Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA IZGRADNJU STADIONA

Udruga 'Dinamo je Maksimir': Tomašević može ući u povijest Zagreba kao Holjevac

Tomislav Tomašević i Mirko Barišić
03.02.2022.
u 22:00

- Nismo pesimisti, nadamo se da će se nešto dobro dogoditi, pa ovo je valjda jedini glavni grad neke zemlje koji nema stadion na kojem može igrati reprezentacija.

Teško se sjetiti svih 'epiteta' s kojima smo posljednjih godina i desetljeća opisivali očajno stanje stadiona u Maksimiru. Odavno je jasno da takav stadion više ne zadovoljava ni minimalne uvjete, a nije daleko ni dan kada će Uefa reći da je dosta i zabraniti Dinamu igranje na tom stadionu čija istočna tribina nakon potresa više nije u upotrebi. Uostalom, naša sjajna nogometna reprezentacija svoje utakmice na takvom stadionu više neće igrati.

Ima kod nas optimizma

No, sluha za izgradnju novog stadiona nije bilo, bivši gradonačelnik Milan Bandić stalno je nešto obećavao, novi Tomislav Tomašević nije želio o tome dok se ne promijeni način upravljanja klubom, kao da je nezakonit (a nije). U međuvremenu je osnovana udruga 'Dinamo je Maksimir' koja se bori za rušenje ovog rugla i gradnju novog stadiona. Ta je udruga jučer predstavila svoj rad, učinili su to Tomislav Duhaček i Vesna Barišić. A zacijelo su brojni Zagrepčani primijetili njihove velike plakate po gradu.

- Mi smo udruga koja želi dobrobit gradu u kojem živimo. Ideja je nastala prije 18 mjeseci, dvojice entuzijasta Nene Borića i mene. I stalno rastemo, sad smo aktivni na društvenim mrežama, a vidjeli ste i 40 plakata po gradu. Treba nam pomoć svih koji mogu pomoći jer ovakav stadion više nema smisla. Želim naglasiti da na nas nitko nema utjecaja, nismo ničiji, samo želimo da se napokon nešto pokrene - rekao je Tomislav Duhaček.

30.01.2022., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 21. kolo, GNK Dinamo - HNK Rijeka. navijaci Dinama, Bad Blue Boysi Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Inicijativa udruge 95 posto se usmjerila na grad Zagreb, na gradonačelnika Tomaševića, a ne na Vladu ili Sabor RH.

- Istina, naš je pritisak usmjeren prema gradu, želimo mirnim putem ostvariti ovo za što se zalažemo. No, bude li trebalo ići ćemo s inicijativom i prema Vladi i Saboru, no držimo da je grad taj koji može sve riješiti. A taj stadion ne bi ga ništa koštao, samo bi punio i gradsku i državnu kasu. I optimisti smo, držimo da se s gradom može pronaći rješenje - kažu iz udruge.

I Dinamo pokušava sve ne bi li od grada dobio pravo na građenje i dugoročno korištenje tog zemljišta koje je nekad i bilo u vlasništvu maksimirskog kluba, dojam je da je počela nekakva ozbiljnija komunikacija s gradonačelnikom.

- Nismo pesimisti, nadamo se da će se nešto dobro dogoditi, pa ovo je valjda jedini glavni grad neke zemlje koji nema stadion na kojem može igrati reprezentacija. Čuli smo da se nešto između Dinama i grada pomaknulo s mrtve točke, čuli smo i da ima nekih pritisaka iz Banskih dvora da se nešto pokrene. I veseli nas što je gradonačelnik bio ne derbiju s Rijekom, tumačimo to kao signal dobre volje i drago nam je da je došao. Željeli bismo da se stadion izgradi u vrijeme Tomaševićevog mandata. Holjevac je sa Zagrebom prešao Savu, Maksimilijan Vrhovec ima svoj park Maksimir, pa zašto Tomašević ne bi ušao u povijest ovog grada - rekli su predstavnici udruge koji nemaju pomoć ni od Hrvatskog nogometnog saveza.

ZNS vode hajdukovci

- Veći je problem u Zagrebačkom nogometnom savezu koji se ponaša kao da je riječ o stadionu na Madagaskaru. Ne čudi to kada ga vode četiri hajdukovca, na čelu sa Svetinom. A HNS je s po milijun eura pomogao gradnju privatnih stadiona u Rijeci i Osijeku - rekli su među ostalim iz udruge 'Dinamo je Maksimir' i najavili da planiraju veliki korteo po gradu.

Komentara 4

VI
viluk007
22:03 03.02.2022.

po čemu je holjevac ušao u povjest ja recimo znam nešto ranjenicima u bolnici rebro i jazovci i njemu

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
08:16 06.02.2022.

Dinamo ima dovoljno novaca da sam financira vlastiti stadion. Gradjani Zagreba se ionako sa svim bandićevim nametima vec desetljećima cijede ko limuni.

Avatar feudalac
feudalac
17:17 04.02.2022.

Da, po čemu je Holjevac zaslužniji od Adolfa pl. Mošinsky, za njegova načelnikovanja (1892. – 1904.) Zagreb dobio vodovod i kanalizacijski sustav, a potok Medveščak je skrenut istočno od Jelačićeva trga i pretvoren u podvodni kanal. Zagreb je također po po broju stanovnika narastao za 30 posto. Za njegovog mandata izgrađene su "do dana današnjeg najvelegradskije i najdopadljivije gradske vizure", kao što su zgrada Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), današnji Muzej Mimara, Umjetnički paviljon. Za njegovog vladanja gradom dovršena je Zelena potkova i mnoge donjogradske prometnice, izgrađena je cesta do Sljemena, a na Medvednici je sagrađeno i lječilište Brestovac, kao i planinsko odmorište koje je u čast Mošinskog nazvano Adolfovac. Za Mošinskoga je u Zagreb došao i taksi, a Mošinsky je bio prvi putnik taksista Tadije Bartolovića u prvoj zagrebačkoj taksi vožnji 1901. godine. Bio je prvi gradonačelnik Zagreba koji je nosio počasni lanac, prema odluci gradskog zastupstva koje je trošak izrade lanca predvidjelo gradskim proračunom. Mošinsky je podnio ostavku nakon što je oporba pobijedila na izborima 1904. te je do 1906. bio na čelu odjela za bogoštovlje i nastavu. Preminuo je 1907., u 64. godini. Dvije godine nakon smrti, 1909. je dobio ulicu koja je nakon 1945. preimenovana u Nazorovu, a 2012. je park pored Gradskog poglavarstva nazvan Parkom Adolfa Mošinskog. Pripisuje mu se najuspješnije razdoblje Zagreba u njegovoj modernoj povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije