Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno u MAX-u - Dramatično pismo iz Dinama

Ukinite udruge koje podržavaju huligane!

navijaci (1)
Foto: MAX!
1/3
24.02.2012.
u 20:07

- 
Tražimo od jedne do tri godine zatvora za napad na policiju te za širenje mržnje - poručuju iz Dinama

Zadnje rasističko vrijeđanje huligana iz redova Bad Blue Boysa upućeno Henryju Belleu, tamnoputom nogometašu Istre 1961 na kup-utakmici u Puli, očito je prelilo čašu strpljenja Dinamova čelništva.

Maksimirske vlasti dramatičnim su se pismom obratile premijeru Zoranu Milanoviću, ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću, predsjedniku Ivi Josipoviću, državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, ministru policije Ranku Ostojiću i ministru pravosuđa Orsatu Miljaniću, tražeći pokretanje zakonske procedure kojom će huliganizam, rasizam, šovinizam, vjerska i nacionalna mržnja biti iskorijenjeni s hrvatskih stadiona.

– Da, istina je, obratili smo se svim državnim institucijama te još gradonačelniku Milanu Bandiću, predsjedniku Gradske skupštine Davoru Bernardiću i predsjedniku HHO-a Ivanu Zvonimiru Čičku. Kada bismo znali da nam mogu pomoći, obratili bismo se i glavnom tajniku UN-a Ban Ki Moonu i papi Benediktu XVI.! Situacija je zaista zastrašujuća, sramotna je za hrvatski nogomet i Hrvatsku u cijelosti. Ne želimo otkrivati toplu vodu, a od hrvatskih vladajućih struktura tražimo poštovanje europskih standarda i da na ovaj huliganizam reagiraju kako je to svojedobno učinila Margaret Thatcher. Dakle, tražimo zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svaki napad na policiju te za svako širenje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na stadionima. Usto, mora slijediti i oduzimanje putovnica i zabrana dolaska izgrednicima na stadione. Ako nas vlast posluša, huliganima je u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj odzvonilo za nekoliko mjeseci – rekao nam je Dinamov direktor za odnose s javnošću Tomislav Marčinko.

U pismu navode: "Političari se dosad nisu željeli baviti nogometnim huliganima, čak su u potpunosti ignorirali odluku Europskog parlamenta otprije dvije godine kojom sve zemlje članice EU moraju u roku od tri godine u svoje krivične zakonike predvidjeti zatvorsku kaznu od jedne do tri godine za svako ispoljavanje rasne, nacionalne i vjerske mržnje".

Huligani prošlih godina koriste arsenal uvreda i prijetnji koje se mogu čuti na Dinamovim utakmicama koje je u svome pismu nabrojio predsjednik Mirko Barišić. Dinamovo čelništvo u pismu hrvatskom državnom vrhu napominje kako je američki portal "bleacherreport.com" proglašavajući 15 najozloglašenijih navijačkih skupina na svijetu među njih svrstao i Bad Blue Boyse, i to na visokom sedmom mjestu.

Huligani iz BBB-a sudjelovali su u čak 38 velikih incidenata s krvavim i rušilačkim posljedicama...

Cijelu veliku priču pročitajte u novom broju Maxa.

Komentara 33

ST
stefj
21:41 24.02.2012.

Teško će ukinuti te udruge kada ih SDP podržava. Pa Bernardić se slika s njima i uopće mu ne smeta što su većina njih pod kaznenim progonom. A inače zašto treba poseban zakon o sportu? kakva je razlika kada netko nekome razbije glavu na ulici ili stadionu? Kakva je razlika kada netko napadne policajca na cesti ili na utakmii? Treba samo provoditi zakon, i to je to. A zakon o sportu može eventualno regulirati da se ti i takvi prije svake tekme moraju javiti u pritvor...

Avatar patkovic
patkovic
23:07 24.02.2012.

a topson?

IV
Ivekivek
20:51 24.02.2012.

Udruge kriminalca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije