Naslovnica Sport Tenis

Umjesto večere za tenisače - horor: rušila se stabla, prevrtali stolovi

Trebala je to biti uobičajena službena večera srijedom u tjednu Davisova kupa i sve je bilo spremno za početak, a onda je počeo kaos: olujno nevrijeme u Buenos Airesu, gdje hrvatska teniska reprezentacija igra četvrtfinale s Argentinom
05. travnja 2012. u 14:23 2 komentara 1 prikaza
nevrijeme (1)
Foto: VL
Pogledajte galeriju 1/3

Olujno nevrijeme u Buenos Airesu u tren oka uništilo je sav uloženi trud, a evakuacija gostiju nalikovala je na spašavanje putnika s broda koji tone.

Već pri dolasku na večeru u veliki VIP šator u sklopu stadiona Parque Roca hrvatski reprezentativci znali su da se sprema kiša, jer je večernje nebo bilo prošarano munjama, no malotko je mogao pretpostaviti da će ovo biti noć koju će pamtiti cijelog života. Kad je počela kiša, nitko se nije uzbuđivao, ali kad su naleti vjetra počeli prodirati u šator, dobro je raspoloženje splasnulo.

Prvo su sa zida popadale velike fotografije argentinskih tenisača, potom je kiša nošena izuzetno jakim vjetrom počela zalijevati sve koji su stajali bliže ulazima, a vrag je sasvim odnio šalu kad je udar oluje kao od šale prevrnuo jedan od stolova uz prasak razbijenog stakla. Uto je još nestalo svjetla, pa je stotinjak gostiju u potpunom mraku čekalo rasplet dok je vani divljala oluja.

Srećom, vrlo čvrsta konstrukcija šatora odolijevala je vjetru, no postojala je opasnost – o kojoj većina nije niti je mogla voditi računa – da će doći do rušenja okolnih stabala. Krenula je evakuacija u kojoj su prednost dobili gosti iz Hrvatske, a utrčavanje u automobile po prolomu oblaka sve je smočilo u tren oka.

Prva odluka organizatora bila je da će reprezentacija biti prebačena u svlačionicu, jer je riječ o zidanom objektu. Šok je stigao vrlo brzo: nakon vožnje kroz "jezera", zaobilazeći odlomljeno granje, momčad je došla pred svlačionicu u koju je ulaz bio zapriječen djelomično srušenim stablom. Još metar desno i ležalo bi točno na svlačionici.

Da bude gore, u tim trenucima nestalo je i telefonskih linija pa je planiranje bilo dodatno otežano. Vidjevši da od planirane večere neće biti ništa, organizator je odlučio sve sudionike razvesti po hotelima i to uz policijsku pratnju.

Iako je šteta bila vidljiva već u sklopu stadiona Parque Roca, izlazak na ulice Buenos Airesa pokazao je dodatno razmjere oluje, s poplavljenim cestama, srušenim stablima i gomilom granja po nogostupima i cestama. Igralište na središnjem stadionu također je bilo pod vodom pa su obje reprezentacije ostale bez treninga planiranih za četvrtak prijepodne, a odgođeno je i izvlačenje parova.

Elipso