Naslovnica Sport domaći nogomet

Vahidove emocije i Zdravkova samokontrola

Obraćanje Vahida Halilhodžića i Zdravka Mamića sličilo je na ispovijest. Opći je dojam da su obojica željela ostaviti dojam na publiku. Vaha emocijama, a Zdravko samokontrolom
10. svibnja 2011. u 09:28 17 komentara 11 prikaza
\'09.05.2011., Zagreb,  Vahid Halilhodjic odrzao je u prostorijama NK Dinamo konferenciju za novinare Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL\'
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije analizira govor tijela Vahida Halilhodžića i Zdravka Mamića.

Vahid je pod stresom. Govor tijela slao je jasnu poruku nevjerice, zaprepaštenosti: česti uzdasi, podizanje i spuštanje ramena, kao da se pita: Što mi je to trebalo? Zvučno otpuhivanje je jasna poruka – da to sve odgurnem što dalje od sebe. Na licu smo mu mogli vidjeti veliki emocionalni stres i ljutnju, sve do emocije gađenja. Podizanjem tijela u položaj odlaska poručio je da želi što prije s time završiti i otići. Samododirivanje upućuje na nisku razinu emocionalnog samopouzdanja. Silno se trudio da uvjeri prisutne da mu vjeruju korištenjem molitvenih pokreta. Emocije potvrđuju i njegov način govora: duge stanke te nedovršene rečenice. Želio je puno reći a ništa ne reći - taktiziranje upakirano u emocije.

Zdravko Mamić govorio je koliko je htio i što je htio. Zatvoreni položaj tijela – prekrižene ruke su jasan znak obrane i poruke neprijateljskog raspoloženja koje ne misli promijeniti. Vidljiva je visoka samokontrola, bira riječi, pazi što će reći, udaljava se od teme, dugi odgovori i poduže stanke jasan su znak kupovanja vremena. Koliko se god trudio suzdržavati, njegovo lice slalo je poruku ljutnje i stresa – stisnute usnice, bljedilo na usnicama koje su bile bez kapi krvi, raširene oči, zamrznuti pogled, pokreti ruku koji sijeku zrak, jasan su znak unutarnjeg konflikta sa samim sobom. Poruka: ja ću to presjeći! Često meškoljenje pri pojedinim izjavama otkriva da je upitno to što je izrekao. Vidljivo je da ulaže veliki napor da ne plane – ukočeno držanje s čestim zabacivanjem glave unazad.

Financije
HIF
Morate potrošiti BUDŽETE ZA EDUKACIJE? Ovdje pronađite najbolje programe!
  • -obrisani-:

    Težko idu zajedno Vahidove francuske i Champions League kolobocije i Zdravkova kontrola povišenog šečera u krvi i smanjenog iznosa na bankovnom kontu..

  • mikrogrizzly:

    Mamićeva samokontrola! Već dugo me nije neka fraza tako nasmijala... To je kao kad bi znamenitoj porno glumici povjerili ulogu jumferice u nekom \"ozbiljnom\" filmu. Mamić i samokontrola. Tip nema koga nije izvrijeđao na pasja preskakala, uključivo i sutkinje na ... prikaži još! sudovima i - ništa! A gdje je ona floskula da su svi jednaki pred zakonom!? Ah, da - ali zakon nije jednak prema svima!

  • cupus:

    naravno da ga je trebao ,pustiti niz vodu, jer kakav to trener Dinama dobije 15 tekmi sa 1;-0 .pa to jos nitko nije vidio u Maksimiru. hoce sa tim u L P....SMIJESNO