam jedini u ovoj kući koji ne prima novac. Imao sam pristojne prinadležnosti, znao sam što smijem trošiti, koliko smijem trošiti. Imam kuću u Sloveniji, te dosta stanova, pet-šest, možda desetak, u raznim gradovima, Nici, Beču, Dubrovniku, Zagrebu... Dakle, živim od njihovoga iznajmljivanja i od austrijske i hrvatske mirovine. I francuske, dabome. Usto sam i francuski vitez, samo da vas podsjetim...

U kakvim ste odnosima s bivšom suprugom?


- Odličnim, vidimo se svakodnevno, kao da se nismo rastali.

Zašto rekorderu Šimiću, te braći Kovač i Šukeru, nisu organizirane dostojne oproštajne utakmice?

- Samo zato što nemamo adekvatne protivnike. Dabome da će svaki od njih odigrati svoju oproštajnu utakmicu, oni znaju da se o tome vode razgovori. Pa ne možemo mi Robertu Kovaču dovesti Lihtenštajn na oproštaj. On će se opraštati samo na utakmici njegovoga nivoa!

Kako ćete pomoći klubovima na rubu egzistencije?


- Prvo, prestanite lagat' o klubovima! Zašto? Hoćete li da vam pokažem ugovor s Udruženjem prvoligaša? Hrvatski nogometni savez na zahtjev Udruženja prvoligaša, kada je gospodin Anđelko Herjavec, pokoj mu duši, bio živ, dobio je zahtjev da oni sami vode ligu! A HNS ih je spasio prošle jeseni, kada je Udrugu vodio "jedan čovjek", i kada su svi bili u minusu. I nismo se time hvalili. Dali smo im dovoljno da mogu živjeti.

Hoćete li im ponovo pomoći?

- Pomoći ćemo im samo ako to budu zaslužili. Ali, ako se ponovi prošla jesen, kada je HNS morao sucima platiti 2 mil. kuna jer klubovi nisu imali, tko je tome kriv: HNS ili onaj tko je tada vodio Udruženje prvoligaša.

Gdje će ubuduće igrati hrvatska reprezentacija?


- Kao i uvijek, tamo gdje odluči stručni stožer.

Kakav je vaš stav o strancima u reprezentaciji, primjerice Sammiru?


- Fifin pravilnik tu je potpuno jasan, a ja o strancima mislim sve najbolje. Sammir je izvanredan igrač, Dinamo je profitirao napravivši takve klase, kao što je Eduardo, ali to je umijeće Dinamovih trenera.

Hoće li izbornik mladih Dražen Ladić dobiti novi ugovor?


- Zašto ne? Ladićeva momčad je u doigravanju za EP igrala protiv Španjolske, jedne od najboljih mladih momčadi svijeta, te mu se ne može zamjeriti što je ispao. On je izvanredno vodio mladu reprezentaciju.

Koliko je ulazak u EU bitan za hrvatski nogomet?


- Ovo za što se Hrvatska bori nogomet je već davno ostvario. Hrvatski nogomet je i preko klubova i preko reprezentacije već godinama u EU.

Biste li pristali da glavni sponzor Saveza bude iz Srbije ili Slovenije?

- Morao bih o tome razmisliti.

Bi li za hrvatsku selekciju mogao nastupiti igrač koji bi se deklarirao kao gay?

- Dok sam ja predsjednik, sigurno ne!

Susreli ste takvoga igrača u karijeri?


- Ne, na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi.

Ključne riječi

Komentara 36

DU
Deleted user
19:33 08.11.2010.

Baš me zanima da ga treba operirati kirurg koji je gay dal bi i njemu rekao da ne želi da ga bolesnik operira ... il bi bio sretan da čovjek zna svoj posao. Tako star a tako blesav.

GE
Georgij
23:55 07.11.2010.

nedvojbena seljačina i primitivac. A niti drugi kandidat nije nešto pametniji

Avatar Aristarh
Aristarh
16:44 08.11.2010.

Hoćete li tužiti državu zbog toga? - Ne pada mi na pamet. Ovu sam državu jedva dočekao, a da bih je sada tužio... Svi znaju tko je Vlatko Marković kad je hrvatska država u pitanju, da se odmah razumijemo! ................... Bravo dragi moj rođaće. Mislimo isto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije