Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKO IME

Davora Šukera je trenirao u Münchenu, s Kranjčarom igrao u Austriji, a sada je stigao u HNL!

Pacult
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/9
20.02.2017.
u 11:05

Peter Pacult rođeni je Bečanin koji je još kao dijete vjerovao u sebe i želio postati profesionalni nogometaš

U pauzi između dva dijela HNL-a licitiralo se imenima brojnih trenera koji bi mogli preuzeti klupu Cibalije koja se grčevito bori za opstanak. Upravo stoga je i vijest da je austrijski stručnjak Peter Pacult postao trener vinkovačkog prvoligaša iznenadila mnoge. Prvi i osnovni Pacultov cilj u nastavku sezone bit će spasiti Cibaliju od ispadanja iz elitnog razreda hrvatskog nogometa.

Peter Pacult rođeni je Bečanin koji je još kao dijete vjerovao u sebe i želio postati profesionalni nogometaš.

Cibalia ima povijest

– Igrao sam za više klubova (Floridsdorfer, AC, Wiener Sportclub, Rapid, FC Tirol, FC Linz, 1860 München i Austria), dok sam kao trener vodio 1860 München, FC Karnten, dresdenski Dynamo, Rapid, RB Leipzig, FAC i Zavrč.

Tijekom svoje sportske karijere surađivao je s Hrvatima. Zanimljivo, bio je trener najboljem hrvatskom nogometašu Davoru Šukeru u 1860 Münchenu na kraju njegove nogometne karijere. A igrao je u jednoj vrlo jakoj momčadi Rapida koja je imala hrvatski štih. Naime, tada su s Pacultom igrali Zlatko Kranjčar, Petar Brušić i Sulejman Halilović, koji je nekoć igrao za vinkovački Dinamo, kako se u bivšoj državi zvala Cibalia.

– Treneri s kojima sam surađivao su Otto Barić, Vlatko Marković i Slovenac Branko Elsner.

Pomalo je iznenađujuća vaša odluka o dolasku u Vinkovce, u klub koji posljednjih godina ima dosta poteškoća i problema. Došli ste u klub koji se bori za spas.

– Cibalia je klub koji ima tradiciju i to me privuklo. Ugovorom sam vezan do kraja ove sezone, ali nije isključeno da ostanem i dulje.

Koliko ste zadovoljni stanjem u momčadi i klubu koji je u velikim financijskim problemima?

– Svi igrači u momčadi maksimalno su koncentrirani na treniranje i činimo sve da se poboljšamo u segmentima kondicijske pripreme, taktike i na podizanju kvalitete svakog pojedinca. Isto tako klub čini sve kako bismo postigli cilj, a to je svakako opstanak u prvoligaškom društvu.

Jeste li zadovoljni odrađenim pripremama?

– Na početku pripremnog perioda imali smo velike probleme zbog loših vremenskih uvjeta, ali smo učinili mnogo da i uz te probleme dobro treniramo. Sigurno je da još nismo maksimalno spremni za nastavak prvenstva i svakim novim treningom nastojimo postići poboljšanje.

Jeste li očekivali još neka igračka pojačanja?

– U momčadi imamo nekolicinu novih igrača i smatram da će nam oni uvelike pomoći da ostvarimo svoj cilj.

Na čemu Peter Pacult kao trener posebno inzistira?

– Posebno mi je važno da moja momčad igra napadački nogomet pa stoga mnogo radimo na igri prema naprijed. Nastojat ćemo se što bolje uigrati u jednu organiziranu momčad u svim segmentima nogometne igre kako bismo bili što opasniji za protivnički gol.

Austrijski reprezentativac

Niste još sasvim upoznati s hrvatskim nogometom, ali možete li usporediti hrvatsku i austrijsku ligu?

– Naprotiv, dobro sam upoznat s hrvatskim nogometom, ali zbog različitog mentaliteta to je jednostavno nemoguće uspoređivati.

Kakve su vaše ambicije u trenerskom poslu? Vidite li se u budućnosti u nekom kvalitetnijem i većem europskom klubu.

– Nijedan trener ne može si dozvoliti iluzije jer je posao nogometnog trenera krajnje nepredvidljiv. Naravno, u budućnosti se vidim kao trener jedne nogometne momčadi. Koje? Vrijeme će to pokazati. Sada mi je glavni plan i cilj ostanak s Cibalijom. Veselim se prvoj utakmici, čuo sam da su navijači vjerni i bučni pa se nadam da ih nećemo razočarati ovog proljeća – zaključio je Petar Pacult, koji je u dresu reprezentacije postigao jedan pogodak u 24 utakmice.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije