Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tajni dosje

Uoči legendarne utakmice 1950. osnovao je Torcidu, a UDBA ga je proganjala sve do smrti

Obiteljski album
28.10.2022.
u 17:34

Ovo je dio prijepisa prve, od ukupno 18 stranica dosjea studenta Vjenceslava Žuvele, sačuvanih u HDA pod njegovim imenom. Taj je dosje nastao na osnovi višemjesečne istrage protiv Vjenceslava Žuvele, Ante Mršića, Milana Kisića i Žarka Štiglića koju, radi šovinizma i raspirivanja nacionalne mržnje, UDBA vodi od listopada 1951. U drugom planu je i optužba za planiranje napada na igrače i navijače Crvene zvezde tijekom predstojeće utakmice Dinamo – Crvena zvezda u Zagrebu.

Komentara 26

BE
Berri
17:45 28.10.2022.

To je bila 1950. godina. Sredinom 60-tih, 70-tih i 80-tih u Split je u migracijama stiglo puno ljudi iz čitave Jugoslavije. Veliki broj ljudi, koji su bili tzv. vojna lica, radili su u Ratnoj luci Lora, u Vojnopomorskoj akademiji, u komandi Vojnopomorske oblasti. To su činjenice, ali znamo da je Split imao veliki broj oficira i podoficira iz Srbije. Neki od njih osuđeni su kao ratni zločinci. Puno djece i unuka oficira i podoficira Jugoslovenske ratne mornarice je ostalo u Splitu, a dio njih, nažalost, danas rade probleme. Tako da ona Torcida iz 1950., nema veze s Torcidom iz 2020. Govorim o posljedicama migracije, o činjenicama.

DU
Deleted user
18:30 28.10.2022.

Cim spomenes bravara zlocinca odmah dolazi opomena uspori malo tekst sadrzi uvredljiv sadrzaj. Nema slobode govora bez lustracije.

Avatar horuk
horuk
19:10 28.10.2022.

Proganjala ga U.dba do smrti. Oni poslije postavili svoje u vrh Torcide i NH. Njima se ništa ne smije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?