Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PADAJU' SVI OKO NJEGA

Klupko se odmotava - Sepp Blatter mogao bi uskoro biti uhićen!

Sepp Blatter
Foto: Reuters/PIXSELL
02.06.2015.
u 12:09

Ukupno je riječ o sumnjivih 162 milijuna američkih dolara čije podrijetlo treba istražiti

Istraga vezana uz korupcija koja se prolomila Fifom ne jenjava i američki tužitelji koji se bave istragom otkrivaju da je pod sumnjom i glavni tajnik Fife Jerome Valcke. Također, istraga se proširila i na bivšeg predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Ricarda Teixeiru.

Ukupno je riječ o sumnjivih 162 milijuna američkih dolara. Naime, Valcke je navodno uplatio deset milijuna dolara preko banke koja je u središtu istrage na račun Jacka Warnera, bivšeg potpredsjednika Fife i bivšeg člana Izvršnog odbora koji je bio među uhićenim članovima krovne svjetske nogometne organizacije. A Teixeira je pak netom prije početka Svjetskog prvenstva u Brazilu kroz svoj račun "propustio" 152 milijuna dolara.

Očito Warner istražiteljima govori mnogo toga jer uhićen je među 14 članova Fife zbog povezanosti s kriminalnim radnjama, a zbog plaćene jamčevine pušten je iz pritvora. S pravom se zapitao zašto se protiv predsjednika Fife Seppa Blattera ne vodi istraga, kao ni protiv mnogih drugih njegovih bliskih suradnika, poslovnih partnera i prijatelja.

I želja mu se počela ispunjavati jer Valcke glasi kao Blatterova desna ruka, a Teixeira kao veliki prijatelj. Obojica su privedeni i sigurno će otkriti niz detalja zbog kojih bi ponovnoizabrani predsjednik Fife možda napokon mogao odgovarati pred zakonom. Jer, pomalo je čudno i smiješno da nakon godina i godina optužbi, sumnji, dokaza i žestokih izjava njemu bliskih osoba, on neometano radi svoj posao kako god želi.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

No bitno da se klupko odmotava polako i sigurno. Teixeiri je prethodilo uhićenje aktualnog predsjednika Brazilskog nogometnog saveza Josea Marie Marina, baš kao što je Valckeu prethodilo uhićenje 14 Fifinih službenika. I sigurno neće na tome stati, već se spominje i da bi bivši predsjednik Barcelone Sandro Rosell mogao biti sljedeći jer njegova suradnja s Teixeirom itekako je sumnjiva, čini se da su zajedno varali kako bi izbjegli plaćanje poreza.

A sve to događa(lo) se pod vodstvom Seppa Blattera, čovjeka koji je na čelu krovne nogometne organizacije od 1998. godine. Da drži do pozicije koju obnaša, predao bi ostavku, ali to ne čini i time dovoljno govori o sebi i poslu koji obavlja. Stoga, ako i nije kriv, nadajmo se da će ga sve ovo i pritisak medija, struke pa i javnosti natjerati da odstupi pa da FIFA napokon uđe u 21. stoljeće, a iza sebe ostavi praksu koja odavno nema veze s modernim sportom i napretkom.

Pozdravljaju sve ove događaje brojni nogometni dužnosnici, bivši i aktualni nogometaši. Diego Armando Maradona je najglasniji, ali nije jedini. Posljednji se javio Samir Nasri, nogometaš Manchester Cityja.

- Svi su znali kako je FIFA korumpirana, dobro je to što su SAD intervenirale. U Europi su svi znali za to, ali nitko nije reagirao, baš su nam trebale SAD - poručio je Nasri s odmora u Los Angelesu, kad su ga okružili američki novinari.

>> Kako je Blatter osvojio novi mandat? Glas otočića Montserrata 'težak' je kao i glas velesile Njemačke

Komentara 11

MA
Mars...+
15:47 02.06.2015.

Budjo02.06.2015 u 14:04h Lakse je otkriti korupciju u FIFi nego u HNSu >>>> Ma da ,samo si je ti uspio otkriti! Daj odleprsaj.

Avatar vodomar
vodomar
12:27 02.06.2015.

Kada tamo raščiste situaciju neka svrate u HNS.

US
Usora110
11:51 03.06.2015.

Iza ovog cirkusa stoji nesto puno vece, bojim se da je ovo nogometna "proljetnja revolucija" sa ciljem preuzimanja kontrole nad bogatom riznicom Fife. Ako se usput sabotira SP u Rusiji i ev. u Kataru znacit ce da je "zadatak izvrsen". Na pocetku ere Sepp-a B. daleko konkretnije optuzbe iznijeli su brojni nizerangirani celnici Fife i sto se desilo, izbrisan su iz Nogometa i za njih se vise ne cuje. Interesantno pritom su intrige pa i zenidba Blattera i izbacivanje svog punca iz Fife. Fifa je od neprofitabilne udruge teske par miliona dolara pocetkom devedesetih postala svjetski konzern tezak milijarde dolara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije