Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVAC JE BITAN

Vjerovali ili ne, stanje u HNL-u bolje je nego prijašnjih godina!

Split - Cibalia
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
1/6
05.03.2017.
u 21:34

– Opet mogu reći da je novac važan, kad imate redovna primanja, možete nešto planirati, možete se koncentrirati na ono što radite, na trening, utakmicu – kaže Mario Jurić.

Stara je izreka – koliko para, toliko muzike. Često je u svom žargonu legendarni Ćiro Blažević znao govoriti o novcu kao o “kisiku”, kod nekih priča o novcu pitati – ima li tute mene. Uostalom, kad mu je bilo teško u trenerskom poslu, govorio je:

– Sine, odmah mi je lakše kad se sjetim svog bankovnog računa.

No mnogo smo puta čuli i da na nogometnom terenu ne igra novac, nego srce. Ali nije to baš tako, novac, i kad se istrči na teren, što god mislio neki nadobudni navijač, može imati značajnu ulogu.

– I sam sam mnogo puta čuo to kako novac ne igra nogomet. No igra još kako važnu ulogu. Eto vam primjer Osijeka koji se još nedavno borio za ostanak u ligi, spašavao živu glavu u vrijeme dok je bio bez novca. A sad je tamo druga priča. Istina je da su doveli nekoliko igrača, ali kostur momčadi koja se borila za ostanak ostao je gotovo isti, a u Gradskom vrtu sad se vrti neka druga, mnogo ljepša, čak i europska priča. Dakle, novac igra ulogu i u utakmici – kazao je Mario Jurić, glavni tajnik udruge Nogometni sindikat, svojevrsnog sindikata hrvatskih nogometaša.

Situacija ipak bolja

Ta se udruga brine što bolje može o igračima koji ne primaju plaće, a svoje obveze moraju podmirivati državi, ulaze tako u velike probleme, ostaju bez onoga što su stekli. Udruga se brine i o igračima koji nemaju klubove, koji su bez ugovora.

– Opet mogu reći da je novac važan, kad imate redovna primanja, možete nešto planirati, možete se koncentrirati na ono što radite, na trening, utakmicu. A kad dođu takvi problemi, sve to nije lako, kako se koncentrirati na nogomet kad morate misliti o tome hoćete li moći platiti kruh u trgovini, stan ili poreze državi – dodao je Jurić.

U ovom kolu nogometnog prvenstva, u nedjelju u 17 sati u splitskom Parku mladeži, igrali su dva kluba, Split i Cibalia, koji imaju najviše problema s besparicom.

Javite se sindikatu

Jesu li u jednako teškoj situaciji Splićani i Vinkovčani?

– Nisu, Split je u težoj situaciji, nije dobro ni kod Vinkovčana, ali nisu u tako gadnoj situaciji, ipak je bolje nego u Splitu – veli Mario Jurić, nekoć i sam igrač koji se angažirao zajedno s Darijem Šimićem kako bi pomogli igračima koji su nevolji. A takvih, nažalost, ima sve više. Doduše, kaže Jurić da je, vjerovali ili ne, ove sezone situacija bolja nego prijašnjih.

– Mala je liga, sa samo deset klubova. I prije je šest-sedam klubova redovno isplaćivalo svoje obveze prema igračima, sad ih je sedam takvih plus jedan koji malo, ali sitno šepa, i onda su tu Cibalija i Split – zaključio je Jurić.

Takva situacija u ova dva kluba svakako nije dobra, uostalom Split je u godinu dana napustila cijela momčad, Riječ je o klubu koji se prije nekoliko sezona borio, pa i izborio za Europu, a danas se bori za goli život u prvoj ligi. I pitanje je s kojim će igračima tu ligu i završiti. Kod Vinkovčana nije otišlo toliko igrača, a i to valjda govori da je tamo situacija nešto bolja. Kad igrači ne dobiju plaću tri mjeseca, mogu na arbitražu i bit će slobodni. Samo, kamo će otići? Mogu samo k Dariju Šimiću i Mariju Juriću i nadati se da će Nogometni sindikat ishoditi povoljniji položaj igrača, pogotovu onih koji su ostali bez plaća, a svoje namete državi moraju plaćati. Nadajmo se najboljem, kako za igrače tako i za klubove, da izdrže do kraja. I nadajmo se uzbudljivom i kvalitetnom derbiju začelja, kakav bio, ipak je to derbi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije