Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNO ISKUSTVO

Valent Sinković u Hrvatskoj vojsci: Naučio sam baratati oružjem i učio vojnu taktiku

Foto: Privatni album
1/3
22.02.2022.
u 12:03

- Znam da su Slovenci Luka Špik i Iztok Čop, inače olimpijski pobjednici u veslanju, bili u policiji. Svi njemački veslači su u vojnici ili carinici, kod njih je jako puno sportašica i sportaša u tom sustavu.

Nedavno je ministar obrane Mario Banožić uručio vrhunskim sportašicama i sportašima ugovore o službi u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske za 2022. Riječ je o praksi koja se počela razvijati 2010. godine, kada je potpisan Sporazum o suradnji Ministarstva obrane i Hrvatskog olimpijskog odbora.

Prilikom posljednjeg uručivanja ugovora, svojevrsni glasnogovornik 47 sportašica i sportaša koji su u ovom programu bio je naš zlatni veslački olimpijac Valent Sinković.

- Martin i ja smo u tom programu skoro od samog početka, od 2011. Tada smo potpisali prvi ugovor i prve tri godine bili djelatne vojne osobe sa svim pravima. No, zbog zakonskih odredbi to se u međuvremenu promijenilo jer je sportašima nemoguće ispoštovati zakonsku odredbu o osmosatnom radnom vremenu u vojsci. Prije je taj ugovor uključivao i davanja za mirovinsko osiguranje, dok sada imamo samo plaću kao aktivna vojna pričuva. No, radi se na tome da se zakonski regulira da nam se opet može plaćati mirovinsko i ostala davanja - pojašnjava Sinković.

Iako njihova psihofizička sprema nije upitna, i sportaši pod ugovorom moraju proći osnovnu vojnu obuku.

- Da, mi smo prošli dvotjednu temeljnu vojnu obuku, upoznali se s vojnom teorijom i taktikom, baratanjem oružjem, bili na gađanju... Radili smo sve ono što i ostala vojska radi na temeljnoj obuci. Bilo je s nama, sjećam se, još 20 sportaša na toj obuci.

 

Osim vojne obuke, sportaši pod ugovorom imaju još neke obaveze prema Hrvatskoj vojsci, ovisno o sportu kojim se bave.

- U našem slučaju radi se o promociji Ministarstva brane i Hrvatske vojske, zatim o određenim predavanjima i motivacijskim govorima za časnike i kadete. Prenosimo neka svoja iskustva iz sporta koja mogu biti korisna vojsci. Ponekad održimo i neku demonstraciju u teretani, no prije svega sudjelujemo u psihološkoj obuci vojnika. Sportaši iz borilačkih sportova, dakako, mogu punom pomoći i u borilačkom dijelu obuke, a neki drugi u još nekim segmentima vojne obuke.

Poznato je da sustav zapošljavanja vrhunskih sportaša u vojsci, policiji carini imaju Italija, Njemačka, Slovenija i neke druge europske zemlje.

- Znam da su Slovenci Luka Špik i Iztok Čop, inače olimpijski pobjednici u veslanju, bili u policiji. Svi njemački veslači su u vojnici ili carinici, kod njih je jako puno sportašica i sportaša u tom sustavu. U Hrvatskoj je u ovom aranžmanu s MORH-om oko 50 sportaša. Od veslača su tu osim Martina i mene još i Damir Martin, sestre Jurković i braća Lončarić. Nadalje, u vojsci su i braća Kvesić iz karatea, Barbara Matić i Karla Prodan iz juda, boksač Marko Milun, braća Fantela iz jedrenja, gimnastičar Tin Srbić, taekwondoaši, skijaši, streljači...

Foto: Privatni album

Valent je već dovoljno dugo u ovom sustavu da bi mogao ocijeniti njegove učinke. Dvostruki olimpijski pobjednik ovu suradnju HOO i MORH-a drži jako korisnom za hrvatski sport.

- Nama je to jako puno pomoglo u karijeri, a i inače je to naročito korisno sportašima koji se ne bave financijski unosnim sportovima. Ako nisi sam svjetski vrh, u većini sportova nemaš novca za život i podmirivanje osnovnih obaveza. Ovako, svi sportaši mogu mirno trenirati i pripremati se. Tu je i određeni psihološki efekt jer ipak si dio jednog velikog sustava, dio Hrvatske vojske.

Osim novca i spomenutog psihološkog efekta tu je i vojna infrastruktura.

- Da. Treba reći da su nam otvorene i dostupne sve vojarne, svi vojni objekti, teretane i sportski tereni. Možemo koristiti za trening i pripreme sve resurse Hrvatske vojske. Mislim, međutim, da i u Ministarstvu obrane mogu biti zadovoljni time koliko sportaši doprinose i imidžu i sustavu Hrvatske vojske - zaključuje Valent Sinković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije