Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI SUPERKUP

Kovačić i Gvardiol osvojili prvi trofej s Cityjem, Sevilla poražena nakon drame penala

Kovačić i Gvardiol osvojili prvi trofej s Cityjem, Sevilla poražena nakon drame penala
Foto: Alkis Konstantinidis/REUTERS
16.08.2023. u 23:09

Nogometaši Manchester Cityja su, znatno teže nego što je to bilo očekivano, prvi put u klupskoj povijesti postali osvajači Uefinog Superkupa u svojem prvom pokušaju. Momčad Pepa Guardiole koja je prošle sezone osvojila Ligu prvaka, ali i trostruku krunu nakon 1:1 u 90 odigranih minuta je boljim izvođenjem jedanaesteraca svladala sedmerostrukog osvajača Europske lige, Sevillu. Tako su u dvoboju hrvatskih nogometaša reprezentativci Joško Gvardiol i Mateo Kovačić uspjeli ugrabiti trofej ispred Ivana Rakitića, a valja naglasiti da su sva tri naša predstavnika bila u udarnim postavama svojih momčadi te odigrala cijeli susret.
Bilo je to 48. izdanje europskog Superkupa te jubilarni deseti put da je trofej uspjela osvojiti engleska momčad čime su drugoplasirani na vječnoj ljestvici, dok su prvoplasirani španjolski predstavnici ostali na 16 osvojenih naslova, od kojih je Sevilla osvojila jedan. 

Utakmica se igrala na Karaiskakis stadionu u Ateni pa je tako uoči početka posvećena minuta šutnje preminulom navijaču AEK-a u sad nam već dobro poznatoj i dokumentiranoj tučnjavi navijača AEK-a i Dinama.  No, vratimo se nogometu. Samu utakmicu je City započeo dominantno, ali ne onoliko dominantno kako smo ih naviknuli gledati. U prvih 20-ak minuta susreta su jednom zaprijetili preko Akea glavom u 8. minuti, te jednom preko Grealisha s ruba kaznenog prostora u 17. minuti, ali je oba ta pokušaja kvalitetnim reakcijama spriječio marokanski vratar Bono. 

Zatim je Bono u 25. minuti naizgled odigrao jedno krivo dodavanje, ali je ta lopta probila dvije Cityjeve linije i Sevilla je odjednom imala sjajnu priliku za kontranapad. Nju su sjajno iskoristili budući da je odličan centaršut Acune nebeskim skokom Youssuf En-Nesyri pretvorio u pogodak. Uspio je uvjerljivo nadskočiti i Akea i Gvardiola te poslati loptu u malu mrežicu Edersonovog gola za iznenadno vodstvo Seville.  Do kraja poluvremena City je pokušao pritisnuti, ali nije bio to onaj City koji nakon primljenog pogotka apsolutno gospodari terenom i stvara prilike. Tu i tamo su stvorili neku polupriliku, ali ništa iz igre, nego iz prekida. 

U prvih 15 minuta drugog poluvremena Sevilla bila znatno bolja i opasnija te su imali dvije velike prilike, obje preko strijelca En-Nesyrija. Marokanski napadač će žaliti za prilikom iz 50. minute. Sinoć briljantni krilni napadač Andalužana Lucas Ocampos je sjajnom minijaturom izbacio Walkera i poslao En-Nesyrija u stopostotnu 1 na 1 priliku protiv Edersona, ali je pucao točno u vratara Manchester Cityja. Dvije minute kasnije je imao još jednu dobru priliku u kaznenom prostoru 'građana', ponovno nakon sjajnog proigravanja Ocamposa, ali mu je lopta prešla preko noge. 

I taman kad se činilo da je Sevilla ta koja je bliža povećanju vodstva nego li City izjednačenju, engleski prvak i prvak Europe je uspio izjednačiti, praktički ni iz čega. Rodri je s lijeve strane uputio odličan 'outswinger' centaršut, a dijete Manchester Cityja Cole Palmer je glavom sjajno prevario Bona, uhvatio ga na krivoj nozi i pogodio za izjednačenje. U posljednjih pola sata City je više držao loptu u nogama i prijetio, ali najveću šansu bilježimo opet kod En-Nesyrija koji je imao još jednu jedan na jedan situaciju s Edersonom u 64. minuti te mu pokušao pucati kroz noge, no brazilski vratar se na vrijeme spustio i zaustavio taj pokušaj.  Očit je bio izostanak Kevina de Bruynea u redovima Manchester Cityja, kojeg zbog ozljede neće biti u momčadi barem četiri mjeseca, a bez njega je najbolji strijelac svijeta prošle sezone Erling Haaland bio potpuno nevidljiv na terenu.

Pobjednik Superkupa tako se na kraju sveo na izvođenje udaraca s bijele točke. Serija ruleta s jedanaest metara je dosta dugo tekla besprijekorno i s jedne i s druge strane te vratari nisu imali nikakve šanse. Redom su kod Cityja bili precizni Haaland, Alvarez, Kovačić i Grealish, a kod Seville Ocampos, Mir, Rakitić i Montiel. Prvi nesigurniji udarac izveo je Kyle Walker u petoj seriji, ali je uspio loptu progurati ispod Bona, da bi se u Sevillinog tragičara pretvorio reprezentativac Srbije Nemanja Gudelj koji je pogodio gredu i tako donio Cityju četvrti trofej u 2023. godini.

Komentara 5

PO
Poletarac101
04:54 17.08.2023.

Gvardiol GRANDIOS 🙌👏💪

Avatar Art of Noise
Art of Noise
21:30 16.08.2023.

'Ajmo, Manchester, riješi to.

Avatar Bill Carson
Bill Carson
23:22 16.08.2023.

Superkupovi mi nikad nisu napeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije