Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S Partizanom za finale

Veber: Dečki, ovo je šansa da pokažete karakter!

Mladen Veber
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.04.2017.
u 16:07

– Mi smo znatno kvalitetnija momčad pa bi me eventualni poraz od Partizana prilično razočarao. Bio bi to neuspjeh u odnosu na naša očekivanja.

Košarkaši Cedevite večeras u Domu sportova (19 sati) igraju utakmicu koja će odrediti cijelu njihovu sezonu. Presudna utakmica polufinala ABA lige s Partizanom granična je crta za konačnu ocjenu, a upravo tako razmišlja i čelni čovjek hrvatskog prvaka Mladen Veber:

– Mi smo znatno kvalitetnija momčad pa bi me eventualni poraz od Partizana prilično razočarao. Bio bi to neuspjeh u odnosu na naša očekivanja. Tek ulaskom u finale zaslužili bismo prolaznu ocjenu koja bi bila još i bolja da u Eurokupu nismo imali peh pa smo se našli baš u skupini s kasnija dva finalista. U svakom slučaju, u ovoj će se utakmici najbolje vidjeti karakter pojedinaca i momčadi.

Kada je već tako, pitamo šefa kluba, hoće li ova utakmica definirati i status trenera Veljka Mršića?

– Njegov će status odrediti cjelokupna analiza sezone. O treneru nema smisla govoriti na osnovi jedne utakmice.

Mršić navikao na pritisak

Kako se pak trener osjeća pred utakmicu uoči koje kuloari govore da će ponešto reći i o njegovoj sudbini?

– Trener mora naučiti živjeti s tim da netko drugi procjenjuje je li radio dobro ili ne. Moj posao je da svaki dan budem koncentriran i da me momčad prati. Srećom, nisu kuloari ti koji donose odluke, već ljudi zaduženi za to, a oni su dovoljno mudri da ne ocjenjuju nekoga lošim ako je odlučila jedna lopta ili jedna pogreška igrača, ali ni genijalcem ako je obratno – kaže Mršić.

Kako god, uoči večerašnje utakmice u koži Veljka Mršića je nelagodnije nego u onoj Aleksandra Džikića jer, s obzirom na financijsku situaciju njegova Partizana, Džika već sada može slaviti uspješnu sezonu:

– Mi smo imali drugačije prioritete od Cedevite koja će biti pod puno većim pritiskom. A taj pritisak pojačava i to što se odlučujući dvoboj igra pred njihovom publikom.

Zato će ova utakmica za Džikića biti manje stresna nego za Mršića.

– Bolje da je ovakvih utakmica više nego onih koje ni o čemu ne odlučuju – naglašava Džikić, a s njim se slaže i Mršić koji poprilično promišlja psihologiju “biti ili ne biti” utakmica.

Nakon ove utakmice prilika za popravak više nema, a Mršić drži da je vrlo važno da njegovi igrači u susret ne uđu odveć napaljeni:

– Nastojao sam da se i za ovu utakmicu pripremamo kao i za svaku drugu. Štoviše, pokušavali smo se kroz neke igrice i vježbice relaksirati da smanjimo napetost. Pred ovakvu utakmicu igrači su sami po sebi više koncentrirani i motivirani pa ih treba više opuštati nego “nabrijavati”.

Slično rezonira i Džikić:

– Pokušavamo sve napraviti da igrači nemaju osjećaj da je utakmica pitanje života i smrti. Ako se tako postavljaju stvari, onda ćemo svi izginuti. U sportu se ionako ne može uvijek pobjeđivati.

Vrlo dobro to znaju i dominantni zvezdaši koji su izgubili u Podgorici pa će se i u tom polufinalnom paru odlučivati u majstorici (utorak). S obzirom na zamor materijala kod jedinog regionalnog euroligaša, žali li sada Mršić za tim što nije u doigravanje s Cedevitom ušao s četvrtog mjesta?

Statistika na strani Cedevite

– Premda se moglo očekivati da će Zvezda biti ranjiva u ovom razdoblju sezone, posebice nakon tjedna s dvije euroligaške utakmice, i premda je svima jasno da sa Zvezdom imate više izgleda na dvije nego na tri pobjede, mi nismo htjeli kalkulirati. Jer, kalkulacije vam u 9 do 10 slučajeva ne donesu ništa dobro.

U 10 zagrebačkih utakmica u ABA ligi crno-bijeli su cedevitaše pobijedili samo jednom, i to 2013., no crno-bijeli silno žele uzvratiti za jako bolan poraz u polufinalu doigravanja u Beogradu 2014. Taj poraz, kreiran famoznom tricom Nolana Smitha, izbacio je Partizan iz Eurolige i naznačio početak Zvezdine dominacije u Srbiji i regiji.

>>'Navijače iz Beograda ne očekujemo u Zagrebu, ali doći će prijatelji Partizana'

Komentara 2

MO
mobitel20
16:54 02.04.2017.

Oba kluba su jugonacionalisticki. Svejedno je tko ce pobijediti a jos nas je manje briga tko ce "osvojiti" tu Jugoligu. Sada me banirajte kao i uvijek cim se spomene porijeklo Tadschijevih "zvakacih milijuna".

BI
binki
17:12 02.04.2017.

lako za dečke. a kaj sa kvazi trenerom,?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije