Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wayde van Niekerk

Bolt: Imamo novu veliku zvijezdu sprinta

Wayde van Niekerk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.06.2017.
u 23:38

Nova je atletska zvijezda navijač Liverpoola koji nema želju igrati za klub koji voli. Jer kaže da nema dovoljno nogometnog znanja

Južnoafrikanac Wayde van Niekerk drugi put u dvije godine nadmašio je svjetske rekorde sjajnog američkog sprintera Michaela Johnsona. Prvo je lani na Igrama u Riju istrčao novi svjetski rekord na 400 metara (43.03), rekord koji je u to vrijeme bio star 17 godina, a na mitingu u Ostravi srušio je također 17 godina stari rekord Michaela Johnsona, ali na 300 metara (30,81).

Ovaj 24-godišnjak rođen je u Cape Townu. Prvo veliko natjecanje imao je 2010. kada je trčao na Svjetskom juniorskom prvenstvu gdje je bio četvrti na 200 metara. Njegova karijera išla je jako brzim tempom pa je pet godina kasnije već svjetski prvak na 400 metara, a godinu dana kasnije i zlatni na Igrama u Brazilu.

– Kao dječak prvo sam trenirao ragbi u Cape Townu. Bio sam u istoj momčadi s bratićem Cheslinom Kolbeom pa je mi je to bilo fora. Poslije su nam se putovi razišli, a zanimljivo je da smo se sreli ponovno u Riju. On je, naime, reprezentativac JAR-a u ragbiju 7 – rekao je Van Niekerk.

Njegov otac bio je atletičar, skakao je u vis, a očuh je trčao duge pruge i maraton.

– I mama je bila atletičarka, ali sportsku je karijeru prekinula kada je zatrudnjela. A kad sam se rodio, rekli su da neću preživjeti. Rodio sam se prerano i težio samo 1,9 kilograma. Bio sam malen i mršav – rekao je Van Niekerk.

Mnogi su ga pitali zašto nije izabrao za disciplinu 200 metara. Bio bi to sigurno veliki obračun s Usainom Boltom.

– Bez obzira na to što završava karijeru, Bolt je još uvijek vladar na 100 i 200 metara. Bilo bi zanimljivo vidjeti našu utrku na 200 metara, primjerice na Svjetskom prvenstvu u Londonu. Ali, kako mu je to oproštajno natjecanje, ja ću se držati svojih 400 metara gdje želim obraniti svjetski naslov iz Pekinga – istaknuo je mladi sprinter, koji ima sjajne rezultate na 100 (9,94) i 200 metara (19,84).

Jako je privržen Crkvi i tetovirao je “Bog je moć”. Kao i Bolt voli nogomet. I dok je Jamajčanin navijač Manchester Uniteda, Wayde navija za Liverpool.

– Da, obožavam “crvene”, ali nemam želju kao Bolt da jednog dana zaigram u njihovu dresu. Nemam nekakvo nogometno znanje, ali prilično sam siguran da bih svakom obrambenom igraču pobjegao. Naravno, bez lopte, ha ha – istaknuo je Wayde.

Gledajući njegovu utrku u Ostravi, Bolt je rekao:

– Evo nove zvijezde sprinta. Ja još trčim ove sezone i odlazim. Ne znam hoće li uspjeti dostići moje rezultate, ali mu od sveg srca to želim. Hoću li se s njim susresti na stazi? Ne znam. Teško. Znam da bi mnogi rado vidjeli naš dvoboj na 200 metara, ali mislim da to nije realno – rekao je Bolt.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije