Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSEBAN TRETMAN

Upute poljskim volonterima: Hrvate gledajte u oči i budite mirni

\'The mascot for the Euro-2012 football championships co-hosted by Poland and Ukraine, Slavek (L) and Slavko pose prior to the friendly football match Poland vs Portugal on February 29, 2012 in Warsaw
AFP/PIXSELL
10.05.2012.
u 16:16

U poljskom Poznańu stotine volontera uče o hrvatskoj povijesti, kulturi i tradiciji uz poseban naputak: Ne spominjite bivšu Jugoslaviju!

Domaćini Europskog prvenstva u Ukrajini i Poljskoj bruse zadnje detalje uoči smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Jedan od najvažnijih momenata jest što kvalitetnije ugostiti navijače koji će okupirati tu zemlju kada Euro počne. Tako barem smatraju u Poznańu. Naime, tamo domaćini za Euro po posebnim napucima pripremaju stotine volontera. Oni će, kad su hrvatski navijači u pitanju, imati strogo definirana pravila ponašanja. Na Euroakademiji volontere uče:

“U komunikaciji s Hrvatima nizašto na svijetu nemojte spominjati bivšu Jugoslaviju niti im govoriti da imaju bilo kakve veze s tom bivšom državom. Ni u ludilu nemojte podcjenjivati niti se šaliti s njihovim nacionalnim ponosom jer na to su najviše osjetljivi. U komunikaciji s Hrvatima morate biti mirni i gledati ih u oči”.

Euroakademiju u poljskom su Poznańu očito ozbiljno shvatili naglašavajući kako je to jedinstvena prilika da se pobliže upoznaju nacije koje sudjeluju na EP-u.

Poljaci su, čini se, spremni sve napraviti kako bi im se boravak velikog broja stranih gostiju višestruko isplatio.

 Među savjetima također stoji da je uputno hvaliti irsku glazbu i njihovo pivo.

– To im morate često spominjati u razgovoru. Žene sa Zelenog otoka ne vole kad im ljubite ruku u znak dobrodošlice. Irci će znati cijeniti srdačnost i dobrodošlicu – kažu na Euroakademiji.

Govoreći o Talijanima, u napucima stoji posebna opaska poljskim konobarima:

– Ne bi vas smjelo iritirati kad vas Talijani za narudžbu budu pozivali pucketanjem prstiju. To je njihov običaj i nemojte ih požurivati jer naviknuti su na poseban životni stil.

Poljaci očito žele pokriti sve eventualne situacije u koje bi volonteri, ugostitelji, vozači i svi ostali mogli doći. Najvažnije je, kažu, razbiti predrasude o Poljacima kao “hladnim ljudima sa sjevera” i pokazati gostoljubivost i srdačnost kao najveće odlike svoje nacije.

No, uza sve te silne pripreme, u Poljskoj jasno odvajaju prave navijače od huliganskih skupina kojima neće biti mjesta na turniru.

– Već od samog dolaska na granicu provjere će biti stroge kako bi se spriječio ulazak eventualnih nasilnih skupina navijača, odnosno onih koji već imaju policijske dosjee – poručuju iz Poljske.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Jalnuški
Jalnuški
18:58 10.05.2012.

Bilo bi dobro kad bi se ovih uputa (i još nekih) držali i naši novinari i političari. Izgleda da su o Hrvatima bolje informirani poljski volonteri nego naši novinari i političari.

DE
delmat
19:02 10.05.2012.

Ha, ha, ha... Ovi Poljaci nisu normalni, ali su zato Poljakinje tu da poprave stvar.

BK
B Kosa
20:39 10.05.2012.

Radio sam u firmi di je bilo 100 poljaka tretirali su me kao svoga i bili svi dobri prijatelji trebamo zapamtiti i pokojnog papu koji je u rujnu 1991 samo u jedan tjedan 3 puta pozvo na obustavljanje agresije na hrvatsku. Nebi bilo lijepo da se nade neki uligan da se ponese nezahvalno i da sramoti hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije