Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO U NEDJELJU

Večernji donosi veliki razgovor s Garijem Kasparovom: Progovara o Putinu i Đokoviću, otkriva kako ga je spasio Milanović

Former world chess champion Kasparov opens Grand Chess Tour Superbet Rapid & Blitz Poland 2022 in Warsaw
AGENCJA WYBORCZA/KUBA ATYS/REUTE
09.07.2022.
u 22:23

Veliki intervju pročitajte u Nedjeljnom izdanju Večernjeg lista te poslijepodne u našoj Premium rubrici na portalu Večernji.hr

Zadovoljstvo je bilo razgovarati s čovjekom koji je u svojim najboljim danima, ali i danas, u svojem sportu predstavljao ono što je Muhammad Ali značio za svijet boksa, ali i puno šire - piše naš novinar Dražen Brajdić koji je sa šahovskim prvakom Garijem Kasparovom, kojeg mnogi smatraju najvećim ikad, dugo razgovarao o sportu, ali i o aktualnoj političkoj situaciji u svijetu. Kao ruski disident i hrvatski državljanin Kasparov je neumoljiv i neumoran kritičar ruskog vladara Vladimira Putina koji vodi krvavu invaziju u Ukrajini. 

"Jedini stvaran način da vidimo kolaps Putinova režima jest da Ukrajina pobijedi u ovom ratu. Neki veliki ruski sportaši naprosto ne razumiju što se događa i to je neka vrsta socijalne zatupljenosti. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svjetskog rata", rekao nam je Kasparov koji je u Hrvatsku prvi put došao prije 30 godina, točnije 1993. godine, u jeku rata posjetio je Crveni otok kod Rovinja.

Otkrio je za Večernji list kako ga je Zoran Milanović spasio od uhićenja u Rusiji. 

"Kada je došlo do toga da moram napustiti Rusiju, kada sam osjetio da mi se sprema uhićenje, zatražio sam hrvatsku Vladu za pomoć i moram reći da je tadašnji premijer Zoran Milanović bio vrlo susretljiv odmah mi ponudivši putovnicu što je bilo veliko olakšanje", prisjeća se Kasparov, koji u velikom intervjuu detaljno secira svoj život u Hrvatskoj. 

"Ne putujem u neke zemlje za koje vjerujem da KGB ima slobodne ruke djelovati. Recimo, ne bih išao u Tursku ili pak u Mađarsku", kazao je. 

Što misli o današnjem sportu, kako je Goran Ivanišević prošao u njihovom šahovskom meču 1995. godine i kako doživljava Novaka Đokovića - to su samo neka od pitanja koja smo postavili Kasparovu. 

Veliki intervju pročitajte u Nedjeljnom izdanju Večernjeg lista te poslijepodne u našoj Premium rubrici na portalu Večernji.hr
 

Ključne riječi

Komentara 8

JF
jfk
06:48 10.07.2022.

Svijet je danas pun strucnjaka koji puno znaju o Rusiji a zapravo ne znaju nista. Poslusajte covjeka koji od svih vas komentatora zajedno zna vise o toj drzavi. A za vas koji pljujete po Kasparovu samo da znate kako ste jadni i ocajni i prozirni. Svjetski prvak u sahu ne moze biti netko glup i neinteligentan. A komentator na nekom portalu moze i jedno i drugo.

DO
DobarDomoljub
07:10 10.07.2022.

Razvijeni zapad i mi svi, moramo totalno ignorirat i sankcionirat Ruse, a ne da s njima razgovaramo i da se pravimo kao da su nam prijatelji!!! Dole Rusi! Slava Ukrajini!

DU
Deleted user
11:34 10.07.2022.

Kasparov,kada je osjeteio dace biti uhicen u Rusiji,zasto se ni je vratio u svoju drzavu Azejrbedzan,nego taj"veliki"sportas(Sah ni je sport",pobjego u europu,i to bas u Hrvatsku,i mi svakavo smece primamo i dajemo Putovnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije