Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOGOMET KAO BIZNIS

Vatreni osigurali unuke

\'za unutrasnju........03.08.2004............zagreb .... image......hrvatska..... .SP france 11.7.98..... boban i suker paris-hrvatska-nizozemska 2 : 1 -3.mj........ snimio sinisa hancic\'
Arhiva VL
27.02.2011.
u 08:06

Većina dinamovaca iz 67. živi na rubu egzistencije.

Tijekom proslave 100. rođendana Hajduka mogli smo zapravo vidjeti evoluciju jednoga nogometnog kluba kroz povijest. Pa tako i samog nogometa. I sve se promijenilo.

Zarađivali za život

Prije su nogomet gledali bogati, a siromašni su ga igrali. Danas je slika posve drukčija: nogomet igraju bogati, a siromašni ga gledaju. Kada danas potražimo, primjerice, Dinamovu generaciju iz 1967. godine, naravno one koji su još živi, vidjet ćemo da većina tih igrača živi na rubu egzistencije. Naime, tijekom igračke karijere dobili bi od kluba stan, ali u socijalizmu su ga dobivali svi, a godišnje su mogli zaraditi toliko da si kupe polovni automobil. Svi koji su ostali kod kuće morali su nakon karijere naći posao. A malo je hrvatskih nogometaša u to vrijeme dobilo priliku igrati u inozemstvu. Sjećamo se Vukasa, koji je iz Hajduka otišao za 100 dolara.

– Tada je to bio velik novac. Vukas je za taj iznos mogao, primjerice, kupiti nekoliko stanova. U svakome slučaju, nitko nije mogao igrajući nogomet zaraditi toliko da do kraja života više ništa ne mora raditi – rekao nam je Predrag Naletilić, najveći nogometni menadžer na ovim prostorima.

No, kako je nogomet tijekom godina evoluirao, postajao je globalni biznis i klubovi su se bogatili. U nogometne vode ulazili su sposobni biznismeni, a najnoviji je trend da najbogatiji ljudi svijeta kupuju nogometne klubove te nenormalnim iznosima precjenjuju same nogometaše, a podcjenjuju nogometne mase. Sve do devedesetih i prvih velikih transfera, Bobana, Prosinečkog..., hrvatski nogometaši mogli su zaraditi toliko da eventualno pokrenu neki biznis (igrači iz 80-ih).

Ruše se granice

Ipak, već je generacija tih naših vatrenih uspjela pospremiti u džep nekoliko desetaka milijuna maraka, poslije eura. Zapravo zaraditi dovoljno da nakon karijere više ništa ne moraju raditi, a osigurali su i svoju djecu, unuke. Ronaldo je najskuplji svjetski nogometaš, plaćen je 90 milijuna eura. Tim bi se iznosom mogla složiti jedna dobra momčad u europskim razmjerima. Iako je globalna svjetska kriza, možemo očekivati da će ubrzo doći trenutak kada će za jednog nogometaša biti probijena granica od 100 milijuna eura. A sve to gledat će sve veća sirotinja.

Bokšić najbogatiji kockasti, zaradio 40 mil. eura
Alen Bokšić, jedan od najomiljenijih hrvatskih nogometaša, u nogometnoj je karijeri igrao za Hajduk, Olimpique M, Lazio, Juventus i Middlesbrough. Sjajne igre i golove njegovi su poslodavci cijenili. Procjenjuje se da je u karijeri od transfera i plaća zaradio oko 40 milijuna eura. No, to ga bogatstvo uopće nije promijenilo.

60 milijuna eura je početna cijena za koju je menadžer Spursa Redknapp spreman razgovarati s potencijalnim kupcima

21 milijun eura
platio je londonski Tottenham Hotspur Dinamu za Luku Modrića. To je najveći transfer nekog hrvatskog nogometaša koji je napustio HNL.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
11:58 27.02.2011.

samo toliko-od transfera igrac nema nikaj i transver nema nikakove veze sa placom igraca hehehehehe, pa kao takav i nemoze uci u zaradu heheheehehehehe

MY
mycropht
13:57 27.02.2011.

Vukas je otišao za oko 100.000 dolara, a ne za 100.

BO
bode
14:35 27.02.2011.

flačiću! hebo ti pas milu crvenu mater!!! U jugosmradiji su samo crveni mogli dobiti stan!!!! Gade crveni!!! heba ti mamić sve drago i milo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije