Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KURIOZITET

U krugu od 100 km rođena su tri trenera u polufinalu LP-a. Svi u momčadi imaju Hrvate

storyeditor/2023-05-09/PXL_REU_200223_98416324.jpg
Foto: REUTERS
1/4
10.05.2023.
u 23:00

U polufinalu Lige prvaka od četiri trenera, tri su Talijana iz regije Emilia Romagna Pioli iz Parme, Ancelotti iz Reggiola, a Inzaghi iz Piacenze, jedino je Guardiola Španjolac. Porijeklo nije jedino što spaja ovu trojicu nogometnih stručnjaka, već svaki u momčadi ima po jednog Hrvata. Ancelotti Luku Modrića, Pioli Antu Rebića, a Inzaghi Marcela Brozovića

Iako Italije nije bilo na nedavnom Svjetskom prvenstvu u Kataru, tamošnji je nogomet ove godine procvao. U polufinalu Lige prvaka dva su talijanska kluba (Milan i Inter), u polufinalu Europske lige također (Roma i Juventus), no podatak koji je zanimljiviji od toga jest da polufinala elitnog natjecanja vode talijanski treneri. Od četiri kluba u njih tri su Talijani, a sva trojica rođena su u istoj regiji – Emiliji Romagni.

Slična situacija s Nijemcima

Ta je talijanska regija poznata po dobroj hrani i vinu, no sada se tamo ne priča samo o parmezanu ili o dobroj čaši lambrusca, već o nogometu i sportu.

Naime, strateg Milana Stefano Pioli (57) dolazi iz Parme koja se nalazi 70 kilometara od Piacenze u kojoj je rođen trener Intera Simone Inzaghi (47). A ta ista Parma na manje je od 50 kilometara od Reggiola iz kojeg je veliki Carlo Ancelotti (63), čovjek na klupi Real Madrida.

Pogledamo li zračnu liniju između dva najudaljenija mjesta (Piacenza i Reggiolo), duga je manje od 100 km.

Treneri su to s tri različite osobnosti, ali sa zajedničkom prošlosti i sadašnjosti – trenutačno oduševljavaju Europu.

Porijeklo nije jedino što spaja ovu trojicu nogometnih stručnjaka. Zanimljivo je i ta da su sva trojica makar jednom tijekom svoje karijere vodila neki klub iz rodne regije. Osim toga, svaki od njih u svojoj momčadi ima po jednog Hrvata. Luka Modrić je pod palicom Ancelottija, Pioli vodi Antu Rebića, dok Inzaghi ima Marcela Brozovića.

U priču u polufinalu umiješao im se Pep Guardiola (52), Španjolac koji s Manchester Cityjem lovi prvu titulu prvaka Europe koja bi se slavila na Etihadu. A usprkos talijanskoj družini, on je favorit ovosezonske Lige prvaka.

No ipak je ovo talijanski trenutak u kojemu uživa i kojim se ponosi cijela zemlja.

Sličnu situaciju gledali smo 2020. godine kada su se Hansi Flick (Bayern München), Julian Nagelsmann (RB Leipzig) i Thomas Tuchel (PSG), tandem iz južne Njemačke, također borili u polufinalu Lige prvaka.

Flick je rodom iz Heidelberga, Nagelsmann je rođen u gradu Landsberg am Lech, a Tuchel u Krumbachu i baš su ova dva posljednja grada udaljena svega 55 kilometara.

No vratimo se Talijanima koji su tema ovog teksta i recimo da su talijanski treneri odavno poznati po tome da su jedni od najboljih u svijetu nogometa. Štoviše, kada je Liga prvaka u pitanju, Ancelottijevo ime prvo je koje će vam pasti na pamet i koje će vam Google izbaciti.

Ancelotti najiskusniji

Čovjek je to koji ima četiri klempava pehara u svojim vitrinama, dva je osvojio s Real Madridom (2014., 2022.), dva s Milanom (2003., 2007.). U trenerskim je vodama još od 1992. i dobro zna kako stvari u ovom sportu funkcioniraju, kako su se mijenjale tijekom godina i kako se sada postaviti jer sve je to već prošao. O ostalim trofejima i nagradama koje je ovaj čovjek pospremio u džep ne treba ni govoriti...

Pioli je pak u ovom poslu od 2000., a u trenerskoj karijeri ima tek jedan naslov, i to prvenstveni s Milanom (2022.).

U ovom triju Inzaghi je najmanje iskusan. Od 2010. je u trenerskim vodama, učio je u mlađim uzrastima Lazija gdje je kasnije bio i trener seniorske momčadi, a u Interu je od 2021. Od trofeja je osvajao s Interom i Lazijem samo domaće, kup i superkup, a na potvrdu kvalitete na europskoj razini još čeka svoj red.

Bilo kako bilo, Liga prvaka ova će se dva tjedna najviše pratiti u Emiliji Romagni

 

 

Komentara 1

KU
Kujttim
05:52 11.05.2023.

Početkom 90-tih Serie A je bila najbolja liga. Najveća koncentracija kvalitete. Sacchi, Lippi, Trapattoni, Capello,...su udarili temelje dobrog i studioznog rada, a poslije su treneri samo dolazili. I naš Tudor je izrastao u dobrog trenera jer se s njim u Juventusu kvalitetno radilo. Najbitniji je kontinuitet struke i da staneš iza trenera kada dođu tri poraza u nizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije