Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što će biti sa SP-om?

'Putinovo' prvenstvo prst je u oku engleskih političara usred novog hladnog rata

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
02.04.2018.
u 08:23

London i Moskva opet su na ratnoj nozi, a danas je na stolu operacija “SP” u kojoj Britanci svaki dan imaju sve više saveznika

U posljednjim danima Drugog svjetskog rata Winston Churchill naredio je vojnom kabinetu da osmisli plan invazije Velike Britanije i SAD-a na sve moćniji SSSR.

Iako za taj suludi plan nazvan “Nezamisliva operacija” Churchill nije našao istomišljenike ni među svojim generalima ni među saveznicima, povjesničari se slažu da je ta ratna fantazija bila okidač za početak Hladnog rata.

Vladimir Putin
1/8

Sedam desetljeća kasnije, London i Moskva opet su na ratnoj nozi, a danas je na stolu operacija “SP” u kojoj Britanci svaki dan imaju sve više saveznika, piše Večernjakov sportski tjednik Max.

Aneksija Krima, potpora režimu Bashara al-Assada u Siriji koji je za Zapad krvoločni diktator, a za Ruse saveznik i brana prodoru radikalnog islamizma, navodni hakerski napadi na energetsku mrežu i državne institucije članica NATO-a i kao šlag trovanje umirovljenog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala usred Britanije...

Rusija i zapadni saveznici otvorili su novu eru hladnog rata u kojem je nogomet postao jedno od oružja, ali i žrtva.

Nakon što su otrovani umirovljeni dvostruki špijun Sergej Skripal, koji je inače iz Rusije protjeran još prije osam godina, i njegova kći, službeni London je bez konkretnog dokaza koji bi upućivao na Moskvu za pokušaj likvidacije te u znak odmazde protjerao 23 ruska diplomata, u čemu mu se pridružilo još 18 zemalja uključujući i Hrvatsku.

No, na tome neće stati. Svjetsko prvenstvo je prst u oku engleskim političarima, nazivaju ga “Putinovim SP-om”, a u antiruskoj histeriji nestalo je političke korektnosti pa se ruskog vladara optužuje da će SP iskoristiti za samopromociju režima baš kao što su Hitleru poslužile Igre u Berlinu 1936.

Spominjanje Hitlera i Putina u istoj rečenici bilo je ciljano s obzirom na to da se veliki dio ruskog nacionalnog identiteta temelji na pobjedi SSSR-a nad fašizmom u Velikom domovinskom ratu.

– Kad pomislim da će Putin predati pehar kapetanu prvaka i da će iskoristiti SP kao lažni sjaj za svoj brutalni i korumpirani režim, diže mi se kosa na glavi – komentirao je laburistički zastupnik u britanskom parlamentu Ian Austin. Da je po njegovu, Engleska ne bi ni otišla na SP.

– Engleska ne bi trebala igrati u Rusiji. Nema šanse da tamo odem jer će SP biti propagandna vježba Putinova režima. Da neki član moje obitelji poželi otići u Rusiju, osobno bih ga zaustavio – ne zaustavlja se Austin.

Ratne trube odjekuju britanskim parlamentom, Austinov stranački kolega Stephen Kinnock čak je predložio premijerki Theresi May da od Fife zatraži odgodu SP-a na godinu dana!?

Takve populističke izjave britanskih političara nailaze na podsmijeh čak i na Otoku. “Nekada su bojkoti sportskih natjecanja bili učinkoviti, ali svijet se promijenio. Apsurdno je bojkotirati SP kada su ruski novac i utjecaj izuzetno blisko povezani s našom ekonomijom, pravnim sustavom i politikom, kada rusko bogatstvo, i legalno i sumnjivo, guta londonsko tržište nekretnina”, prokomentirao je novinar The Guardiana Barney Ronay.

Svakom razumnom jasno je da ne samo Engleska već ni jedna druga reprezentacija neće bojkotirati SP, no englesko-ruski sukob ne ide na ruku otočkim navijačima koji su ionako na “piku” ruskih huligana. Dosad je oko 24.000 engleskih navijača najavilo odlazak na SP, što je četiri puta manje nego što ih se u ovo vrijeme 2014. prijavilo za put u Brazil.

– Ima ih manje, ali to ne znači da nismo duboko zabrinuti za njihovu sigurnost – rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson, no unatoč toj “zabrinutosti” i dalje svakodnevno nastavlja dolijevati ulje na vatru.

Odavno je poznato da će službenu ceremoniju otvaranja bojkotirati britanski državnici i članovi kraljevske obitelji uključujući i princa Williama, koji je i predsjednik Engleskog nogometnog saveza (FA), no Englezi u bojkotu ceremonije neće biti i jedini.

Zasad im se pridružilo još šest država, a taj broj vrlo vjerojatno neće biti i konačan. Svoje državnike na otvaranju “Putinova SP-a” u Moskvi neće imati ni Australija, Poljska, Japan, Island, Švedska i Danska, a taj broj sasvim izvjesno neće biti i konačan.

– Svjetsko prvenstvo, odnosno njegov bojkot jedno je od sredstava koje možemo koristiti protiv Rusije – poručila je australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop ograničivši bojkot isključivo na izostanak državne delegacije, a ne na nedolazak reprezentacije što su mnogi isprva iščitali iz njezinih riječi.

Vođa britanskog nogometnog “Brexita” Ian Austin i time je zadovoljan.

– Sjajno je vidjeti potporu saveznika. Pravo je naših vlada ne dopustiti Putinu da zloupotrijebi SP za samopromociju!

U Moskvi ne djeluju zabrinuto, nedolazak pojedinih državnika ne može zaustaviti dolazak milijuna navijača u Rusiju, niti spriječiti milijarde ljudi da na TV-u prate prijenose iz Rusije, osim možda što ego Vladimira Putina neće biti zadovoljen.   

– Odbijanje državnika da nazoče utakmicama SP-a neće imati bilo kakav negativan učinak na taj sportski festival u cjelini. Ono što je na SP-u važno nije dolazak političara nego nogomet – poentirao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 18

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:38 02.04.2018.

Ovom ludilu nema kraja. Ne bi me iznenadilo da još poneki špijun bude otrovan u cilju bojkota SP!

DR
Drugar
09:01 02.04.2018.

Svi su diktatori osim - amerike!

KI
kinez14
08:48 02.04.2018.

A mi cemo kao odani guzolisci zabraniti i nasim navijacima da pohode tu strasnu zemlju da budemo primjer zapadu sto znaci biti drzava bez kicme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije