Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS PROŠIREN POPIS

Oršić je daleko od forme, teško da će biti na Dalićevu konačnom popisu

Zagreb: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/5
22.05.2023.
u 09:22

U prošloj reprezentativnoj akciji, za utakmice s Walesom i Turskom, Dalić je Oršiću oprostio neigranje u Southamptonu, no gotovo petomjesečno razdoblje bez minutaže ipak je prevelik uteg.

Hrvatski nogometni izbornik Zlatko Dalić danas će objaviti preliminarni popis igrača za završnicu Lige nacija u Nizozemskoj. Podsjetimo, prvo polufinale Lige nacije igraju Nizozemska i Hrvatska 14. lipnja u Rotterdamu, a dan poslije sučelit će se Italija i Španjolska u Enschedeu. Finale, odnosno utakmica za treće mjesto igraju se 18. lipnja. Hrvatski igrači s nestrpljenjem čekaju hoće li se naći na Dalićevu popisu, no izbornik previše dvojbi nema. Danas će, doduše, objaviti prošireni popis (maksimalno 32 imena), no ustvari već ima i konačnih 23 koji će put Nizozemske. Naravno, ne poremete li mu planove neke nenadane ozljede.

S obranom nema dvojbe

Osmorici obrambenih igrača praktički su zacementirana mjesta, u Nizozemsku će sigurno Gvardiol, Sosa, Stanišić, Šutalo, Juranović, Vida, Barišić i Erlić. Od veznih igrača, kartu za Eindhoven sigurno imaju Modrić, Kovačić, Brozović, Pašalić, Vlašić, Majer te najvjerojatnije Ivanušec, koji igra vrhunsku sezonu u Dinamu pa ga izbornik gotovo sigurno neće zaobići.

Što se tiče napadača, i tu je situacija prilično čista, osigurano mjesto imaju Perišić, Kramarić, Livaja, Petković te vjerojatno Musa, koji u Benfici ne igra previše, ali često zabija. Ove je sezone dao već 11 golova u samo 1065 minuta provedenih na terenu, što pokazuje da zabija svakih 96 minuta, najčešće od svih hrvatskih napadača. Za usporedbu, Livaja ove sezone pogodak postiže svaku 171 minutu, Petković 183, Kramarić svake 203 minute. No Krama zabija u uvjerljivo najjačoj ligi od spomenute trojke, a pogotovo veseli njegova forma u posljednjih mjesec dana. U subotu je pak s nova dva gola i asistencijom bio igrač utakmice u pobjedi s rezultatom 4:2 protiv Uniona, kojom je Hoffenheimu osigurao ostanak u Bundesligi.

Tko je treći vratar?

U ozbiljnoj konkurenciji za Nizozemsku sigurno je i Dion Drena Beljo, koji u posljednje vrijeme igra odlično u Augsburgu, no pretpostaviti je da će Dalić Belju prepustiti kolegi Skočiću, kojeg, također u lipnju, očekuje Europsko prvenstvo do 21 godine. A preko tog Eura Hrvatska bi se prvi put u povijesti mogla plasirati na Olimpijske igre. Moguće je da se od ozljede koljena do tada oporavi i Luka Sučić, koji bi se potom vjerojatno također priključio mladoj reprezentaciji, iako već spada među standardne članove A-reprezentacije.

U odnosu na prošli popis, najveći gubitnik kada 29. svibnja izađe završni popis od 23 imena bit će Mislav Oršić. U prošloj reprezentativnoj akciji, za utakmice s Walesom i Turskom, Dalić je Oršiću oprostio neigranje u Southamptonu, no gotovo petomjesečno razdoblje bez minutaže ipak je prevelik uteg. Pogotovo što je Oršiću konkurent za poziciju u reprezentaciji sada Ivanušec, koji na tom lijevom krilu igra odlično cijelu polusezonu. Oršić će se vjerojatno naći na današnjem proširenom popisu, ali s vrlo malim šansama da zaista vidi Nizozemsku kao član izabranih 23. Mislav je golom za broncu u Kataru zauvijek zadužio Hrvatsku, Dalić mu je to honorirao i kod prošle reprezentativne akcije, no trenutačno je Mislav nažalost daleko od forme koja bi garantirala da opet može biti čovjek odluke u kockastom dresu.

Na proširenom popisu mogli bi se naći i Budimir, Mišić, Špikić..., no u momčad za Nizozemsku oni mogu, baš kao i Oršić, upasti jedino u slučaju ozljeda svojih konkurenata. Ustvari, najtežu odluku Dalić i njegov stožer imat će oko trećeg vratara. Neupitan je Livaković, Ivušić je drugi golman, a za trećeg vratara konkuriraju Labrović i Grbić. Labrović odlično brani u Rijeci ovoga proljeća, no Grbić je u velikanu Atletico Madridu uhvatio kontinuitet od sedam-osam utakmica u nizu, što mu daje realne šanse da se nađe na završnom popisu od 23 igrača. Grbić je šansu dobio zbog ozljede Oblaka, a osim u jednoj utakmici u kojoj je napravio veliki kiks, u svima ostalima bio je vrlo dobar.

Zasad Hrvatska nema većih problema s ozljedama igrača, no izbornika i njegov stožer sigurno brine činjenica da će samo četiri dana prije polufinalne utakmice s Nizozemskom Marcelo Brozović igrati finale Lige prvaka. Još ako nerazzurri osvoje naslov, Brozović bi izgubio još jedan dan na veliku feštu u Milanu i pitanje je u kakvom bi stanju stigao na pripreme vatrenih. U tom bi slučaju odradio samo jedan ili dva treninga prije polufinalne utakmice. Brozović je motor vatrenih, praktički nezamjenjiv, i zato je važno da u što boljem stanju stigne u reprezentaciju nakon finala Lige prvaka.

Nadolazeće okupljanje vatrenih bit će iz nekoliko aspekata jedno od najvažnijih u povijesti nogometne reprezentacije. Ono počinje 5. lipnja, kada će reprezentativci početi pripreme u Rijeci, 12. lipnja lete u Rotterdam, 14. lipnja igraju polufinale Lige nacija, a 18. lipnja – nadamo se – i finale ovoga prestižnoga natjecanja. Eventualno osvajanje Lige nacija bilo bi golem uspjeh u povijesti reprezentacije, Savezu bi to donijelo zaradu od deset i pol milijuna eura.

Komentara 3

Avatar sitneduše
sitneduše
10:46 22.05.2023.

Možemo biti presretni što za izbornika imamo čovjeka koji dokazano razumije nogomet i o nogometnu sve zna. On će sastavljati momčad - Bogu hvala!

VA
Varosanin
10:39 22.05.2023.

Nema brige. Dalic ce ga zvati u repki da se vrati u formi. Isto kao sto je zvao Rebica i Vlasica.

BA
Barba56
23:08 23.05.2023.

A tko je to zakljucio da Orsic nije u formi ? Mozda netko tko zeli nekog svog na Orsicevo mijesto ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije