Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvar državne mreže

Vatreni objasnio zašto bi za Hrvatsku bilo bolje da se ne sretne sa Srbijom

Dominik Livaković
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/4
04.12.2019.
u 10:18

– Ako nam za Hajduk u Maksimiru treba dodatni motiv, onda doista imamo problema - ističe Livaković

Bliži se kraj još jedne nogometne (polu)sezone, još jednog jako uspješnog razdoblja za Dinamo. Plavi su ponovno vrlo uvjerljivi u Hrvatskoj nogometnoj ligi, a od ovog ljeta su i u prestižnoj Ligi prvaka, u kojoj još mogu izboriti proljeće na europskoj nogometnoj sceni.

Dinamo je u zadnjih godinu i pol dao nekoliko hrvatskih reprezentativaca. Dominik Livaković već je i prije bio dio vatrenih, a nakon SP-a u Rusiji postao je njihov prvi vratar.

U zadnjim akcijama reprezentacije bili su i Petković, Perić i Oršić. Najdulji staž u reprezentaciji ima vratar Dominik Livaković, ujedno i zamjenik Dinamova kapetana, pa smo s njim razgovarali o tome što čeka Dinamo, ali i o tome kako gleda na Europsko prvenstvo.

Sa Cityjem po čudo

Prije utakmice Dinamo – Hajduk pričalo se da će prvenstvo biti odlučeno steknete li sedam bodova prednosti. U derbiju niste uspjeli, ali pobjedom nad Istrom te porazom Hajduka od Rijeke sada imate sedam bodova prednosti i utakmicu manje, je li gotovo?


– To su bile prognoze medija i navijača. Nitko iz naše momčadi ne bi se usudio reći da je prvenstvo gotovo sa sedam bodova prednosti u prosincu. Prednost je lijepa, ali nismo od jučer da bismo se sada opustili. Duga je sezona, trebamo biti maksimalno motivirani i u svakoj sljedećoj utakmici i proglasiti prvenstvo odlučenim tek kada nam to i matematika dopusti – kazao je Dominik Livaković.


Možda je bilo gotovo i prije početka, s obzirom na vašu kvalitetu. Kako ste vi u svlačionici gledali na sve to, je li se teško motivirati?


– Ako nam za Hajduk u Maksimiru treba dodatni motiv, onda doista imamo problema. Nije bilo opuštanja, još manje razmišljanja „lako ćemo“. U dvije utakmice s Hajdukom trebali smo sve riješiti već u prvim poluvremenima, a na kraju su nas promašaji koštali gubitka bodova. Nemam problema s motivacijom i mislim da ih nemaju ni moji suigrači.


Što se Dinamu dogodilo u Milanu da je protiv Atalante igrao tako loše?


– Možda smo svi postavili visoke standarde, pa razočaramo u svakoj utakmici Lige prvaka u kojoj ne pobijedimo. Zaboravljamo da se u Zagrebu slavio gol Krstanovića za bod u Ligi prvaka kao da smo prvaci Europe, a sada smo u igri do zadnjega kola. Dogodio se loš dan, Atalanta je bila bolja i zasluženo slavila. Onog trenutka kada je ta utakmica završena, okrenuli smo se prema Cityju i želimo ući u sljedeći krug.


Iskusili ste i Manchester City, kakvu ćemo utakmicu gledati sada u Maksimiru s obzirom na to da Cityju ništa ne treba, a Dinamu treba sve?


– Igrat ćemo u toj utakmici kao da nemamo što izgubiti, a možemo puno dobiti. Uz našu veliku motivaciju i podršku 30 tisuća navijača u Maksimiru, mislim da možemo doći do čuda. A osvojiti bodove u susretu sa Cityjem bilo bi ravno čudu – kaže Livaković.

Kao prvi vratar reprezentacije, kako vam se sviđa skupina u kojoj će Hrvatska igrati na Euru?


– Skupina je po mjeri. Nije preteška, ali nije ni laka. Mislim da sa svakim možemo ravnopravno igrati, pa i s domaćinima. Treba nastaviti kao u Rusiji; ponizno ući u svaku utakmicu i dati sve od sebe. Optimist sam uoči Eura, baš kao i moji suigrači – kaže Dominik.


Engleze ste već iskusili na Wembleyu u Ligi nacija, što nas čeka tamo? Je li važnija taktička ili psihička priprema?


– U takvim utakmicama nema pravila. Odlučujuća je jedna lopta, jedan trenutak inspiracije ili jedna pogreška. Da, imat će Englezi Wembley iza sebe, ali zar i Rusija nije imala uz sebe cijeli stadion na SP-u. U našoj je momčadi dosta iskustva i mislim da nam pritisak neće biti problem.

Harry Kane igra vrhunski

I u Ligi nacija, ali prije toga i u mladoj reprezentaciji branili ste protiv Engleza, u obje utakmice vodio ih je sadašnji izbornik Gareth Southgate, je li vrijeme da ga pobijedite?


>>> Prisjetite se Dalićeve reakcije nakon što je Hrvatska izborila Euro

– U svaku utakmicu ulazim da pobijedim, kamo sreće da to bude na Wembleyu. To su samo statistike, brojke i zgodni podaci za medije, ali ja se ne ravnam time. Moje je da branim najbolje što mogu i budem u službi rezultata i reprezentacije.


I Harry Kane vam je već bio nasuprot, jeste li ga tada proučavali, je li on najveća opasnost na Wembleyu na Euru?


– Riječ je o jednom od najboljih napadača svijeta koji treba jako malo prostora da se razmaše. Svakako je udarna igla Engleza i razlog za opasnost, ali ne i za strah.


Biste li voljeli Srbiju u skupini ili je bolje da se s njom ne sretnete zbog svega što se događalo u povijesti?


– Ne bih htio da igramo sa Srbijom samo zbog toga što bi uoči te utakmice sve drugo bilo bitnije od nogometa. Što se ostalog tiče, nemam problema s njima kao što nemam ni s jednom reprezentacijom na svijetu. Mi igramo nogomet, ne vodimo politiku.

Komentara 4

ON
ON
14:04 04.12.2019.

Bravo Livi.Samo tako nastavi, marljivo sportski, odmjereno i savjesno.Pred tobom je velika karijera.

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
21:19 04.12.2019.

Ispred Srbije su strašni nordijci - nepremostiva prepreka i bit će klizanja, leda i posrtanja a poskliznut će se po običaju njihov selektor jer naučio narod da ih mjenjaju kako se mjenjaju godišnja doba 🦅🦅🦅

DH
dalibor.hren
13:07 04.12.2019.

Srbija te treba kroz dodatne kvalifikacije, što će protiv Norveške biti jako teško, a protiv Škotske gotovo nemoguća misija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije