Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport u 2016.

U Riju se cilja na rekordnih desetak medalja, a nogometaši bi u Francuskoj mogli do polufinala EP-a

Duvnjak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/6
31.12.2015.
u 19:45

I iduća godina bit će prebogata sportskim događanjima, no za hrvatske sportaše i publiku izdvajamo ih nekoliko – Olimpijske igre u Brazilu, Europsko nogometno prvenstvo te nama uvijek zanimljivo Europsko rukometno prvenstvo.

Dva velika sportska događanja obilježit će 2016. godinu – Europsko nogometno prvenstvo u Francuskoj i Olimpijske igre u Rio de Jaineru. I dok se na nogometnom EP-u nadamo plasmanu barem u četvrtfinale, na Olimpijskim igrama u Brazilu nastojat ćemo srušiti novi rekord po broju medalja. Prije četiri godine, u Londonu, osvojili smo šest medalja, a prema predviđanjima stručnjaka, u Riju bismo ih mogli osvojiti desetak.

Rukometaši na EP pomlađeni

Sportska će godina, tradicionalno, početi velikim rukometnim natjecanjem. U Poljskoj se od 15. siječnja do 1. veljače održava europsko prvenstvo. Hrvatska prvi put nije među favoritima, ali ne bi bilo iznenađenje da osvoji medalju. Na zadnja dva velika rukometna natjecanja ostali smo bez medalja. Na Europskom prvenstvu u Danskoj 2014. godine bili smo četvrti, a ove godine u siječnju osvojili smo šesto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Novi izbornik Željko Babić stvara momčad za EP 2018. godine kojem je domaćin Hrvatska. U Poljsku ide s mlađim snagama (Ivić, Brozović, Marić, Šebetić, Cindrić, Pavlović, Mamić, Slišković) potpomugnutim s nekoliko iskusnih igrača (Duvnjak, Gojun, Alilović, Karačić).

– Ne idemo u Poljsku s bijelom zastavom. Pokušat ćemo otići što dalje. Bit će važno izboriti sve pobjede u skupini prvog kruga. Tako bi nam bilo puno lakše u drugom krugu, a onda nam ni polufinale ne bi bio daleko – rekao je izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Željko Babić.

Nogometašima je Francuska nekako sretna zemlja. Ondje su 1998. godine osvojili brončanu medalju na svjetskom prvenstvu. I dok nam je to bio jedini veliki rezultat na svjetskim prvenstvima, s obzirom na to da smo 2002., 2006. i 2014. godine ispadali u prvom krugu, na europskim prvenstvima imali smo više uspjeha. Na smotri najboljih europskih reprezentacija dvaput smo igrali u četvrtfinalu – 1996. godine ispali smo nesretno porazom od Njemačke, a 2008. godine nakon izvođenja jedanaesteraca dalje je otišla Turska. Prvi put će se 2016. godine igrati europsko prvenstvo s 24 reprezentacije i prvi put osmina finala. Upravo je ta osmina finala prvi cilj naše reprezentacije. Drugi je, naravno, plasman među četiri najbolja, gdje nikad nismo bili. Bit će nam to šesto sudjelovanje na europskim prvenstvima. Dvaput smo igrali u četvrtfinalu, a četiri puta ispadali u prvom krugu.

– Naši aduti su naši igrači, oni su kvaliteta i garancija. Učinit ću sve da budu na visokom nivou. Važno je da sačuvamo stabilnost, a budemo li svi na okupu, bit će dobro – istaknuo je izbornik Ante Čačić.

Što objektivno može Hrvatska u Francuskoj? Prvi krug donosi nam Španjolsku, Tursku i Češku. Teška skupina, ali ulazak u osminu finala ne bi trebao biti upitan. Imamo igrače u najjačim europskim klubovima koji ne igraju samo epizodne uloge. Luka Modrić, Ivan Rakitić i Mario Mandžukić su itekako bitni u momčadima Reala, Barcelone i Juventusa.

I dok će se mnogi debelo odmarati i kupati, najbolji hrvatski sportaši krenut će 5. kolovoza u lov na što više medalja na Olimpijskim igrama. Daleko od toga da ne možemo nadmašiti London i šest osvojenih medalja, od kojih su tri bile zlatne. I upravo osvajači ta tri zlata iz Londona kandidati su da to i ponove – Sandra Perković (bacanje diska), Giovanni Cernogoraz (gađanje letećih meta) i vaterpolska reprezentacija. No, imamo još kandidata za najsjajnije odličje. Primjerice sestre Zaninović u te-kvon-dou i braću Sinković u veslanju. A kandidati za medalje bilo kakvog sjaja su još rukometaši (moraju izboriti Rio na EP-u ili na kvalifikacijskom turniru), boksači Filip Hrgović i Hrvoje Sep, atletičarke Blanka Vlašić i Ana Šimić, netko od brojnih jedriličara (Šime Fantela, Pavle Kostov, Igor Marenić, Tonči Stipanović), veslač Damir Marin, Snježana Pejčić...

Dakle, bude li sve išlo po planu, Hrvatska bi se iz Rija mogla vratiti čak s desetak odličja, od čega barem s četiri zlatne medalje. Za sada imamo 42 sigurna putnika i 40 s pravom nastupa. Na Igrama u Pekingu nastupili smo sa 105, a u Londonu sa 106 sportaša. Bit će to teško nadmašiti u Brazilu jer smo u Londonu nastupili u četiri ekipna sporta (rukometaši, rukometašice, vaterpolisti i košarkašice). U Riju ćemo od ekipnih sportova imati sigurno vaterpoliste i vjerojatno rukometaše. Košarkaši, košarkašice i rukometašice nemaju nikakvih izgleda, dok još malu šansu imaju odbojkašice.

Sandri na putu stoji Kubanka

– Ne tajim da mi je obrana zlata iz Londona prvi i najvažniji cilj u novoj sezoni. No, u Riju će konkurencija biti puno jača nego u Londonu. Kubanka Caballero bit će najopasnija. Uostalom, ona je aktualna svjetska prvakinja. Problem je što je finale diska ujutro, u vrijeme kada se obično ne održavaju natjecanja. Sigurno je da će za zlato trebati hitac dulji od 70 metara – rekla je Sandra Perković.

Blanka Vlašić bila je srebrna u Pekingu, London je propustila zbog ozljede, a Igre u Riju bit će joj oproštajne. Kakva bi to tek bila priča da se oprosti osvajanjem zlatne medalje. Da Blanki ništa nije nemoguće pokazala je na Svjetskom prvenstvu u Pekingu na kojem je, nakon jednogodišnje stanke zbog ozljede, osvojila srebro.

– Samo da je zdravlja, za ostalo ćemo lako – rekla je na kraju ove sjajne sezone Blanka.

Giovani Cernogoraz dugo se mučio da ispuni normu za Rio. U jednom trenutku postojala je mogućnost da uopće ne ode na Igre. Naime, u gađanju letećih meta prva dva strijelca iz jedne zemlje koji izbore normu imaju pravo nastupa. Prvi je bio Josip Glasnović, a veliku priliku imao je i njegov brat Anton. Na kraju se ipak posrećilo Cernogorzu koji je za kraj sezone osvojio Svjetski kup.

– Prije Londona govorio sam da mi je samo ući u polufinale, a onda je sve moguće. Isto mogu tvrditi i za Rio. Dokopam li se polufinala, moći ći se nadati i obrani zlata – rekao je Giovanni.

Hrvatske tekvondašice Lucija i Ana Zaninović najavile su da im je veliki cilj na Olimpijskim igrama osvojiti medalje te ući u povijest kao prve sestre blizanke koje su uspjele na istim Igrama osvojiti odličja.

– Nadamo se najboljem u Rio de Janeiru i da ćemo postati prve blizanke koje će na istim Olimpijskim igrama osvojiti medalje – rekla je Ana Zaninović.

Njezina sestra Lucija osvojila je broncu u Londonu.

Braća Sinković su u Londonu bila dio četverca na pariće koji je osvojio srebrnu medalju. U Riju će nastupiti u dvojcu na pariće, u disciplini u kojoj su svjetski prvaci i u kojoj ne znaju za poraze.

– Nakon Svjetskog prvenstva i još jednog zlata, možemo početi s pripremama i razmišljati o Riju. Jako se ponosimo svojim rezultatima i ne mislimo stati, puno je toga još pred nama – rekao je Valent Sinković.

Ljubitelji sporta u Hrvatskoj imat će u čemu uživati u ljetnim mjesecima. U lipnju i srpnju u nogometu, a u kolovozu u Olimpijskim igrama. Prodavači televizora opet će trljati ruke...

>> Nevjerojatne životne priče: Janica, Blanka, Klasnić... su dokazali da je sve moguće

Komentara 2

PA
pan-am
21:28 31.12.2015.

Mogao bi i ja konačno na lotu dobit ,al nikako da dobijem!!!

Avatar zagorac2
zagorac2
06:27 01.01.2016.

drugovi su vec desetljecima najbolji na svijetu I osvajaju sve moguce medalje ali samo dok ta razna natjecanja ne pocnu, narocito nogomet ali kad pocnu onda te tako zvane svjetske klase pokazu stvarnu I pravu vrijednost I pravi sjaj, nema ih nigdje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije