Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Košarka

Umro Boško Pepsi Božić

Božić je reprezentaciju vodio na Europskom prvenstvu 1999. godine u Francuskoj
27. prosinca 2018. u 12:42 9 komentara 10761 prikaza
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Legendarni trener i utemeljitelj KK Zagreb, također bivši izbornik hrvatske muške reprezentacije Boško Pepsi Božić, preminuo je u četvrtak u Zagrebu u 67. godini. 

1 / 6
Boško Pepsi Božić

Božić je 1970. godine kao 18-godišnjak s grupom prijatelja i košarkaških entuzijasta osnovao KK Siget u istoimenom novozagrebačkom naselju u kojem je stanovao.

Nakon četiri godine igrački je dres zamijenio trenerskom ulogom, a 1976. godine klub je prerastao kvartovske okvire i preimenovan je u KK Novi Zagreb.

Boško Božić ga je u trenerskoj ulozi doveo sve do prvoligaškog društva u bivšoj državi. U samostalnoj Hrvatskoj klub je promijenio ime i postao KK Zagreb, a najveći uspjeh ostvario je 2011. godine kad je osvojio naslov prvaka Hrvatske i izborio mjesto u Euroligi.

No tada Božića više nije bilo u vodećim klupskim strukturama jer se 1999. godine odlučio povući nakon sukoba s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Čovićem.

Boško Božić u tom je razdoblju bio imenovan izbornikom hrvatske muške reprezentacije koju je vodio 1999. godine na Europskom prvenstvu u Francuskoj, gdje su naši košarkaši predvođeni Tonijem Kukočem osvojili 11. mjesto.

Boško Božić tada se posvetio vođenju Udruge hrvatskih košarkaških trenera, čiji je bio dugogodišnji predsjednik. Prije točno mjesec dana Bošku Božiću dodijeljena je Državna nagrada za sport "Franjo Bučar".

NAŠA SKIJAŠICA
Dugo je nismo vidjeli! Hrvatsku je zamijenila Švicarskom, a zbog bolesti je donijela tešku odluku
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima