Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA JE USPJELA

Valentinovo, dan kada je umrla umjetna 'Croatia', a vraćeno 'sveto' ime: 'Imamo Dinamo!'

Vraćeno ime Dinamo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/11
14.02.2019.
u 11:20

Na samom glasovanju o promjeni imena bila su prisutna 44 člana Skupštine, a 43 ih je bilo za vraćanje imena Dinamo. Samo jedan član bio je da se klub zove Dinamo – Croatia

Sudbina je tako htjela. Na dan zaljubljenih, 14. veljače, Dinamo će odigrati prvu utakmicu u Europi na proljeće nakon 49 godina, a upravo na današnji datum 2000. godine vraćeno je ime Dinamo

Svaki navijač Dinama sjeća se tog Valentinova kada je pred 5000 navijača u Maksimiru izašao Velimir Zajec i uskliknuo: 

– Imamo Dinamo!

Dinamo je ime Croatia nosio od 1993. godine. Bio je to potez kojim se tadašnji hrvatski politički vrh, predvođen predsjednikom Franjom Tuđmanom, želio distancirati od komunističke prošlosti i naziva kluba. Tuđman je pod imenom Croatia želio promovirati novostvorenu hrvatsku državu. Pod nazivom Croatia, Dinamo je u devedesetima osvojio pet prvenstava i četiri kupa. Ime Dinamo vraćeno je nakon višegodišnje borbe navijača.

Vraćeno ime Dinamo
1/11

Na samom glasovanju o promjeni imena bila su prisutna 44 člana Skupštine, a 43 ih je bilo za vraćanje imena Dinamo. Samo jedan član bio je za to da se klub zove Dinamo – Croatia

>> Pogledajte kako je bilo na treningu Dinama u Plzenu

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar rubinet
rubinet
14:57 14.02.2019.

Ne valja se kititi tuđim perjem.Ako je Dinamo izvorno ime tad povijest tog kluba počinje 9.lipnja 1945. A ako tvrde da su osnovani 26.travnja 1911. tad se mogu zvati jedino i samo: Građanski.

NE
Neonacionalist
11:49 14.02.2019.

Trebalo je vratiti ime Građanski ako se već išlo nešto vračati odnosno bilo je isprva vračeno kombinirano ime HAŠK Građanski i tako je trebalo ostati mislim da to povjesno opravdano prvo ime čiju tradiciju i vuče Dinamo ne bi takoako smetalo kao jedno posve novo i umjetno i realno neprimjereno ime po stranom nazivu države na engleskom što su pak uobičajno davali naši iseljenički klubovi po Australiji ili Kanadi i drugdje . Ali naravno bilo je najbolje ostaviti prethodno ime Dinamo koje se ipak uvriježilo među građane i navijače te steklo tradiciju i prepoznatljivost bez obzira što znamo kako je i ono nastalo 1945. nakon što su komunjare ukinule sve prijeratne povjesne hrvatske klubove i HAŠK i Građanski i Concordiju i da je bilo tih Dinama po bivšim komunističkim državama na lopate gotovo svaka je imala barem po jedan a orginalno ga je nosio Dinamo iz Moskve i inaće je to ime meni onako lijepo i zvučno ali to je dio ruske tradicije koju su naše komunjare kopirale.

Avatar Niškorist
Niškorist
12:27 14.02.2019.

Kako se zove osoba koja je promjenila ime Dinama ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije